Beneficiile masajului terapeutic in gonartroza

Masajul terapeutic indicat în gonartroză se numără printre procedurile de recuperare medicală, fiind pe placul multor pacienți. Iată ce beneficii are masajul în gonartroză și cum se efectuează.

Masajul este indicat în gonartroză în special pentru efectul de tonifiere pe care îl are asupra mușchilor care stabilizează articulația genunchiului, deoarece caracteristica definitorie a acestei afecțiuni o reprezintă instabilitatea articulară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Masajul în gonartroză: beneficii

Ideea pentru care masajul în gonartroză (artroza genunchiului) este considerat benefic constă în calmarea durerilor și influențarea favorabilă a calității lichidului sinovial, care, pe lângă rolul de lubrifiant, are și rolul de hrănire a cartilajului articular. De asemenea, masajul are rol în reducerea edemelor, asuplizarea (creșterea mobilității) țesuturilor și stimularea receptorilor intraarticulari.

Masajul are efect antiinflamator

Efectul de calmare a durerilor de la nivelul genunchilor este mai intens dacă se folosește pentru masaj un gel sau un unguent care conține un antiinflamator nesteroidian sau capsaicina, componenta activă a ardeiului iute. Masajul are acțiune sedativă asupra durerilor musculare sau articulare, țesuturile vizate pot include mușchi, tendoane, ligamente, piele, articulații sau alte țesuturi de tip conjunctiv. Masajul în gonartroză are o acțiune favorabilă asupra stării generale a pacientului, îmbunătățind somnul și îndepărtând durerea musculară.

Masajul crește mobilitatea

Artroza cronică, spun specialiștii, răspunde bine la masajul terapeutic, mai ales că acesta calmează simptomele gonartrozei. Masajul poate să reducă durerea articulară și să sporească mobilitatea articulațiilor, ajutând la reducerea redorii (înțepenirii) articulare. Un tratament pe baza masajului oferit de un specialist poate stimula circulația sângelui în zonele afectate de artroză, iar astfel se aduce sângele îmbogățit cu oxigen, pentru a ajuta la vindecarea zonei afectate.

Masajul conferă o stare de bine

În plus, masajul poate să elimine substanțele toxice proinflamatorii care s-au acumulat în zona respectivă, poate să reducă stresul și să inducă o stare de bine pacientului.

Un studiu publicat în jurnalul Archives of Internal Medicine a constatat că masajul terapeutic este eficient în ceea ce privește reducerea durerii și îmbunătățirea funcției articulare în cazul persoanelor care sufereau de gonartroză. Totodată, American Massage Therapy Association (o asociație americană de profil) subliniază că masajul terapeutic folosit în spitalele din SUA a înregistrat o creștere de până la 30% în ultimii ani.

Referitor la instituțiile medicale care au programe de masaj terapeutic, 71% dintre spitale indică faptul că reprezentanții lor oferă masaj terapeutic pacienților, pentru a ține stresul sub control și pentru confortul acestora, iar peste două treimi dintre spitale (67%) folosesc masajul terapeutic pentru managementul durerii pacienților.

Masajul în gonartroză, o metodă complementară utilă

Masajul terapeutic a devenit o metodă complementară destul de populară peste Ocean, iar americanii au descoperit că este, în același timp, și un tratament de care ar putea beneficia pacienții cu o formă de artroză. Atunci când este efectuat de un specialist în masajul terapeutic, cu experiență, această terapie reprezintă un adaos foarte valoros la tratamentele clasice folosite pentru artroză.

Artroza este o boală cronică, deci pacientul trăiește pe termen lung cu această afecțiune, însă răspunde bine la masajul terapeutic. Durerea este calmată, pe măsură ce mușchii din jurul articulațiilor afectate se relaxează, redoarea se reduce și astfel pacientului i se permite să aibă o mobilitate mai bună și o gamă mai largă de mișcări la nivelul genunchiului.

Faptul că pacientul este ajutat să se relaxeze, că stresul scade în timpul ședințelor de masaj și că persoana se simte din ce în ce mai bine sunt alte beneficii cu care vine la pachet masajul terapeutic. Desigur, este important ca pacientul să ceară sfatul medicului curant sau al unui fizioterapeut înainte de a încerca acest tip de masaj.

Cel care face masajul terapeutic nu trebuie să exercite o presiune prea mare pe zonele afectate. Experții spun că cel mai mult contează nivelul presiunii folosite în timpul masajului - de preferat este că cel care face masaj să aplice o presiune moderată - spre ușoară. 

În cadrul unui studiu publicat în International Journal of Neuroscience, oamenii de știință au arătat că stimularea receptorilor de presiune sau stimularea nervilor de sub piele, care transmit semnalele de reducere a durerii către creier, folosindu-se o presiune moderată, duce la reducerea în intensitate a simptomelor.

Lucrul esențial pe care trebuie să îl ai în vedere este folosirea presiunii moderate în timpul masajului. Nu este de dorit un masaj viguros, prea puternic, însă nici un masaj prea ușor. Dacă se exercită o presiune ușoară, dacă terapeutul abia atinge suprafața pielii sau își trece ușor mâinile peste genunchii afectați, nu se ajunge la acei receptori pe care trebui să se pună presiune. Așa că, dacă masajul în gonartroză se bazează pe o presiune ușoară, poate fi o activitate plăcută, însă de dorit ar fi ca presiunea utilizată să fie una moderată.

