Ce probleme de vedere poate cauza diabetul

Diabetul netratat poate cauza mai multe afecțiuni, printre care și o serie de probleme de vedere, unele ireversibile.

Diabetul reprezintă o afecțiune cauzată de nivelul prea mare de glucoză din sânge, și se împarte în două categorii principale. Diabetul de tip 1 este o afecțiune înnăscută în care pancreasul nu dispune de anumite celule producătoare de insulină. O diferență semnificativă față de diabetul de tip 2, o afecțiune dobândită din cauza scăderea sensibilității la insulină în organism.

Atunci când consumăm alimente dulci și carbohidrați, zaharurile din compoziția lor sunt transformate în glucoză. Celulele au nevoie de glucoză pentru a le asigura energia de a-și îndeplini procesele. Dar când nivelul de glucoză din sânge crește, pancreasul produce un hormon numit insulină, pentru a-i contracara efectele negative. La persoanele cu diabet, nivelul glucozei crește mai repede decât producția de insulină, sau corpul nu mai răspunde la acest hormon, și astfel apare „rezistența la insulină”.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Fără tratament medicamentos, monitorizarea constantă a glicemiei cu un glucometru și schimbarea stilului de viață cu unul mai sănătos, diabetul nu se va vindeca de la sine. Ba mai mult, nivelul prea ridicat de glucoză în sânge poate deteriora multe zone ale corpului și cauza daune ireversibile.

Cele mai comune afecțiuni asociate diabetului sunt afecțiunile cardiovasculare (ateroscleroză, angină pectorală, infarct miocardic etc.), neuropatia periferică (boală degenerativă a nervilor care afectează membrele periferice, cunoscută și drept „picior diabetic”) și nefropatia (afecțiuni renale, printre care și insuficiența renală). Dar diabetul poate afecta și ochii, prin afectarea vaselor mici de sânge din anatomia oculară sau a membranelor globului ocular. Una dintre acestea este retinopatia diabetică, cauza a 12% din cazurile de orbire ale persoanelor între 20 și 64 de ani.1

Cum influențează diabetul vederea?

Diabetul afectează ochii când glicemia, sau nivelul glucozei în sânge, este prea mare pentru prea mult timp. Pe termen scurt, nu sunt șanse ca vederea să dispară complet din cauza glicemiei ridicate. Uneori, pacienții cu diabet sau cei cu prediabet au vederea încețoșată timp de câteva zile sau săptămâni, dar simptomele dispar odată cu găsirea tratamentului adecvat. 

Glicemia prea mare poate schimba nivelul de lichide din ochi sau poate cauza umflarea țesuturilor ochiului. Acesta este procesul care duce la vederea încețoșată, dureri de cap și inabilitatea pacientului de a se concentra.

Atunci când valorile glicemiei rămân ridicate prea mult timp, se pot deteriora vasele mici de sânge din spatele ochilor. Această deteriorare poate începe încă din starea de prediabet, chiar fără cunoștința persoanei. 

Vasele de sânge deteriorate devin fragile, nu mai transportă sângele și plasma corespunzător și pot cauza umflarea ochilor. Aceste vase de sânge pot sângera în partea de mijloc a ochiului, pot duce la cicatrici sau pot provoca o presiune periculoasă în interiorul ochiului (presiune intraoculară). Acest tip de afecțiuni sunt cele mai grave probleme oculare ce rezultă din diabetul netratat.

Tipuri de boli ale ochilor cauzate de diabet

Când vasele de sânge și nivelul de lichide din ochi și țesuturile aferente se schimbă din cauza glucozei, pot să apară diverse afecțiuni. Deși unele sunt mai ușoare, în cazul în care diabetul nu este tratat corespunzător, se pot agrava și cauza orbire.

  1. Vedere încețoșată - Dacă te confrunți cu această afecțiune, poate fi un simptom al diabetului de tip 2 nediagnosticat încă sau a diabetului netratat corespunzător. Glucoza din sânge poate irita și umfla țesuturile din ochi, cauzând umflarea sa și senzația de vedere încețoșată. Dacă acest simptom nu trece de la sine în câteva zile, adresează-te medicului pentru un nou plan de tratament.
  2. Glaucom - Acest termen reprezintă este un grup de boli ale ochilor care pot deteriora nervul optic, gruparea de nervi care leagă ochiul cu creierul. Diabetul dublează șansele de a avea glaucom, ceea ce poate duce la pierderea vederii și orbire, dacă nu este tratat timpuriu.
  3. Cataractă - Cristalinul este o structură clară care ajută la optimizarea vederii, dar tinde să devină tulbure pe măsură ce înaintăm în vârstă. Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile să dezvolte cristalin tulbure, o condiție numită cataractă. În plus, persoanele cu diabet zaharat pot dezvolta cataractă la o vârstă mai mică decât persoanele fără diabet. Cercetătorii consideră că nivelul ridicat de glucoză determină acumularea de depozite în lentilele ochilor, ceea ce duce la formarea cataractei.
  4. Retinopatie diabetică - Retina este membrana interioară din spatele ochiului, care simte lumina și o transformă în semnale electrice. Acestea ajung la partea din creier care le decodează, și astfel se îndeplinește funcția de vedere. Vasele de sânge deteriorate de glucoză pot dăuna retinei, cauzând o boală numită retinopatie diabetică. În retinopatia diabetică precoce, vasele de sânge se pot slăbi, umfla sau scurge în retină, cauzând efectul de vedere cu pete întunecate.
  5. Edem macular diabetic - Macula este o zonă a retinei care îmbunătățește acuitatea vizuală. Diabetul poate duce la inflamarea maculei, condiție care poartă numele de edem macular diabetic. În timp, această boală poate distruge capacitatea de vedere în această parte a ochiului, ducând la pierderea parțială a vederii sau la orbire. Edemul macular se dezvoltă de obicei la persoanele care au deja alte semne de retinopatie diabetică.

 



Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul ”The evolving diabetes burden in the United States.”, publicat în Annals of Internal Medicine, în 2004, autori: Engelgau, Michael, Linda Geiss et al.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0