Niacinamida, un ingredient esențial pentru pielea cu probleme

Niacinamida, numită și nicotinamidă, este o formă de vitamina B3, care minimizează roșeața pielii, reduce inflamația și reglează sebumul.

Ce este niacinamida?

Niacinamida, numită și nicotinamidă, este o formă de vitamina B3, nutrient esențial. O carență de B3 poate duce la afecțiuni ale pielii, rinichilor și creierului. Deși este nevoie de mai multe cercetări, când vine vorba de sănătatea generală a pielii, niacinamida topică poate ajuta la tratarea anumitor neplăceri, inclusiv acneea și eczemele, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Niacinamida este prezentă în geluri de curățare, lapte relipidant și tratamente corectoare folosite în îngrijirea pielii cu probleme.

Este niacinamida același lucru cu niacina? În ciuda asemănărilor de nume, niacinamida nu este același lucru cu niacina, sunt două tipuri diferite de vitamina B3. Cu toate acestea, corpul poate produce niacinamidă din suplimentele pe care le iei (acest lucru se întâmplă atunci când există o cantitate excesivă de niacină în organism). De exemplu, triptofanul din organism poate fi transformat și în niacinamidă. E bine să ceri sfatul medicului de familie înainte de a lua vitamina B3 sau alte suplimente.

Ce beneficii oferă niacinamida

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În general, niacinamida poate ajuta la construirea proteinelor din piele și la blocarea umidității, pentru a preveni potențialele daune cauzate de factorii de mediu (vânt, praf etc.). Beneficiile includ:

  • Oferă fermitate pielii. Niacinamida¹ ajută la construirea cheratinei, un tip de proteină care menține pielea fermă și sănătoasă.
  • Întărește bariera lipidică. Niacinamida poate ajuta pielea să dezvolte o barieră ceramidică (lipidică), care, la rândul său, poate ajuta la reținerea umidității. Acest lucru este benefic pentru toate tipurile de piele, mai ales dacă ai o eczemă sau piele matură.
  • Minimizează înroșirea și petele. Niacinamida reduce inflamația pielii, care poate ajuta la atenuarea roșeții asociată cu eczemele, acneea și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii.
  • Micșorează porii. Păstrarea pielii netede și hidratate poate avea un beneficiu secundar: o reducere naturală a dimensiunii porilor în timp.
  • Reglează sebumul. Beneficiile retenției de umiditate nu sunt doar pentru persoanele cu pielea uscată. Niacinimida poate contribui, de asemenea, la reglarea cantității de sebum pe care o produc glandele sebacee.
  • Protejează împotriva daunelor cauzate de razele solare. Niacinamida poate reconstitui celulele sănătoase ale pielii, protejându-le, de asemenea, de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.
  • Tratează hiperpigmentarea. Unele cercetări au descoperit că niacinamida în concentrație de 5% poate fi de ajutor în iluminarea petelor închise la culoare. 
  • Minimizează ridurile fine. Cercetările au descoperit, de asemenea, că aceeași concentrație de niacinamidă a fost de ajutor în reducerea ridurilor fine apărute odată cu înaintarea în vârstă din cauza expunerii excesive la soare.
  • Protejează împotriva stresului oxidativ. Niacinamida ajută la formarea celulelor pielii, protejându-le, de asemenea, de stresul factorilor de mediu, cum ar fi lumina soarelui, poluarea și toxinele.
  • Tratează acneea. Niacinamida poate fi de ajutor în cazurile de acnee severă, în special pentru formele inflamatorii, cum ar fi papulele și pustulele, reducând leziunile și îmbunătățind textura pielii.

O dietă echilibrată este cea mai bună metodă de a obține micronutrienți precum vitamina B3. Dacă există o carență, medicul va recomanda un supliment. Când vine vorba de sănătatea generală a pielii, poți obține unele dintre beneficiile niacaminidei din alimentele pe care le consumi: ouă, cereale, legumele verzi cu frunze, fasole, peşte, lapte.

Cu toate acestea, nu există nicio modalitate sigură de a garanta că substanțele nutritive din dieta ta au un impact asupra sănătății generale a pielii. Singura modalitate de a te asigura că niacinamida îți vizează problemele pielii este să o utilizezi topic (sub formă de geluri, serumuri, creme etc.).

Multe produse topice cu niacinamidă apar sub formă de serumuri, care trebuie aplicate după pasul de tonifiere, dar înainte de hidratare. Unele produse de curățare și creme conțin, de asemenea, niacinamidă, ingredient care se găsește și în unele măști de față. 

Studiul VITALISsCE

La ce ar trebui să fii atent atunci când alegi un produs cu niacinamidă? Concentrația de niacinamidă poate varia, dar cercetările sugerează că formulele cu conncetrație de 5% sunt eficiente în tratarea hiperpigmentării și daunelor legate de expunerea la soare. Dacă ai pielea sensibilă, e bine să începi cu o concentrație mai mică. Formulele cu 2% niacinamidă îți pot fi de ajutor pentru atenuarea simptomelor eczemelor și ale afecțiunilor similare.

Niacinamida poate fi listată ca „niacină” sau „nicotinamidă” pe etichetele produselor de tratare și îngrijire a pielii. Niacinaamida poate fi combinată cu alte ingrediente pentru îngrijirea pielii pentru a spori efectul. De exemplu, unele rapoarte sugerează că niacinamida poate funcționa bine alături de cupru, acid folic și zinc pentru a trata acneea.

De asemenea, este posibil să crești eficacicatea unui serum cu niacinamidă dacă îl folosești împreună cu un produs cu acid hialuronic (acidul crește absorbția niacinamidei).

Reacțiile adverse ale niacinamidei

Niacinamida topică este în general considerată sigură de utilizat. Persoanele care prezintă alergii preexistente pot avea un risc crescut să le apară o reacție alergică. Acest lucru este cauzat de faptul că niacinamida poate stimula eliberarea histaminei. Poți evita reacțiile alergice pe scară largă și sensibilitățile la produs făcând un test: aplică pe antebraț o cantitate mică de produs, pune un plasture și așteaptă 24 de ore. Dacă apar roșeață, mâncărime, umflare, spălă zona și întrerupe utilizarea. Dacă nu întâmpini reacții adverse, ar trebui ca produsul să fie sigur de aplicat și în altă zonă a corpului.

La ce rezultate te poți aștepta după utilizarea niacinamidei

Ca în cazul oricărui produs nou pentru îngrijirea pielii, probabil că nu vei observa rezultate semnificative timp de câteva săptămâni. Deși majoritatea cercetărilor disponibile descriu îmbunătățiri notabile după patru săptămâni de utilizare, nu există o perioadă precisă pentru toată lumea. Este posibil să observi mai multe schimbări pozitive ale pielii după opt săptămâni (o piele mai netedă, mai tonifiată, mai hidratată).

Dacă nu se observă nicio modificare după câteva luni, poate fi timpul să ceri sfatul unui dermatolog, care să îți evalueze rutina de îngrijire a pielii și să te sfătuiască legat de ce produse ar fi bine să folosești și de ce modificări dietetice ai putea face care să contribuie la îmbunătățirea stării pielii tale.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Nicotinic acid/niacinamide and the skin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/
1. Studiul „Nicotinic acid/niacinamide and the skin”, apărut în J Cosmet Dermatol.2004 Apr;3(2):88-93. doi: 10.1111/j.1473-2130.2004.00115.x., autori: W. Gehring

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0