Soluții eficiente pentru tratarea cicatricilor

Cicatricile pot apărea în numeroase contexte, precum în urma unor accidente, minore, medii sau majore, în urma unor intervenții estetice sau chirurgicale sau după vindecarea unor pustule sau erupții acneice. Cicatrizarea pielii face parte din procesul natural de vindecare. Cicatricile se pot estompa, în timp, dar nu pot trece de la sine.  

Tipuri de cicatrici

Cicatricile se impart în mai multe categorii, în funcție de formă și severitate. 

O primă categorie este cea a cicatricilor sub formă de linii fine, care pot apărea în urma unor tăieturi medii sau minore. Acestea se prezintă ca niște linii ușor mai crescute față de suprafața normală a pielii și, în timp, se albesc și se aplatizează. Cicatricile sub forma liniilor fine apar, de regulă, în urma unor intervenții chirurgicale sau a tăieturilor cu o lamă ascuțită.  Pe tipurile de piele mai închisă la culoare, aceste cicatrici pot lăsa o urmă maronie sau albicioasă. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt tip este cel al cicatricilor cheloide, care se referă la o supradezvoltare de țesut cutanat în jurul rănii, ca urmare a supraproducției de colagen. Astfel, cicatricea va continua să crrască, chiar și după ce rana s-a vindecat. 

Cicatricile cheloide sunt mai proeminente pe suprafața pielii și, inițial, sunt de culoare roșiatică sau purpurie. La început pot fi dureroase sau pot prezenta mâncărime, dar, odată formate, simptomele se estompează și culoarea inițială își pierde din intensitate. 

Cicatricile hipertrofice sunt asemănătoare celor cheloide, deoarece, și în cazul acestora, se produce colagen în exces la nivelul rănii. Diferența între cele două tipuri este că cicatricile hipertrofice nu sunt la fel de proeminente ca cele cheloide. De asemenea, cicatricile hipertrofice nu se extind dincolo de rană, dar se pot îngroșa, în continuare, în primele 6 luni de la leziune.  

O altă categorie de cicatrici este cea a celor cu asperități, care apar, de regulă, în urma vindecării unui comedon acneic sau după vărsat de vânt și, nu în ultimul rând, există cicatricile care apar în urma arsurilor, care au un aspect specific, de contracție a pielii. 

Soluții pentru tratarea cicatricilor

Deoarece cicatricile nu trec de la sine, ci doar se estompează, pentru eliminarea acestora este nevoie de un tratament sau de o procedură specifică. Există mai multe tipuri de tratamente disponibile pe piață pentru eliminarea, în cea mai mare parte, a cicatricilor. Adesea, este nevoie de o combinație de proceduri și tratamente, pentru rezultate cât mai bune. 

1. Geluri sau pelicule din silicon

Gelurile sau peliculele din silicon pot fi folosite în vindecarea pielii, în așa fel încât riscul de cicatrice să fie cât mai mic. Acestea nu se aplică pe rană deschisă. De asemenea, produsele din silicon ajută la atenuarea simptomelor de durere sau mâncărime. Pentru a fi cât mai eficiente, se recomandă aplicarea unui asemenea produs timp de 12 ore pe zi, pentru cel puțin 3 luni, direct pe cicatrice. Peliculele din silicon se pot spăla și refolosi.  

2. Injecții cu corticosteroizi

Steroizii nu pot elimina complet o cicatrice, dar îi pot îmbunătăți vizibil aspectul. Injecțiile pe bază de corticosteroizi pot fi folosite în tratamentul anumitor cicatrici cheloide sau hipertrofice. Injecția se face direct în cicatrice, de mai multe ori, pentru a reduce inflamația și, astfel, aplatiza formațiunea de piele. Injecțiile se repetă, de obicei, la câteva săptămâni (între 4 și 6 săptămâni), în funcție de cum evoluează aspectul cicatricii. Tratamentul poate dura câteva luni, dacă se observă îmbunătățiri.  

3. Terapie cu laser

Terapia cu laser (lumină pulsatilă) poate reduce roșeața de la nivelul cicatricii, prin aniliharea vascularizării excesive din țesutul afectat. Pentru cicatricile cu asperități, chirurgia laser este adesea folosită pentru atenuarea aspectului inestetic. Aceasta presupune utilizarea unui instrument cu laser pentru eliminarea straturilor superficiale ale pielii, ceea ce stimulează producția de colagen în profunzimea țesutului cutanat.

Cu toate acestea, este important de reținut că nu există numeroase studii pe termen lung care să demonstreze eficiența terapiei cu laser în tratamentul cicatricilor. Așadar, este bine să te consulți cu medicul dermatolog înainte de a opta pentru această formă de tratament.

4. Crioterapia

Crioterapia se referă la înghețarea țesutului cicatrizat (la cicatricile cheloide) cu nitrogen lichid. Dacă este folosită în stadiile incipiente ale procesului de cicatrizare, crioterapia poate da rezultate deosebit de bune. O reacție adversă de care va trebui să ții cont este depigmentarea zonei tratate. 

5. Fillere dermatologice

Fillerele dermatologice sunt injecții cu acid hialuronic, de regulă, care oferă un efect de umplere a țesutului injectat. Acestea pot fi folosite în tratarea aspectului cicatricilor post acneice. Cu toate acestea, procedura se poate dovedi costisitoare, pe termen lung, deoarece efectele nu sunt permanente. 

6. Microneedling

Microneedling se referă la procesul de lezionare controlată a țesutului afectat pentru stimularea producției de colagen și, astfel, crearea de celule de piele noi, care vor acoperi cicatricea. Microneedling se realizează cu ajutorul unui dispozitiv sub formă de stilou care are, la capăt, mai multe microace. Este nevoie de mai multe sesiuni pentru rezultate bune. De asemenea, se recomandă efectuarea procedurii la final de săptămână, deoarece va fi nevoie de una-două zile de recuperare (pielea este deosebit de sensibilizată în urma procedurii).

7. Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală poate fi o opțiune dacă îți dorești un aspect atenuat al cicatricii sau dacă aceasta îți obstrucționează rutina zilnică (acest lucru se întâmplă, adesea, la persoanele cu arsuri, care prezintă cicatrici în zona încheieturilor).
Intervenția chirurgicală este o opțiune invazivă și nu se adresează oricui. Este important să ții cont de toate aspectele, pozitive și negative, ale acestui tip de tratament, înainte de a lua o decizie. 

8. Tratamente topice (creme pentru cicatrici)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta este cea mai facilă și la îndemână opțiune și este varianta recomandată pentru persoanele cu cicatrici minore sau în curs de formare. Produsele pe bază de vitamina E sunt foarte bune în atenuarea aspectului unei cicatrici în formare, datorită proprietăților puternic emoliente. Un ingredient foarte bun în remedierea aspectului cicatricilor, în special a celor post acneice, este vitamina B5. 
De reținut este că un produs cu protecție solară trebuie aplicat mereu, după tratamentul topic, dacă urmează să ieși din casă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Scars Overview and Treatment
https://www.nhs.uk/conditions/scars/treatment/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0