Idei de gustari sanatoase pentru diabetici

Pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 trebuie să își controleze cu atenție nivelul de glucoză din sânge (glicemia). Așadar, nu neglija gustările sănătoase, deoarece joacă un rol important în alimentația persoanelor diabetice și ajută la menținerea glicemiei la un nivel echilibrat.

Gustările pe baza de proteine, grăsimi și fibre, luate între mesele principale, sunt ideale pentru potolirea senzației de foame, fără a duce la creșterea glicemiei.

Gustări sănătoase pentru diabetici

Migdale crude și merișoare uscate 

Dacă ai poftă de o gustare dulce, însă îți dorești să fie și sățioasă, o porție de migdale neprăjite și merișoare deshidratate reprezintă gustarea ideală. Cantitatea este, însă, extrem de importantă, pentru că ambele alimente conțin multe calorii. Două linguri de migdale și două linguri de merișoare deshidratate sunt mai mult decât suficiente. Ai astfel un răsfăț dulce și delicios, care nu îți crește glicemia. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Hummus cu legume

Pentru o gustare sărată, care să înlăture senzația de foame, poți să încerci o porție de hummus (pastă din năut) cu bețișoare făcute din legume (morcov, ardei gras sau castravete). Gustarea vine la pachet cu proteine vegetale de calitate și o porție bună de vitamine. 

Iaurt grecesc cu stafide 

Amestecă o jumătate de cană de iaurt grecesc cu 10% grăsime cu o lingură de stafide. Stafidele sunt bogate în antioxidanți și nu cresc nivelul glucozei din sânge, în timp ce iaurtul grecesc este hrănitor și potolește senzația de foame.

Sandviș cu carne de curcan 

Folosește 2 felii de pâine din cereale integrale și carne de curcan pregătită la grătar, precum și legume (salată verde, roșie, castravete) pentru a prepara un sandviș hrănitor, care nu îți va crește glicemia.

Smoothie cu banane și fructe de pădure 

Pofta de dulce poate fi potolită și cu un smoothie preparat dintr-o jumătate de cană de iaurt sau lapte degresat, o jumătate de banană coaptă și câteva fructe congelate. Un astfel de smoothie nu conține mai mult de 150 de calorii și nici nu crește glicemia.

Brânză cottage

Brânza cottage este o gustare excelentă pentru persoanele cu diabet. O jumătate de cană (aproximativ 112 grame) de brânză de vaci îți aduce vitamine și minerale, dar și aproape 13 grame de proteine și doar 4 grame de carbohidrați. Consumul de brânză slabă de vaci poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge. Efectele de scădere a zahărului din sânge ale brânzei de vaci sunt atribuite conținutului său ridicat de proteine.

Brânza cottage are un gust foarte bun dacă este servită ca atare, dar, pentru un gust mai complex, o poți combina cu bucățele de fructe, care îți vor aduce un plus de nutrienți și fibre. De asemenea, o mai poți combina și cu fructe de goji sau cu nuci și semințe. 

Unt de arahide și tije de țelină

3 tije potrivite ca mărime de țelină și o lingură de unt de arahide îți potolesc foamea fără a afecta starea pacientului diagosticat cu diabet.

Cereale integrale cu lapte degresat

Amestecă trei sferturi de cană de cereale integrale și o jumătate de cană cu lapte degresat pentru a ține sub control senzația de foame.  O asemenea gustare este ideală pentru primele ore ale dimineții, dar și pe post de gustare la amiază.

Măr cu brânză

fructele sunt surse bogate de fibre, dar și de alți nutrieni esențiali pentru organism, așa că persoanele diabetice nu trebuie să le elimine din dietă lor. Pentru că acestea conțin zahăr (fructoză), pacientul diabetic trebuie să fie foarte atent la cantitatea de fructe consumată și nu mărească porțiile. Alege un măr de dimensiuni reduse și consumă-l cu 4 felii de brânză Cheddar. Brânza conține proteine și ajută la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge.

Încearcă și aceste variante de gustări sănătoase pentru diabetici

Salată de ton

Este făcută prin combinarea tonului cu maioneză light și cu alte ingrediente, cum ar fi țelină și ceapă. O porție de 85 de grame de ton îți oferă 22 de grame de proteine și nu conține carbohidrați, așa că e o opțiune bună dacă ai diabet. În plus, tonul e bogat în acizi grași Omega-3, care îmbunătățesc controlul glicemiei. Prepară salată folosind brânză cottage sau iaurt și renunta la maioneză.

Salată cu fasole roșie

Datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, fasolea roșie boabe stabilizează nivelul de glucoză din sânge și, totodată, potolește foamea. Prepară o salată din boabe de fasole roșie fiarte și ½ cană de roșii mărunțite, ½ cană de castravete tăiat mărunt, ½ cană de țelină tocată mărunt și ½ avocado tăiat cubulețe. Poți lua salata la serviciu, într-o caserolă sau într-un borcan cu capac, pentru a nu fii tentat să apelezi la o gustare nesănătoasă în pauze.

Budincă din semințe de chia

Se face simplu, lăsând la înmuiat semințele de chia în lapte, până când compoziția capătă o consistentă că de budincă. Este o gustare sănătoasă pentru persoanele cu diabet, deoarece semințele de chia sunt bogate în mulți nutrienți care ajută la stabilizarea glicemiei, cum ar fi proteine, fibre și acizi grași Omega-3.

Edamame

Edamame sunt păstăi de soia. Sunt o gustare foarte hrănitoare și sățioasă. Au 17 grame de proteine și 8 grame de fibre într-o porție de 1 cană (155 de grame), ceea ce le face o gustare excelentă pentru persoanele cu diabet. Soia poate îmbunătăți rezistența la insulină, o afecțiune în care celulele nu sunt capabile să utilizeze insulina în mod eficient, ceea ce duce la niveluri ridicate constant de zahăr din sânge. 

Guacamole cu pâine prăjită 

Dacă ai diabet, o gustare pe baza de avocado te-ar putea ajuta să ții glicemia sub control. Conținutul mare de fibre și de acizi grași mononesaturati din avocado fac că acest fruct să fie un aliat pentru cei cu diabet. Poți să mănânci avocado că atare sau poți să îl transformi într-o pastă cum este guacamole. Pentru că are un conținut caloric mare, este bine să consideri o porție că fiind un sfert sau cel mult o jumătate de avocado.

Brioșe cu ouă

Brioșele cu ouă se fac amestecând ouăle bătute cu legume, care sunt apoi coapte într-o tavă specială de brioșe sau în forme de hârtie. Folosește două ouă și bucățele de ardei gras roșu, ardei gras verde, ceapă, frunze de spanac și morcov ras. Condimentează  după gust și omogenizează bine. 

Ele sunt o gustare rapidă și sănătoasă pentru persoanele cu diabet. Principalele beneficii ale acestor brioșe sunt aduse de  proteinele din ouă și fibrele din legume. Consumul acestora poate ajuta la menținerea zahărului din sânge la un nivel echilibrat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/healthy-swaps/healthy-swaps-snacks

https://www.tasteofhome.com/collection/delicious-snack-ideas-for-people-with-diabetes/

Studiu "Nutritional Recommendations for Individuals with Diabetes", by Alison Gray

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0