Tratamente si masti cu ulei de cocos pentru ten si par

Uleiul de cocos a câștigat multă popularitate în ultimii ani, datorită proprietăților sale benefice pentru organism. Interesant este că uleiul de cocos nu este util numai pentru sănătate, ci și pentru frumusețe, acesta fiind un aliat de preț pentru tenul și podoaba capilară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, combate semnele îmbătrânirii pielii și hidratează eficient, potrivit unui studiu de laborator din 20191. Având proprietăți antibacteriene și antifungice, însă fiind totodată și un ingredient emolient cu efecte puternic hidratante, uleiul de cocos penetrează cu ușurință atât pielea, cât și cuticula firelor de păr. 

În plus, uleiul de cocos este bogat în acizi grași care pot îmbunătăți sănătatea părului. Se găsește în multe șampoane, balsamuri, geluri de coafat și alte produse de îngrijire a părului.  

Ulei de cocos pentru ten

Uleiul de cocos este excelent pentru tenul uscat, însă poate fi folosit și pentru hidratarea tenului mixt sau gras în timpul sezonului rece, atunci când vântul și temperaturile scăzute deshidratează pielea.

Mască pentru ten acneic

Masca pentru ten acneic cu ulei de cocos și ovăz este benefică atât pentru tenul cu tendință acneică, cât și pentru tenul fără probleme de acest gen, care are însă nevoie de hidratare. Pentru a prepara această mască, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 lingură de ulei de cocos
  • 3 linguri de tărâțe de ovăz
  • apă călduță

Amestecă, într-un bol, tărâțele și apa caldă pentru a obține o pastă. Încorporează apoi uleiul de cocos în pasta obținută și aplică masca pentru față pe tenul curat, folosind mișcări de masaj circulare. Lasă masca să acționeze în jur de 15 minute și apoi clătește.

Scub natural

Tratamentul cu ulei de cocos și bicarbonat de sodiu pentru puncte negre acționează precum un scrub, îndepărtând punctele negre și curând porii, astfel încât tenul să se lumineze instantaneu.

Pentru a-l prepara, ai nevoie de:

  • 1 lingură de ulei de cocos
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

Amestecă uleiul de cocos cu bicarbonatul de sodiu, până când obții o pastă. Aplică tratamentul pe tenul curat și uscat, insistând pe zonele cu probleme cu punctele negre (nas, bărbie). Masează folosind mișcări circulare și blânde în jur de 5-10 minute, apoi spală fața cu apă rece și tapotează cu un prosop.

Ulei de cocos pentru păr

Uleiul de cocos este un ingredient extrem de benefic și pentru podoaba ta capilară, acesta hidratând în profunzime textura firului de păr și redând strălucirea chiar și părului degradat în urma vopsirilor repetate.

Atunci când folosești ulei de cocos pentru păr, este important să îl dozezi în mod corect. Cantitățile mici sunt recomandate, iar scalpul trebuie evitat pentru a preveni îngrășarea părului. Pentru rezultate uimitoare, uleiul de cocos poate fi folosit alături de alte ingrediente benefice pentru păr, precum avocado, uleiul de măsline, mierea sau uleiul de jojoba.

Mască pentru păr 

Masca cu ulei de cocos pentru părul degradat va hidrata podoaba capilară și va reda aspectul sănătos acesteia. Pentru a prepara această mască, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 linguri de ulei de cocos
  • 10 picături de ulei esențial la alegere (mentă, scorțișoară, vanilie, arbore de ceai)

Amestecă uleiurile și încălzește-le în cuptorul cu microunde. Aplică-le apoi pe părul uscat, masând ușor pentru a te asigura că acestea sunt absorbite în textura firului de păr. Lasă masca să acționeze cel puțin 30 de minute, apoi șamponează părul și clătește-l bine.

Citeste si Alimentul cu peste 100 de utilizări: uleiul de cocos

Mască pentru părul blond

Masca de păr cu ulei de cocos și avocado este recomandată în special femeilor cu părul blond, care își decolorează în mod regulat podoaba capilară. Pentru a prepara această mască, ai nevoie de:
jumătate de avocado

  • 5 linguri de ulei de cocos

Pasează jumătatea de avocado cu ajutorul unei furculițe și amestec-o cu uleiul de cocos. Aplică masca pe părul ud și las-o să acționeze în jur de 60 de minute. Îndepărtează masca, șamponează și clătește părul, iar apoi bucură-te de rezultate.

Balsam natural pentru păr

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la întărirea firului de păr și la prevenirea ruperii acestuia. Din acest motiv, poți folosi ulei de nucă de cocos ca alternativă la balsamurile standard.  Aplică puțin ulei de cocos pe lungimea firelor de păr, apoi strânge părul într-un coc. Acoperă părul cu o cască de duș și lasă uleiul să acționeze câteva ore sau peste noapte. La final, șamponează părul cu un șampon blând.

O altă variantă ar fi să adaugi câteva picături de ulei în balsamul obișnuit pentru a-i spori efectul de netezire.

Ce alte beneficii are uleiul de cocos, potrivit studiilor

Protejează pielea de radiațiile ultraviolete (UV) 

Când este aplicat pe piele, uleiul de cocos o poate proteja împotriva radiațiilor ultraviolete ale soarelui, despre care se știe că măresc riscul de cancer de piele și cauzează apariția ridurilor și a petelor generate de soare.

