Elasticitatea tenului: cum o îmbunătățești?

Pierderea elasticității tenului face parte din procesul natural de îmbătrânire. Ce elemente te ajută să îmbunătățești elasticitatea și fermitatea pielii?

Este posibil să fi observat deja primele semne ale pierderii elasticității tenului în timp ce te-ai frecat la ochi sau în timpul unei sesiuni de machiaj: ți-ai mutat pleoapa ușor în lateral, iar pielea ta nu a revenit rapid la locul inițial așa cum obișnuia mai demult. Elasticitatea pielii este capacitatea ei de a se întinde și de a reveni la forma inițială, iar pierderea elasticității este cunoscută sub numele de elastoză.

Studiul VITALISsCE

Pielea este cel mai mare organ și, de asemenea, scutul organismului împotriva elementelor externe. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea începe să arate în mod natural efectele trecerii timpului. Pe lângă pierderea colagenului, începe să piardă și elastină, o proteină care îi oferă capacitatea de a se întinde și a reveni.  

Factorii de mediu și stilul de viață (expunerea la soare, poluarea aerului, alimentația precară, pierderea rapidă în greutate, fumatul) pot agrava și accelera elastoza.  

Metode de îmbunătățire a elasticității tenului

Suplimentele de colagen

Colagenul este o proteină care se găsește în țesuturile conjunctive ale pielii. Colagenul hidrolizat oral, arată unele cercetări, poate fi absorbit prin intestin și livrat pielii prin fluxul sangvin. Într-un mic studiu, un supliment oral din peptide de colagen, vitamina C și extracte naturale a fost oferit participanților timp de 3 luni. După patru săptămâni s-a observat o îmbunătățire semnificativă a elasticității și fermității pielii. Într-un alt studiu s-a descoperit că o băutură nutritivă care conține colagen și alte ingrediente, cum ar fi acidul hialuronic, a crescut semnificativ elasticitatea pielii.

Retinolul și retinoizii

Retinolul este o formă de vitamina A care se găsește în multe produse de îngrijire a pielii (serumuri pentru ochi, creme faciale). Cercetările arată că retinolul topic combinat cu vitamina C este eficient în refacerea elasticității pielii. Retinoizii (precum tretinoina) pe bază de prescripție medicală stimulează producția de colagen la nivelul pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acidul hialuronic

Substanță naturală care se găsește în principal în țesutul conjunctiv al pielii, acidul hialuronic menține umiditatea și lubrifierea. Rezervele de acid hialuronic din piele se micșorează din cauza expunerii la razele ultraviolete și a procesului natural de îmbătrânire. Utilizarea de serumuri sau creme cu acid hialuronic poate ajuta pielea să-și recapete o parte din elasticitatea sa naturală. Suplimentele care conțin acid hialuronic pot fi, de asemenea, benefice.

Genisteina

Genisteina, un tip de izoflavonă din soia, este un fitoestrogen, care acționează similar cu estrogenul din organism. Studiile realizate arată că genisteina este utilă pentru îmbunătățirea elasticității pielii dacă este administrată pe cale orală. Poate avea, de asemenea, beneficii și când se aplică topic. 

Flavanolii din cacao

În cazul în care consumul de ciocolată neagră este plăcerea ta vinovată, e bine să știi că flavanolii din cacao reprezintă o potențială soluție pentru păstrarea elasticității pielii. Aportul zilnic de flavanoli îmbunătățește elasticitatea pielii și reduce ridurile.

Tratamentele cu laser

Un studiu recent a analizat eficacitatea combinării a două tehnici de terapie cu laser efectuate în aceeași zi. Aceste proceduri au un efect pozitiv asupra tonusului pielii și asupra producției de colagen, combinația acestor terapii furnizând o creștere semnificativă a elasticității și tonusului pielii. 

Crema cu dexpantenol

Dexpantenolul (acid pantotenic) este un produs hidratant medicamentos folosit pentru a trata pielea aspră, solzoasă sau uscată. Studiile au considerat că este benefic și pentru păstrarea elasticității pielii.

Peeling-urile chimice

Acestea sunt proceduri realizate la dermatolog pentru revitalizarea pielii. Există trei tipuri de peeling chimic: ușor, mediu și profund. Aceste proceduri pot reduce elastoza și efectele fotoîmbătrânirii, și pot crește producția de colagen. 

Dermabraziunea

Dermabraziunea este o tehnică de exfoliere profundă folosită pentru îndepărtarea straturilor exterioare ale pielii și se realizează la dermatolog.

Cum se poate preveni pierderea elasticității pielii

Modificările stilului de viață sunt cel mai bun lucru care poate fi făcut pentru limitarea elastozei.

Evită expunerea excesivă la soare
Expunerea excesivă la razele UV reduce elasticitatea pielii și determină îmbătrânirea prematură a pielii. E recomandat să se folosească, la ieșirea din casă, creme cu factor mare de protecție (30 sau 50), care să scadă riscul de cancer de piele și să reducă pierderea elasticității tenului.

Adaugă antioxidanți în dietă
O dietă bogată în antioxidanți precum vitamina C, vitamina E, carotenoizi și licopen poate ajuta la menținerea elasticității pielii și a sănătății generale. Consumă cât mai des ardei gras, broccoli, kiwi, citrice, semințe de floarea-soarelui, migdale, alune de pădure, avocado, somon, morcovi, sfeclă roșie, legume frunzoase, dovleac, roșii, pepene galben.

Renunță la fumat
Fumătorii au pielea mai puțin elastică decât nefumătorii. Fumatul îngustează vasele de sânge, scăzând fluxul de sânge și limitând capacitatea nutrimentelor și a oxigenului de a ajunge la piele. S-a dovedit, de asemenea, că toxinele din țigări afectează fibrele de elastină și colagen. Renunțarea la fumat ajută la reducerea daunelor la nivelul pielii și al întregului corp.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Skin elasticity
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-elasticity#prevention
Allure - 10 things that really keep your skin firm
https://www.allure.com/story/how-to-get-firm-skin 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0