Trucuri de machiaj pentru acoperirea cearcanelor

Cearcănele sunt cele care trădează nopțile nedormite, boala sau deshidratarea. Alți factori care contribuie frecvent la apariția ceracănelor includ o dietă nesănătoasă, dar și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi eczema. Însă și un dezechilibru hormonal poate contribui, de asemenea, la apariția acestora. 

Cearcănele apar în jurul ochilor și, uneori, chiar și pe pleoapele superioare sub forma unor pete de culoare cenușie, uneori roșiatică sau chiar vineție, în funcție de nuanța tenului sau de gravitatea cauzei apariției lor. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cearcănele apar cu precădere la:

  • vârstnici
  • persoanele cu predispoziție genetică la această afecțiune (hiperpigmentare periorbitală 1)
  • persoanele cu tonuri de piele mai închise, care sunt mai predispuse la hiperpigmentare în jurul zonei ochilor

Voi enumera câteva trucuri care vă vor ajuta să le camuflați fără să pară încărcată această zonă.

Iată cum vă puteți acoperi cearcănele cu ajutorul machiajului!

Hidratează bine zona de sub ochi

Un aspect foarte important pentru ca texturile de machiaj să fie aplicate ușor și să adere bine: această zonă de sub ochi trebuie bine hidratată cu regularitate, cu ajutorul unei creme speciale de ochi. Aplicați această cremă prin masaj facial pentru a stimula circulația sangvină și, în egală măsură, pentru a determina ca produsul să penetreze mai ușor și astfel machiajul să adere mai bine.

Optați pentru o cremă pentru ochi care are în compoziție pigmenți care reflectă lumina, cafeină (este un vasoconstrictor, adică comprimă vasele de sânge din piele) sau un ingredient blând pentru iluminarea pielii, cum ar fi vitamina K.

Dacă pungile de sub ochi au apărut din cauza daunelor solare, o cremă de ochi cu acid alfa hidroxi va ajuta la iluminarea acestei zone. Dacă cearcănele sunt foarte închise la culoare, consultă un dermatolog pentru o cremă prescrisă care conține un agent de iluminare precum hidrochinona.

Dacă te confrunți și cu umflarea zonei, poți aplica un gel pe zona de sub ochi. Păstrează-l la frigider pentru cel puțin 15 minute, apoi folosește-l pentru un efect instantaneu de răcire.

Aplică corector

Pungile de sub ochi sunt adesea însoțite de hiperpigmentare din cauza acumulării de sânge în această zonă. Spre deosebire de folosirea unui corector obișnuit, puteți folosi un corector colorat. Utilizați culori complementare (care sunt opuse pe roata de culori) pentru a se anula reciproc. Asta înseamnă că atunci când vine vorba de corectarea pungilor de sub ochi, ar trebui să alegeți culori precum piersică, galben și portocaliu.  

Dacă aveții pielea deschisă, alegeți piersică. Pentru pielea medie spre închisă, alegeți o culoare închisă sau portocaliu. Atunci când alegeți un corector, alegeți o nuanță cu 1-2 nuanțe mai închisă decât culoarea pielii. Este foarte important să alegeți o nuanță mai închisă, astfel încât să ascundeți pungile de sub ochi. Aplicați corectorul într-un triunghi invers cu degetul inelar,  pentru a acoperi complet zona. 

Alegerea nuanței și fixarea corectorului

În cazul corectorului sau anticearcănului, trebuie să vă orientați după culoarea cearcănelor pentru a alege corect nuanță cu care să le acoperiți:

  • cearcăne vineții: anticearcăn galben-maro;
  • cearcăne roșii: anticearcăn verde;
  • cearcăne gri: anticearcăn roz sau piersică;
  • cearcăne maro: anticearcăn mov.

Dacă nu folosiți fond de ten, alegeți un corector care să aibă aceeași culoare cu nuanța pielii și plasați-l deasupra corectorului portocaliu pe care tocmai l-ați aplicat. Omogenizați bine produsul și veți vedea cum dispare culoarea piersicii/portocalii.  

Fondul de ten și iluminatorul pentru acoperirea cearcănelor

Aplicați fond de ten pe toată fața, inclusiv pe zona ochilor pentru a uniformiza tenul. Makeup artiștii recomandă să aplici cu degetul fondul de ten pentru a crea o acoperire densă, apoi să continui cu un beauty blender umed. Dacă încă ești în căutarea fondului de ten potrivit pentru tine, makeup artiștii recomandă să amesteci o nuanță deschisă cu una închisă și să aplici mixtura deasupra liniei maxilarului. Dacă nuanțele se amestecă în mod natural, ai găsit nuanțele perfecte pentru tine.

Uneori, dacă cearcănele sunt mai puțin prezente, pot fi camuflate doar din fond de ten. Pe zona de sub ochi, peste stratul de fond de ten, aplicați un iluminator dacă cearcănele sunt mai discrete. Puteți aplica un corector dacă sunt mai accentuate, iar dacă sunt foarte definite chiar și cu stratul de fond de ten, atunci aplicați un anticearcăn. 

Este important să alegeți un corector care să funcționeze pentru tipul tău de piele. Dacă ai linii fine, ai nevoie de un corector mai dens, mat și ferm. Pentru o piele relativ netedă, poți alege un corector lichid. Dacă dorești mai mult pigment, alege un baton cremos.

Alegeți o culoare mai deschisă cu o nuanță decât nuanța pielii, astfel încât să lumineze zona de sub ochi. Indiferent de produsul ales pentru camuflarea cearcănelor, optați pentru texturi fluide, pentru un finish (aspect) natural.

