Cum evitam iritatiile dupa epilare, dar si cum le tratam

În special vara, observăm că după epilare se formează mici pete roșii, ca niște puncte, în locurile unde au fost rădăcinile firelor de păr. Acest lucru se datorează porilor deschiși din cauza căldurii.

Iritațiile după epilare pot apărea indiferent de metoda folosită pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite. Pielea sensibilă este în special expusă riscului de iritație cutanată, însă orice tip de piele se poate confrunta, la un moment dat, cu o asemenea iritație.

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale epilării este un anumit grad de roșeață sau inflamație la locul care tocmai a fost epilat. Smulgerea părului din folicul provoacă iritații dar și, din păcate, tragerea de piele provoacă cea mai mare parte a roșeață. Pielea ta nu ar trebui să fie roșie și iritată mai mult de câteva minute. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 
 

Cum ne pregătim pielea pentru epilare

Indiferent de anotimp, este important să știm că, pentru a evita iritațiile și punctele roșii inestetice, porii și capilarele trebuie să fie cât mai reduse. În acest mod, firul de păr este smuls fără a forța prea mult rădăcină, iar porii rămași nu se inflamează suplimentar.

Iată câteva reguli care te pot ajuta în prevenirea iritațiilor după epilare

1. Cu o zi înainte de ședința de epilare, exfoliază temeinic pielea pe tot corpul, apoi hidrateaz-o cu o cremă grasă. Exfolierea se poate face fie cu un scrub din comerț, fie cu unul DIY, preparat chiar de tine. Un scrub de corp homemade eficient este cel obținut din amestecul de gel de dus și mălai.

2. În ziua epilării, fă un duș cu 3-4 ore înainte, cu apa călduță, și NU aplica nicio crema hidratantă sau ulei. Trebuie să eviți apa fierbinte și cremele, fiindcă acestea vor favoriza deschiderea porilor pentru mai mult timp.

3. Nu face duș sau baie timp de 4-5 ore după epilare și nu aplica niciun produs cosmetic pe zonele afectate. Dacă au rămas mici urme de ceară, poți folosi puțin alcool sanitar pe o dischetă, iar împotriva transpirației aplică la axile puțină pudră de talc, mai ales dacă ai pielea sensibilă.

4. Dacă folosești ceara sau aparatul de epilat, poți răci puțin zona înainte, cu o compresă rece.

5. Dacă folosești lama, nu uita să aplici un gel sau o spumă specială pentru ras, care va împiedică apariția iritațiilor ca urmare a efectului abraziv al lamei. Încearcă să alegi un produs cosmetic fără miros, întrucât parfumurile pot cauza iritații cutanate.

6. După îndepărtarea părului nedorit, aplică un gel pe bază de aloe vera menit să ajute la calmarea pielii și să atenueze roșeața și inflamația. Pliculețele de ceai preparate și apoi răcite ar putea ajuta. Gheața sau o pungă de legume congelate pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Totuși, nu ar trebui să pui niciodată gheață direct pe piele - folosește o bucată de tifon între piele și orice produs congelat pe care îl alegi.  

7. Evită cremele cu retinoizi înainte de epilarea cu ceară. Nu utiliza produse de îngrijire a pielii fără prescripție medicală care conțin retinol și retinoizi pe bază de rețetă cu două până la cinci zile înainte de epilarea cu ceară.

Alte sfaturi de care să ții cont

Dacă totuși te-ai ales cu o piele iritată după epilat, încearcă să nu o agresezi și mai mult încercând să scapi de iritații. Produsele cosmetice sau dușurile repetate nu vor face decât să înrăutățească situația.

Imediat după epilare aplică o compresă rece sau fă un duș rece pentru a reduce iritația și sensibilitatea. Evită băile fierbinți sau dușurile.

Purtați haine largi pentru a evita frecarea și iritația.

Evitați produsele parfumate, loțiunile și cremele, care pot irita pielea sensibilizată.

