Cum îți dai seama că ești alergică la machiaj

Produsele de înfrumusețare, mai precis, orice de la șamponuri, până la machiaje și parfumuri, îți pot face viața mai confortabilă și mai frumoasă, dar, în același timp, pot aduce neplăceri sub forma de reacții alergice.  

Potrivit unui studiu1 dermatologic publicat în 2010 în revista de specialitate Elsevier, mai bine de o treime din cei 900 de participanți la studiu au manifestat cel puțin o reacție alergică la un ingredient cosmetic. Problemele alergice pot fi minore, sub forma unor iritații inofensive, sau mai grave, cum ar fi reacțiile alergice agresive. Simptomele alergiei la ingredientele cosmetice pot debuta imediat după ce ai aplicat produsul pe piele sau, din contră, după ani de zile de utilizare repetată, timp în care nu s-a manifestat niciun simptom. 

Există două tipuri principale de reacții cutanate la ingredientele cosmetice. Prima poartă numele de dermatită iritativă de contact, care se produce atunci când ingredientul lezează pielea. În această situație, pot apărea următoatele simptome: 
-    Senzație de usturime și arsură în zona afectată
-    Senzație de mâncărime și roșeață a pielii, pe porțiunea de piele afectată
-    Senzație de mâncărime și arsură imediat după aplicarea produsului cosmetic
-    În cazuri mai rare, apariția de beșici și pustule (acestea pot apărea în urma scărpinării repetate) 

Al doilea tip de reacție cutanată are legătură cu sistemul tău imunitar. Așadar, aceasta poartă numele de dermatită de contact alergică, iar simptomele acestei reacții includ:
-    Roșeața zonelor de piele afectată
-    Senzație de inflamație, mâncărime și prezența pustulelor la nivelor porțiunilor de piele afectate
-    Umflarea pielii, pe porțiunile afectate

Deși reacția cutanată, în acest caz, poate apărea pe orice parte a corpului, cele mai frecvente reacții se manifestă pe față, mai precis în zona buzelor, a ochilor, a urechilor și a gâtului. De obicei, este destul de dificil de distins cele două forme de reacții cutanate, una de cealaltă, dar, de multe ori, se poate întâmpla ca reacția alergică să fie o formă combinată dintre cele două. 

În cele mai multe cazuri, parfumul, alcoolul denaturat și anumiți conservanți sunt principalele ingrediente cu potențial alergic din machiaje și produse cosmetice, în general. Mare atenție la produsele marcate cu sintagma “neparfumate” – acest lucru nu înseamnă că produsul nu conține parfum, ci doar că parfumul (de multe ori, prezent în mod natural în uleiurile esențiale sau în alte ingrediente cu proprietăți aromatice, precum extractele din anumite plante) este camuflat cu ajutorul anumitor inhibitori chimici. Deși nu se poate simți la miros, parfumul există și, prin urmare, poate cauza o reacție alergică. 

Pentru a fi sigură că nu există deloc parfum într-un produs, te poți orienta după sintagma “fără parfum” și poți, de asemenea, consulta cu atenție lista de ingrediente. De obicei, parfumul este semnalat la capătul listei de ingrediente, deoarece cantitatea este foarte mică (ordinea ingredientelor este și cea a concentrației fiecăruia, deci primul ingredient din listă se regăsește în cea mai mare concentrație ăn produs, în timp ce ultimul este în concentrația cea mai mică). Pe lângă parfum, e recomandat să fii atentă și la uleiurile esențiale și/sau la extractele de lămâie, portocale, trandafir și plante aromatice, deoarece și acestea conțin, în mod natural, parfum și pot avea potențial alergenic.

Aproape orice produs cosmetic care conține apă (atenție la soluțiile de fixare a machiajului), conține și conservanți, într-o măsură mai mică sau mai mare. Cei mai des întâlniți conservanți din machiaje și produse cosmetice sunt:
-    Parabenii
-    Imidazolidinyl urea
-    Quaternium-15
-    DMDM hydantoin
-    Phenoxyethanol
-    Methylchloroisothiazolinone
-    Formaldehyde 

Este important de reținut că toți acești conservanți au fost asociați cu reacții alergice cutanate. 

Produse cosmetice la care trebuie să ai grijă

Printre cele mai susceptibile produse cosmetice, în ceea ce privește riscul de alergii cutanate, se numără: săpunurile de baie, detergenții, antiperspirantele, machiajul de ochi (lichid, pulbere sau cremă), cremele de față, șampoanele, rujurile lichide rezistente la transfer, lacul de unghii (în special cele care conțin formaldehidă) și gelul de unghii pe bază de methacrylate. Vopseaua de păr poate cauza, la rândul său, reacții alergice la nivelul scalpului, în special cele care conțin p-phenylenediamine, precum și persulfate de amoniu, adesea utilizat în decolorarea părului. 

Produsele de înfrumusețare care conțin acizi alpha hydroxy pot cauza probleme în rândul persoanelor cu fond alergic, cum ar fi roșeața pielii, senzație de usturime și de mâncărime, mai ales produsele cu o conentrație de AHA mai mare de 10%. De asemenea, cremele și serumurile pe bază de retinol pot cauza reacții alergice, de tipul dermatitei iritative de contact, la anumite persoane. Retinolul trebuie aplicat în cantități foarte mici și trebuie introdus treptat în rutină. 

De asemenea, produsele de machiaj expirate pot cauza mai multe reacții alergice, datorită deprecierii conservanților, ceea ce le sporește potențialul alergenic. Este important să verifici mereu data de expirare a produselor cosmetice. De obicei, acestea sunt trecute cu o cifră, alături de litera M. Cifra reprezintă numărul de luni de valabilitate a produsului de la data de fabricație. 

Prevenție și tratament

În ceea ce privește tratarea reacției alergice, cel mai important pas este să identifici produsul sau ingredientul problematic și să oprești folosirea acestuia. În cele mai multe cazuri, reacția alergică va dispărea de la sine. Pentru cazurile mai insistente de alergie, se poate apela la un unguent pe bază de hidrocortizon sau la un tratament cu antihistaminice, pentru controlul și ameliorarea simptomelor.  

Pentru a evita viitoare reacții alergice, poți ține cont de următoarele recomandări:
-    Orientează-te după produse cosmetice care conțin cât mai puține ingrediente. În acest fel, riscul de alergie este mai mic, mai ales dacă produsul nu conține foarte mulți conservanți.
-    Încearcă varianta testării produsului pe o porțiune foarte mică de piele, înainte de a-l aplica pe toată suprafața pielii. Poți aplica produsul pe cot sau pe încheietura mâinii. Așteaptă undeva între 48 și 72 de ore, iar dacă pielea nu reacționează în niciun fel, înseamnă că îl poți folosi liniștită. 
-    Încearcă să aplici parfumul direct pe haine, și nu pe piele. Această practică te poate scuti de reacții neplăcute și, în plus, parfumul va rezista mai bine pe durata întregii zile.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Skin Reactions to Beauty Products
https://www.webmd.com/allergies/cosmetics 
Studiul Results of patch testing to personal care product allergens in a standard series and a supplemental cosmetic series: An analysis of 945 patients from the Mayo Clinic Contact Dermatitis Group, 2000-2007, publicat în Elsevier, în noiembrie 2010, autori: David A. Wetter et al.
Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962209015035 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0