Fiind o zona fină a pielii, dacă folosiți produse de tip stick, e posibil ca produsul să se adune pe sub piele, oferind un aer îmbătrânit. În cazul iluminatorului, nuanță aleasă trebuie să fie una mai deschisă față de cea a fondului de ten.

Fixează machiajul

Pentru fixarea texturii alese pentru a camufla cearcănele, aveți nevoie de o pudră translucidă de tip pulbere. Aceasta fiind aparent albă, nu pigmentează și are rolul de fixare și matifiere. Dacă aveți pielea uscată, puteți sări peste aplicarea pudrei de față și doar să utilizați un fard de pleoape mat care este cu două nuanțe mai deschis decât nuanța pielii. Folosind o pensulă cu peri moi, aplicați un strat subțire de fard de pleoape sub ochi pentru a fixa corectorul. Dacă vă place să utilizați pudra de față, utilizați un burete subțire plat și aplicați un strat subțire de pudră în Zona T și sub ochi. 

Ponturi pentru femeile care au cearcăne proeminente:

  • se recomandă folosirea unor produse de machiaj de calitate, care să mascheze imperfecțiunile fără să creeze aspectul de ten încărcat
  • se recomandă evitarea machiajului de tip smokey eyes, întrucât acesta accentuează cearcănele
  • se recomandă evitarea fardului de ochi în nuanțe de verde sau mov, care pot atrage atenția asupra cearcănelor
  • se recomandă tratamentele faciale, odihna, hidratarea și alimentația echilibrată, în vederea reducerii intensității cearcănelor.

Cum se pot estompa cearcănele

Machiajul acoperă cearcănele, dar există câteva soluții și pentru estomparea acestora – iată despre ce este vorba:

Plasturii anticearcăn 

Se găsesc în magazinele de produse cosmetice plasturi anticearcăn, care arată precum niște benzi pe care le așezi sub ochi. Acești plasturi conțin ingrediente care asigură hidratare intensă imediată și care nu combat numai aspectul cearcănelor, ci și pe cel al ridurilor fine. Folosiți acești plasturi înainte de a vă machia și veți observa diferența.

Și măștile de față de tip șervețel, care se aplică pe toată fața și se lasă să acționeze în jur de 15 minute, reușesc să estompeze cearcănele, făcând mai ușoară mascarea acestora prin machiaj.

Feliile de castravete

Pe cât de vechi este acest truc de înfrumusețare, pe atât de actual și eficient. Feliile de castravete se aplică pe ochi pentru hidratarea pielii, pentru estomparea cearcănelor, precum și pentru reducerea pungilor de sub ochi. Asigurați-vă că luați castravetele direct din frigider, întrucât dacă este rece rezultatele sunt mai vizibile.

Pliculețele de ceai folosite 

Preparați un ceai (de preferat verde, însă și cel negru este la fel de eficient), apoi puneți pliculețele folosite în congelator. După 10 minute, scoateți pliculețele de ceai și așezați-le sub ochi, după care lăsați-le să acționeze cel puțin 10 minute. Antioxidanții din ceai, dar și cofeina, vor reduce aspectul cearcănelor.

De asemenea, puteți folosi cuburi de gheață învelite într-o pânză de muselină, dar asigurați-vă că nu aplicați gheață direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri. Repetați acest procedeu de 2 până la 3 ori pe zi pentru a elimina cearcănele.

Vitamina E 

Este un alt nutrient benefic pentru piele, iar multe produse de frumusețe au în compoziție vitamina E pentru a trata cearcănele și ridurile. Este important să nu aplici ulei nediluat direct pe piele, deoarece unele persoane sunt alergice la acesta. În schimb, amestecă câteva picături vitamina E cu ulei de cocos sau ulei de măsline și fricționați ușor zona de sub ochi cu vârful degetelor până la absorbția completă. Repetați o dată pe zi, în funcție de necesități.

Suc de lămâie

Sucul de lămâie este considerat a fi un agent de albire natural. Ajută la estomparea cearcănelor și la reducerea umflăturii din jurul ochilor. Există diferite moduri în care puteți folosi sucul de lămâie:
Înmuiați dischete de bumbac în suc proaspăt de lămâie și aplicați-l pe cearcăne. Lăsați-l să acționeze 10 minute înainte de a-l îndepărta cu apă rece. Urmați acest remediu de două ori pe zi până când obțineți rezultatele dorite. 

O altă opțiune este să amesteci o lingură de suc de lămâie și suc de castraveți, un vârf de cuțit de pudră de turmeric și o linguriță de piure de roșii (opțional). Aplicați acest amestec sub ochi și lăsați-l să acționeze 15 minute înainte de a-l îndepărta cu apă rece. Urmați acest remediu o dată pe zi până când cearcănele dispar complet.

Cartofi

Cartofii pot ajuta la reducerea cearcănelor și a umflăturii din jurul ochilor. Amidonul prezent în cartofi are proprietăți antiinflamatorii care sunt benefice pentru piele. Puteți tăia rondele un cartof și le puteți aplica pe zona afectată timp de 5 până la 10 minute. Repetați procedeul de două ori pe zi timp de câteva săptămâni.

Alternativ, puteți rade un cartof și extrage sucul acestuia. Cufundați dischete de bumbac în suc și aplicați-le pe ochi timp de 10 minute. Repetați remediul o dată pe zi până când obțineți rezultatul dorit.

Dacă ai pus în aplicare toate metodele de mai sus și rezultatele întârzie să apară, nu mai amâna consultul medical de specialitate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Treatments of Periorbital Hyperpigmentation: A Systematic Review”, Dermatol Surg. 2021 Jan 1, Lauren Michelle, Delila Pouldar Foulad, Chloe Ekelem, Nazanin Saedi, Natasha Atanaskova Mesinkovska 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32740208/


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0