Ai diabet? Așa faci faţă agitaţiei de Crăciun!

Sărbătorile trebuie să fie un motiv de bucurie pentru toată lumea, însă persoanele cu diabet pot resimți anumite frustrări, din cauza stilului de viață diferit.

Sărbătorile de iarnă pot fi o adevărată provocare pentru mulți dintre noi, datorită stresului provocat de agitația cumpărăturilor, urmat de câteva zile de ospăț care, combinate cu lipsa mișcării, ne pot produce un real disconfort digestiv. Pentru persoanele diabetice, Sărbătorile sunt și mai dificile, din aceleași motive, dar mai ales din cauza faptului că restricțiile alimentare de zi cu zi pot produce o angoasă suplimentară în fața bunătăților tradiționale. 

Masa de Crăciun implică preparate făcute în casă pe care nu le consumăm frecvent pe parcursului anului, cum sunt toba sau lebărul, piftia, sarmalele sau cozonacul. Acest lucru face parte din bucuria mesei de Sărbători, dar, pentru persoanele care suferă de diabet, tocmai preparatele de Crăciun pot fi o provocare, deoarece majoritatea sunt bogate în grăsimi saturate, zahăr rafinat și sare, ingrediente interzise în regimul diabetic. Ce rămâne de făcut? Cu atenție și cu puțină imaginație, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, în ciuda restricțiilor alimentare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum te raportezi la mâncare de Crăciun?

Cel mai important aspect este felul în care ne raportăm la mâncare. Persoanele care sunt obișnuite să țină regim alimentar clasifică, de obicei, alimentele în „bune” și „rele”. Indiferent de natura regimului, această percepție asupra mâncării nu ajută, pentru că poate duce la crearea unor obiceiuri nesănătoase, precum excesele urmate de remușcări, dar și pentru că ne condiționează stilul de viață. Într-adevăr, persoanele diabetice care vor să-și țină boala sub control trebuie să urmeze un regim alimentar destul de strict, dar atât timp cât țin cont de moderație, pot consuma, câte puțin, din tot ce le place, la anumite ocazii.

Așadar, dacă la masa de Crăciun se exagerează puțin cu mâncatul sau se gustă din preparate nerecomandate, este important să nu apară stresul, și este și mai important ca a doua zi viața să își reia cursul normal, fără restricții mai severe decât de obicei sau sentimente de învinovățire.

Ca recomandări generale de Crăciun, e bine: 

- să consumi cat mai multe legume dintre cele disponibile pe masa de Sărbători. Dacă tu te ocupi de organizarea mesei, poți prepara din timp o salată ușoară, dar gustoasă, de broccoli cu usturoi, zeamă de lămâie și un strop de ulei de măsline sau o salată de spanac opărit, asezonat cu usturoi și ulei de măsline.
- să mănânci o cantitate cat mai mică de alimente grase care există de obicei pe mesele de Sarbatori (mare atenție la piftie, slănină și sarmale, pentru ca acestea pot sa aibă un conținut foarte mare de grăsimi. Dacă le prepari chiar tu, poți îndepărta la final grăsimea de pe piftie și poți prepara sarmale mai ușoare, din carne de curcan).
- să nu te abții de la desert, dacă ți-e poftă de dulciuri, dar să fie o cantitate foarte mică. Ai grijă ca pentru restul mesei să alegi alimente cât mai simple, ca să poți gusta, de exemplu, o felie de cozonac (de preferat, fără ciocolată pe deasupra).

Grija de sine este esențială

Un alt aspect foarte important este triada hidratare, somn corespunzător și mișcare. Grija de sine trebuie să fie o preocupare constantă, indiferent de anotimp sau de sărbătoare. Un organism bine hidratat face față mult mai bine stresului, agitației, anxietății, ajută la calitatea somnului și la o stare generală de bine. Așa că nu renunța la obiceiul de a bea apă și ceaiuri de plante și de la a consuma supe și ciorbe făcute în casă.

În ceea ce privește somnul, deși, de Sărbători, bucuria reîntâlnirii cu cei dragi ne poate ține activi până la ore mai târzii decât de obicei, este important să ne reglăm rutina de somn a doua zi, sau să dormim puțin și după-amiaza, pentru a ne reface organismul. Pentru unii oameni, e nevoie de 8-9 ore de somn, alții se simt bine cu 6-7, important este să respecți programul care funcționează pentru tine.

Nu în ultimul rând, mișcarea efectuată zilnic, chiar dacă este vorba doar de un drum până la supermarket și înapoi sau de o plimbare prin parc, este esențială. Dacă nu ai de făcut niciun drum, creează-ți o oportunitate - ieși la o plimbare cu rudele sau cu prietenii, de exemplu. Păstrarea unui ritm relativ dinamic este de mare ajutor în zilele de sărbătoare, când atmosfera este, în general, mai statică. 

Consumul exagerat de alcool trebuie evitat

Alcoolul face parte în general din rețeta unei petreceri, însă, de Sărbători, avem tendința să ciocnim un pahar în plus. Pentru unele persoanele diabetice, consumul de alcool de Sărbători poate fi o ocazie singulară de-a lungul anului, iar exagerarea este cu atât mai periculoasă în acest caz. Dacă dorești să te integrezi în atmosfera de petrecere fără a consuma alcool, poți alege un cocktail non-alcoolic sau o bere fără alcool. 

Dacă intenționezi să consumi totuși un pahar cu alcool de dragul Sărbătorilor, este indicat să te ferești de băuturile bogate în zahăr, precum lichiorurile, vinurile dulci și demidulci sau cocktail-urile cu zahăr și fructe și să bei mai degrabă o bere mică sau un pahar mic cu vin sec. E foarte important să nu uiți de consumul de apă, deoarece alcoolul deshidratează. E indicat să-ți măsori glicemia și înainte și după ce ai consumat alcool, pentru a te asigura că ești în limitele normale.

Relaxarea trebuie să fie norma de sărbători

O atitudine relaxată față de Sărbători este, probabil, cea mai bună recomandare. Dacă ai diabet, nu poți face, pur și simplu, abstracție de existența bolii, dar nici nu înseamnă că trebuie să te gândești toată ziua doar la restricțiile cauzate de aceasta și la medicamente. Încearcă să îți concentrezi atenția pe lucrurile care contează cu adevărat de Crăciun, și anume timpul petrecut cu familia, schimbul de cadouri, de noutăți și de amintiri și crearea unor planuri optimiste pentru anul care vine. Sărbătorile sunt, mai presus de orice, un prilej de odihnă, de relaxare, de bucurie și de împărtășire a acesteia cu persoanele care contează.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes UK - Christmas and Diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/christmas-food-and-diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0