Plasturii pentru coșuri chiar funcționează?

Pasturii pentru coșuri sunt în vogă în momentul de față, deoarece promit o soluție rapidă și nedureroasă pentru erupțiile neplăcute de pe suprafața pielii. Având în vedere faptul că aproximativ 50 de milioane de persoane suferă, în fiecare an, de erupții acneice, iar, pentru mulți, acneea nu dispare după pubertate, orice produs destinat vindecării rapide a erupțiilor este binevenit. Întrebarea este, însă: plasturii pentru coșuri chiar funcționează?

Cum funcționează plasturii pentru coșuri?

Plasturii pentru coșuri sunt realizați dintr-un material numit hidrocoloid, care absoarbe apa și care este des întâlnit în pansamentele pentru răni. Acest tip de material protejează suprafața aplicată de posibile infecții. De asemenea, hidrocoloidul ajută la uscarea coșului. Pe lângă aceasta, plasturii conțin, pe partea care se aplică pe piele, o cantitate mică de substanță activă pentru tratamentul coșurilor. Aceasta poate fi acid salicilic, peroxid de benzoil sau un amestec special de substanțe menite să usuce și să absoarbă infecția blocată sub piele.

Plasturele se aplică direct pe suprafața coșului și se lasă să acționeze pe perioada specificată pe ambalaj. Plasturii sunt destinați coșurilor de suprafață, a erupțiilor sporadice, care apar pe fond alimentar, transpirație sau stres, și nu formelor mai severe de acnee. Acneea cistică se manifestă prin comedoane adânci în piele, iar substanța din plasture nu poate penetra toate straturile de piele, pentru a ajunge la rădăcina comedonului.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe lângă acțiunea internă, plasturele este util pentru că te împiedică să acționezi manual asupra coșului, lucru care nu va face altceva decât să înrăutățească situația. Coșurile sparte manual pot duce la pete hiperpigmentare sau cicatrici neplăcute, care sunt mai dificil de îndepărtat. De asemenea, plasturii ajută la vindecarea accelerată a erupției, prin protejarea suprafeței afectate de razele UV. 

Există și un model de plasturi cu microace, care au o acțiune mai invazivă. Microacele penetrează stratul superficial al pielii, stimulând producția naturală de colagen și, tototdată, capacitatea de vindecare a pielii. Eficacitatea lor, însă, este nedovedită, deoarece puterea de penetrare a acestor microace este foarte mică și, astfel, nu pot declanșa sinteza de colagen. 

Ideal este să te orientezi după plasturi care conțin o substanță antiacneică atestată medical, precum acid salicilic - sau BHA - sau peroxid de benzoil. În ceea ce privește formele mai profunde de acnee, precum comedoanele prinse sub piele, o soluție rapidă pentru acestea sunt injecțiile pe bază de cortizol. În cazul în care îți este frică de ace sau preferi să nu acționezi în mod invaziv asupra comedoanelor, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai răbdare, iar în decursul a câtorva săptămâni, comedonul va dispărea. 

Cum se aplică plasturele pentru coșuri?

Experții subliniază importanța aplicării plasturelui pe pielea demachiată și curățată. Așadar, poți aplica plasturele după rutina de seară, înainte de folosirea cremei hidratante. Este recomandat să aplici plasturele seara, mai ales dacă acesta conține o substanță activă care poate avea potențial iritant și, prin urmare, nu este recomandată expunerea la soare. 

Este important de reținut faptul că atât acidul salicilic, cât și peroxidul de benzoil, sunt substanțe sensibile în contact cu razele solare. Dacă folosești în mod frecvent plasturi sau alte produse care conțin aceste substanțe, este recomandat să introduci o cremă cu protecție solară în rutina ta de zi cu zi, inclusiv în anotimpul înnorat. 

În cât timp vei vedea rezultate?

În mod normal, un coș trece în 5-7 zile. Cu ajutorul unui plasture, poți vedea rezultate vizibile în aproximativ 3 zile. Acest lucru se aplică numai în cazul coșurilor de suprafață, la care substanța din plasture poate ajunge cu ușurință. Comedoanele sau chisturile nu pot fi remediate cu ajutorul acestor plasturi. Ce se poate vedea la 3 zile după utilizarea plasturilor este uscarea erupției și diminuarea roșeței. În următoarele zile se va putea observa vindecarea suprafeței afectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Do Those Pimple Stickers Actually Work?
https://www.healthline.com/health-news/do-those-pimple-stickers-actually-work
Vox - Pimple patches are everywhere, but do they work?
https://www.vox.com/the-goods/2019/11/13/20955421/pimple-patches-zit-stickers

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0