Piele sensibilă sau intolerantă: cum facem diferența

Pielea este cel mai mare organ al corpului și cea care se află în permanență în contact cu mediul extern. Din acest motiv, aceasta are rol de protecție, având numeroase mecanisme de apărare și adaptare. Se poate întâmpla totuși ca, atunci când aceste mecanisme funcționează deficitar, unele persoane să dezvolte sensibilitate sau intoleranță la nivel cutanat.

La prima vedere, pielea sensibilă și intolerantă par a fi sinonime, fiind descrise de multe persoane ca piele sensibilă la atingere, piele care ustură, piele care înțeapă sau prezintă eczeme și puncte roșii, din cauza căldurii, vântului, expunerii la soare, aerului condiționat, produselor de îngrijire și de machiaj. Specialiștii spun însă că este important să delimităm clar pielea sensibilă de cea intolerantă, pentru un tratament eficient și de durată.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum ne dăm seama că avem pielea sensibilă

În termeni generali, pielea sensibilă reacționează la substanțele iritante cu care intră în contact. Acestea pot varia de la anumite ingrediente din produsele de îngrijire sau de curățare a pielii până la lumina puternică a soarelui și țesăturile sintetice. Atunci când pielea sensibilă reacționează, aceasta tinde să se inflameze. Sensibilitatea continuă poate indica faptul că avem de-a face cu o afecțiune dermatologic precum eczema (cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, care se manifestă prin pielea uscată, mâncărime, inflamații), rozacee (caracterizată prin piele roșie și vase de sânge vizibile), psoriazis (pete de piele uscată și erupții cutanate) sau dermatită de contact (erupții declanșate în urma contactului cu iritanți sau alergeni).

Legătura dintre sensibilitatea pielii și uscarea epidermei

Pielea este o membrană foarte complexă, constituită din trei straturi: epidermă, dermă și hipodermă. Epiderma este adesea numită bariera lipidică și îndeplinește două funcții importante: menținerea apei în țesuturi și protejarea de factorii externi potențial dăunători cum sunt razele ultraviolete, vântul, căldura și substanțele chimice dure.

La persoanele cu pielea sensibilă, această barieră este mai subțire, motiv pentru care are loc penetrarea mai ușoară a iritanților în piele, provocând inflamații. Orice defecțiune a barierei epidermei face ca pielea să piardă apa transepidermic și să se deshidrateze ușor. Acesta este motivul pentru care uscarea și sensibilitatea pielii merg deseori mână în mână.

Sistemul imunitar joacă un rol important în sensibilizarea pielii

Ce se întâmplă odată ce un iritant trece prin această barieră lipidică? Un răspuns inflamator din partea sistemului imunitar, caracterizat prin roșeață, durere, mâncărime, simptome care apar în afecțiuni precum eczema, psoriazis și rozacee.

Îngrijire adaptată nevoilor pielii

Dacă ai pielea sensibilă, folosește produse blânde, care nu au în compoziție ingrediente iritante precum parfum sau alcool. Util ar fi să aplici topic doar creme special formulate pentru pielea sensibilă, ceea ce înseamnă că nu conțin substanțe iritante precum sulfați, coloranți, conservanți, emulgatori, alcool. De asemenea, ar trebui să iei în considerare să eviți exfolianții abrazivi și exfolianții mecanici, pentru a nu provoca și alte leziuni la nivelul pielii. Aplică pe piele doar produse care conțin ingrediente care rețin umiditatea (inclusiv emolienți și umectanți cum sunt glicerina și acidul hialuronic) și care întăresc bariera lipidică (inclusiv ceramide și acizi grași precum acizii linoleici și alfa-linolenici).

Care sunt semnele pielii intolerante, reactive

Pielea intolerantă, reactivă și hipersensibilă poate reacționa la iritanți, dar, de cele mai multe ori, reacționează la anumiți alergeni precum parfum, parabeni, și la anumite metale precum nichelul. Spre deosebire de pielea sensibilă, atunci când acești alergeni intră în contact cu pielea intolerantă, sistemul imunitar reacționează prin crearea de anticorpi care atacă substanțele iritante, ceea ce duce la înroșirea vizibilă a pielii. Dacă sistemul imunitar este expus în mod repetat la un anumit iritant - fie un ingredient prezent într-un produs cosmetic, precum parfum, un colorant sau o substanță (formaldehida) ori metal (nichelul) - poate provoca o alergie a pielii, cum este dermatita de contact alergică. Prin acest proces, pielea devine complet intolerantă la produsul/alergenul respectiv, lucru ce poate fi testat printr-o analiză numită testul patch.

Semnele dermatitei de contact, incluzând o erupție roșie, mâncărime extremă (inclusiv urticarie), piele uscată, crăpată pot apărea și după 48 de ore de la expunere. Pielea intolerantă poate fi descrisă și ca senzația de arsură, înțepături, deshidratare extremă. Aceste simptome pot dura și câteva ore, deoarece bariera epidermică se luptă să se reconstruiască.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evitarea alergenilor, importantă pentru pielea intolerantă

Dacă ai pielea intolerantă, primul pas este să identifici substanțele-cheie și alergenii care nu-ți priesc și să-i eviți pe cât posibil. Menține-ți pielea hidratată și folosește produse fără alergeni. Cel mai bine este să aplici pe piele doar produse care conțin foarte puține ingrediente. Tratamentul episodului de dermatita alergică se face, printre altele, cu creme hidratante pentru refacerea cutanată. Orice contact, chiar și cu o concentrație foarte mică din respectivul produs care conține iritanți va determina apariția simptomelor.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Self - 11 Things Dermatologists Want You to Know About Sensitive Skin

Skin city - What’s the Difference Between Sensitive Skin and Intolerant, Reactive Skin?

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0