Aplicați o cremă cu cortizon fără prescripție medicală pe zona epilată pentru a reduce inflamația.

Evitați activitatea excesivă timp de 24 de ore după epilare. Transpirația poate irita pielea proaspăt epilată cu ceară.

Folosește timp de 2-3 zile geluri de dus și loțiuni ușoare, delicate, create pentru piele sensibilă sau pentru bebeluși. Pulverizează de câteva ori pe zi apă termală, care are rol de calmare.

La una sau două zile după epilarea cu ceară continuă să porți haine largi pentru a reduce fricțiunea. Evită în continuare uleiurile și cremele parfumate. Poți aplica geluri blânde, cum ar fi aloe vera, pentru a ajuta la calmarea pielii dacă este necesar.

Dacă problema persistă, indiferent ce măsuri iei înainte sau după epilare, discută cu un medic dermatolog care te va ajuta să gestionezi mai bine situația.

Remedii naturale pentru iritațiile de după epilare

Fă-ți un dus rece sau aplică comprese cu gheață 

Dacă trebuie să mergi la un eveniment în ziua în care te-ai epilat și nu poți masca nicicum iritația cu ajutorul hainelor, încearcă compresele cu gheață sau un duș rece. Când intră în contact cu apa rece, pielea se răcorește instantaneu, iar senzația de mâncărime dispare. Mai mult decât atât, porii se închid și iritația devine mai puțin vizibilă.

Prepară o pastă din pulberea de aspirină

Dacă iritația este într-o zona sensibilă precum muchia piciorului sau axilă, poți folosi aspirină pisată pentru a accelera procesul de vindecare. Aspirina are proprietăți antiinflamatoare, care calmează senzația de mâncărime/ usturime de la nivelul pielii, grăbind totodată procesul de vindecare. Pisează câteva capsule de aspirină, amesteca-le cu apă și aplică pasta obținută pe zona cu probleme.

Folosește Hamamelis

Hamamelis are proprietăți astringente și antiseptice care pot ajuta la calmarea și prevenirea erupțiilor cutanate. Înmoaie un tampon de bumbac în extract pur de hamamelis și aplică pe zona afectată de până la trei ori pe zi.  

Poți apela și la oțetul de mere

Oțetul de mere este un alt antiseptic natural. Înmoaie un tampon de bumbac în oțet de mere și aplică-l pe zona inflamată de până la trei ori pe zi pentru a accelera vindecarea și a preveni infecția.  

Aplică ovăz 

Și ovăzul conține substanțe antiinflamatoare și are capacitatea de a calma iritațiile cutanate. Poți pune tărâțe din ovăz în cada plin cu apă, pentru ca apoi să îți faci o baie relaxantă, care va contribui la vindecarea iritațiilor de la nivelul pielii. De asemenea, poți prepara o pastă din tărâțe de ovăz și apă, pe care să o aplici pe zonele cu probleme.

Poți încerca și esențial de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai poate calma, de asemenea, pielea recent epilată cu ceară. Este mai probabil ca uleiul să înfunde porii în prima sau la două zile după epilare, așa că apelează la acest remediu pentru iritațiile persistente sau care se formează târziu.

Ar trebui să diluați uleiul esențial de arbore de ceai cu un ulei vegetal, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos, înainte de a-l aplica pe piele. Adaugă 10 picături de ulei vegetal pentru fiecare 1 picătură de ulei de arbore de ceai. Testează uleiul pentru alergii, adică pune pe braț o cantitate mică de produs. Dacă nu există nicio reacție în 24 de ore, ar trebui să îl poți folosi.

Dacă pielea este extrem de dureroasă zile întregi sau sângerează, atunci ceva nu este în regulă.  Consultă-te cu medicul dermatolog dacă pielea nu se vindecă de la sine. Anumite afecțiuni subiacente sau anumite tratamente pe care le iei pot fi de vină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Acedemy of Dermatology Association - How to wax
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/hair/how-to-wax

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0