De fapt, un studiu mai vechi a arătat că uleiul de cocos blochează aproape 20% dintre radiațiile UV. Chiar și așa, nu uita că uleiul de cocos nu îți oferă aceeași protecție pe care ți-o asigură loțiunile și cremele clasice, cu rol de ecran solar, care blochează aproximativ 90% dintre radiațiile ultraviolete.

Calmează iritațiile pielii și eczema 

Cercetările arată că uleiul de cocos poate ameliora dermatita și alte afecțiuni dermatologice cel puțin la fel de bine ca uleiul mineral și ca alte produse hidratante convenționale. Un studiu mai vechi a arătat că uleiul de cocos este eficient în anumite privințe, pentru că îmbunătățește semnificativ hidratarea pielii și crește nivelul lipidelor din suprafața pielii. Concluzia cercetătorilor a fost în acest caz că uleiul de cocos este la fel de eficient și de sigur ca un ulei mineral, atunci când este folosit ca agent hidratant pe pielea uscată (xeroză).

Într-un alt studiu mai vechi, realizat pe copiii cu eczemă, 47% dintre micuții tratați cu ulei de cocos au observat îmbunătățiri majore. În cazul pacienților copii, cu o formă ușoară spre moderată de dermatită atopică, aplicarea topică a uleiului de cocos virgin pe o perioadă de 8 săptămâni a oferit rezultate superioare în comparație cu aplicarea unui ulei mineral, după cum au observat cercetătorii.

Hidratează pielea 

Uleiul de cocos reprezintă un bun agent hidratant pentru a-ți hidrata pielea de pe picioare, brațe și coate. Experții spun că îl poți folosi și pe față, deși acest lucru nu este recomandat pacienților care au tenul foarte gras. În plus, uleiul de cocos poate să ajute în cazul călcâielor foarte crăpate, "reparând" pielea din această zonă.

Dacă te confrunți cu această problemă, aplică pur și simplu un strat subțire de ulei de cocos, înainte de culcare, pune-ți șosete de bumbac și culcă-te. Continuă să aplici acest ulei de cocos, pe călcâiele crăpate, cu regularitate, în fiecare seară, până când observi că pielea din această zonă este moale și catifelată.

Protejează părul 

Uleiul de cocos te ajuta să îți menții podoaba capilară sănătoasă. Un studiu a comparat efectele uleiului de cocos, uleiului mineral și uleiului de floarea-soarelui asupra părului. S-a observat că uleiul de cocos a redus semnificativ pierderea proteinelor din firele de păr, când este aplicat înainte sau după șamponare. Acest rezultat a fost observat atât în cazul părului deteriorat, cât și în cazul părului sănătos. 

Cercetătorii au tras concluzia că structura unică a acidului lauric, principalul acid gras din uleiul de cocos, poate penetra până în interiorul firului de păr într-un mod în care alți acizi grași nu o pot face.
Înlătură mătreața

Există dovezi că uleiul de cocos ajută la gestionarea scalpului uscat și a mătreții. Un studiu din 2021 efectuat pe 140 de persoane din India - 70 cu mătreață și 70 fără această problemă - a constatat că aplicațiile topice ale uleiului de cocos pe scalp au avut beneficii antifungice. De asemenea, susținut creșterea bacteriilor benefice și a redus descuamarea scalpului 2.

Pentru a scăpa de mătreață, încălzește două sau trei linguri de ulei pe aragaz la foc mic. Odată ce se lichefiază, ia vasul de pe foc. Așteaptă să ajungă la temperatura camerei, masează scalpul cu ulei. Lasă uleiul să acționeze pe scalp timp de 30 de minute și apoi șamponează părul. 

Dovezile unui alt studiu sugerează că uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatorii, iar participanții la studiu au avut, de asemenea, o producție crescută de colagen, principala proteină structurală a pielii și a altor țesuturi. 

Deși nu există nicio cercetare științifică privind legătura dintre colagen și păr, mărturiile și teoriile personale susțin că tratamentele cu colagen sunt benefice. Și nu există nicio dovadă că suplimentele de colagen sunt utile în mod special – o dietă sănătoasă este cea mai bună modalitate de a obține colagen, atrag atenția specialiștii. 

Alte cercetări arată că uleiul de nucă de cocos poate ajuta la repararea barierei pielii, care este stratul superior al pielii tale. Acest lucru l-ar face un tratament bun atât pentru mătreață, cât și pentru pielea uscată

Îndepărtează machiajul ochilor

Da, uleiul de cocos funcționează chiar și pe rimelul rezistent la apă! Pune puțin ulei de cocos pe o dischetă de bumbac și îndepărtează machiajul ochilor, acordând atenție și zonei de sub ochi. După ce ai terminat, spală-ți fața ca de obicei.

Cum alegi uleiul de cocos

Optează pentru un ulei de cocos virgin sau extravirgin. Dacă este posibil, optează pentru produse organice.  Produsele presate la rece sunt o alegere bună deoarece aceste uleiuri nu folosesc căldură sau substanțe chimice pentru extracție.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil”, Journal of Traditional and Complementary Medicine
Volume 9, Issue 1, January 2019, Sandeep R. Varma, Thiyagarajan O. Sivaprakasam, Ilavarasu Arumugam, N. Dilip, M. Raghuraman, K.B. Pavan, Mohammed Rafiq, Rangesh Paramesh
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300871?via%3Dihub
2 Studiul „Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals”, Sci Rep. 2021, Saxena R, Mittal P, Clavaud C, et al. 
https://www.nature.com/articles/s41598-021-86454-1


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0