Opțiunile de tratament în artroza genunchiului

Cum spuneam, artroza este o boală cronică, degenerativă, deci nu se vindecă. Tratamentul gonartrozei este menit să ușureze sau să reducă simptomele și poate include tratamente nechirurgicale, injecții și intervenții chirurgicale.

Fizioterapie

Obiectivele terapiei fizice pentru artrita genunchiului includ întărirea mușchilor din jurul genunchiului, precum și ai feselor și șoldului, întinderea mușchilor strânși și inflexibili, cum ar fi ischio-jambierii și stimularea schimbului de fluide și nutrienți în organism prin exerciții aerobice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau terapia la piscină.

Medicamente pentru durere

Analgezicele, cum ar fi acetaminofenul (paracetamolul) pot reduce durerea. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi acidul acetilsalicilic, ibuprofenul, naproxenul, pot reduce durerea, precum și inflamația care contribuie la durere. Atunci când durerea nu răspunde la medicamentele eliberate fără prescripție medicală, medicii pot recomanda alte medicamente, cum ar fi inhibitorii COX-2. Totuși, medicii încearcă de obicei să limiteze numărul de medicamente prescrise, pentru a evita efectele secundare.

Și analgezicele topice sunt disponibile pentru tratamentul gonartrozei atât cu rețetă, cât și fără prescripție medicală. Aceste creme pot fi aplicate direct pe pielea de pe genunchi. În general, analgezicele topice sunt mai puțin susceptibile decât medicamentele orale de a prezenta riscuri și de a provoca efecte secundare.

Pierdere în greutate

Pentru persoanele supraponderale sau obeze, pierderea în greutate va reduce semnificativ presiunea asupra articulației genunchiului. Reducerea acestei presiuni poate ajuta la ușurarea sau chiar la eliminarea simptomelor bolii și poate încetini progresia osteoartritei genunchiului. 

Suplimente alimentare

Multe suplimente pentru gonartroză conțin atât glucozamină, cât și sulfat de condroitină (aceste substanțe se găsesc în mod natural în cartilajul uman). Cercetările referitoare la suplimentele de glucozamină și sulfat de condroitină sunt mixte, iar opiniile medicilor despre ele variază. Studiile clinice pozitive sugerează că acestea pot oferi o ușurare modestă a durerii, ajutând la reconstrucția cartilajului uzat din articulațiile artritice.

Cercetările sugerează că acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii. Dacă nu mănânci pește gras, cum ar fi somonul, heringul, sardinele sau macroul, de două sau de mai multe ori pe săptămână, poate fi dificil să obții o cantitate terapeutică de Omega 3 din alimente, de aceea un supliment de calitate cu Omega 3 poate fi de folos.

Dovezile din studii sugerează că și rădăcina de turmeric are proprietăți antiinflamatorii, datorită substanței numită curcumină, deci un supliment cu această substanță ar putea ajuta la gestionarea mai bună a bolii.

Injecții

Sunt disponibile mai multe tipuri de injecții pentru a atenua durerea cauzată de gonartroză. Injecțiile cu acid hialuronic (viscosuplimentarea), furnizează lichid lubrifiant în articulația genunchiului și pot reduce durerea. Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) folosesc elemente din sângele pacientului pentru a reduce durerea, a îmbunătăți funcția și, teoretic, stimulează repararea și vindecarea țesuturilor.

Injecțiile cu celule stem folosesc celule derivate din măduva osoasă sau grăsime pentru a recolta factori de creștere și unele celule stem direct de la pacient și le injectează înapoi în pacient în aceeași zi. Ca și în cazul PRP, scopul acestui tratament este de a stimula creșterea de țesut nou.

Proloterapia este un tratament care implică mai multe injectări cu un iritant pe bază de dextroză în țesutul deteriorat. Susținătorii acestei terapii cred că iritantul stimulează inflamația și reîncepe procesul natural de vindecare a organismului.

Injecțiile cu cortizon sunt cel mai frecvent tip de injecție articulară utilizată, dar au o aplicabilitate limitată, deoarece pot contribui la pierderea cartilajului la genunchiul artritic. Unii medici care tratează artroza genunchiului recomandă această injecție cu steroizi o singură dată, în timp ce alții nu mai recomandă deloc injecțiile cu steroizi pentru artroza genunchiului. Scopul acestor injecții este de a reduce inflamația și, prin urmare, de a atenua rigiditatea genunchiului, umflarea și durerea.

Intervenție chirurgicală

Majoritatea persoanelor cu gonartroză nu vor avea niciodată nevoie de operație, însă, dacă simptomele sunt severe și alte terapii eșuează, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune de tratament. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală pentru artrita genunchiului este o înlocuire totală a genunchiului. Alte intervenții chirurgicale mai puțin frecvente includ înlocuirea parțială a genunchiului și operația de osteotomie a genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Osteoarthritis (OA) 
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa
NCBI - Effectiveness and safety of massage for knee osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7598848/
Studiul „Effectiveness and safety of massage for knee osteoarthritis”, apărut în Medicine (Baltimore). 2020 Oct 30; 99(44): e22853. Published online 2020 Oct 30. doi: 10.1097/MD.0000000000022853, autori: Siyu Qin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0