Cirese: beneficii si recomandari

Cireșele au nenumărate beneficii pentru sănătate, începând de la echilibrarea tensiunii arteriale și până la prevenirea cancerului.

Studiile epidemiologice indică o asociere inversă între consumul de fructe și legume și riscul pentru mai multe boli inflamatorii cronice. S-a raportat că consumul de fructe și legume scade riscurile de mortalitate de orice cauză, precum și morbiditatea și mortalitatea prin boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet și unele tipuri de cancer. 

Pe lângă faptul că furnizează vitamine esențiale, minerale, carotenoide și fibre alimentare, fructele, precum cireșele, conțin polifenoli despre care se crede că scad riscul de sindrom metabolic, diabet, boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Valori nutriționale pentru o cană de cireșe

  • Calorii: 87
  • Grăsimi: 0
  • Carbohidrați: 22 g
  • Fibre dietetice: 3 g
  • Zahăr: 18 g
  • Proteine: 1 g
  • Vitamina C: 10 mg
  • Vitamina K: 2,9 micrograme

Beneficii cireșe

Sunt bogate în nutrienți de calitate

Cireșele sunt alimente bogate în nutrienți, cu conținut caloric relativ scăzut și cantități semnificative de nutrienți importanți, printre care fibre, polifenoli, carotenoizi, vitamina C și potasiu. În plus, cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de triptofan, serotonină și melatonină. 

Scad riscul de ateroscleroză

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), boala coronariană, boala cerebrovasculară și boala vaselor periferice au fost responsabile pentru 17,9 milioane de decese pe an, dintre care 85% sunt cauzate de infarct miocardic și accident vascular cerebral. 

OMS a declarat că majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, de exemplu, prin reducerea consumului de alcool și tutun, precum și prin îmbunătățirea dietei și a activităților fizice.  

Patogenia dominantă a bolii coronariene, bolii cerebrovasculare și bolii vaselor periferice este reprezentată de ateroscleroza, care este o boală inflamatorie în creștere la nivel mondial ca urmare a adoptării stilului de viață occidental și este probabil să atingă proporții epidemice în următoarele decenii. 

Cauza directă majoră a bolilor cardiovasculare pare să fie plăcile aterosclerotice. Este bine cunoscut faptul că ateroscleroza este un proces metabolic și inflamator cronic caracterizat prin formarea de plăci bogate în colesterol (plăci de aterom). 

Numeroase studii au arătat că o dietă de tip mediteraneană are un efect preventiv asupra aterosclerozei și bolilor cardiovasculare. În special, consumul de nutraceutice conținute în derivații de plante a avut un rol foarte important în prevenirea formării plăcii de aterom 1. Dintre fructele moi, cireșele dulci (Prunus avium L.) au fost studiate pentru conținutul lor ridicat în substanțe biologic active, precum acizii fenolici. Se știe că acidul p-cumaric, p-hidroxibenzoic, clorogenic, ferulic și galic, care se găsesc într-o mulțime de soiuri de cireș dulci, au proprietăți antioxidante. 

Un ajutor natural pentru somn

Un fapt mai puțin știut este că cireșele se numără printre cele câteva alimente bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări de somn. Numeroase studii în care s-au folosit cireșe dulci arată o scădere a cortizolului și a anxietății și o îmbunătățire a dispoziției.  

Recomandate celor care vor să slăbească

Un alt beneficiu important, mai ales dacă dorești să slăbești, este că cireșele sunt o gustare recomandată în curele de slăbire, deoarece au puține calorii (100 grame de cireșe au 50 de calorii) și sunt bogate în apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. În plus, au foarte multe vitamine, ceea ce susține întărirea metabolismului, aspect foarte util atunci când ai deficit caloric.

Estompează durerile musculare

Polifenolii, melatonina, carotenoizii și vitaminele E și C contribuie la proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale cireșelor. Cercetările arată că cireșele sunt utile în calmarea durerilor musculare. Așadar, numeroși atleți consumă suc de cireșe înainte de competiții și antrenamente, pentru o recuperare mai rapidă și mai puțin dureroasă. Acest lucru se datorează aportului mare de antioxidanți din compoziția cireșelor, care ajută la scăderea inflamației din corp și, astfel, susține și atenuarea durerilor.

Întârzie apariția semnelor îmbătrânirii premature

Pe lângă potasiu și quercetină, cireșele sunt bogate și în betacaroten, un antioxidant foarte important pentru organism care are, printre altele, proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging, deoarece are rol de protecție împotriva razelor solare. 

De altfel, cireșele sunt fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature și a stresului oxidativ. Potrivit cercetătorilor, un pahar de suc de cireșe pe zi are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Sunt o gustare delicioasă

Cireșele au un indice glicemic extrem de redus, adică 22, comparativ cu alte fructe. Spre exemplu, indicele glicemic al fructelor de pădure este 40, în timp ce indicele glicemic al caiselor este 57. Așadar, cireșele te protejează de diabet, dar sunt, totodată, și o gustare delicioasă și lipsită de pericol pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Ameliorează durerile articulare

Un alt beneficiu important al cireșelor este că ameliorează durerile articulare. Fie că este vorba despre gonartroză sau despre artrită, durerile articulare pot fi calmate printr-o cură cu suc de cireșe, consumat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni la rând.

In plus, ciresele ca atare sau extractul de cireșe poate ajuta la scaderea nivelului crescut de acid uric din sange și la ameliorarea simptomelor gutei.

Întăresc firele de păr

Acest superfruct conține cantități semnificative de vitamina B și C, care, pe lângă numeroasele beneficii, sunt un adevărat ajutor al podoabei capilare. Așadar, dacă ai părul fragil și lipsit de strălucire, este recomandat să consumi cireșe din plin, pentru că acestea pot ajuta în restabilirea sănătății părului, prin fortificarea foliculilor de păr și menținerea unul nivel de hidratare optim al scalpului. 
În plus, conținutul alcalin al acestora ajută la menținerea unui pH echilibrat, atât al părului, cât și al pielii, prin neutralizarea conținutului acidic din organism, ceea ce ajută și în prevenirea anumitor afecțiuni intestinale, precum indigestia sau refluxul gastroesofagian. 

Împiedică dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic  (NAFLD)

Potrivit unor cercetări mai vechi, consumul de cireșe dulci sau de concentrat de cireșe de către adulții sănătoși nu a modificat concentrațiile de lipide din sânge, inclusiv trigliceride, lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), lipoproteine ​​cu densitate foarte scăzută (VLDL), lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL), colesterol total. 

Spre deosebire de studiile cu participanți sănătoși, un alt studiu cu subiecți supraponderali și obezi, care aveau lipide sangvine crescute, a raportat o scădere a raportului VLDL și trigliceride/lipoproteine ​​de înaltă densitate (TG/HDL) după ce au consumat suc de cireșe timp de 4 săptămâni.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare. Cireșele conțin mai mulți nutrienți care pot fi benefici pentru tensiunea arterială, inclusiv polifenoli și potasiu.
Polifenolii sunt un tip de antioxidanți care pot preveni deteriorarea oxidativă. Un mare studiu observațional din 2018 a sugerat că un consum crescut de polifenoli ar putea scădea tensiunea arterială3.
O sută de grame de cireșe dulci crude conține aproximativ 5% din valoarea zilnică de potasiu a unei persoane, care este de 4.700 de miligrame (mg). Un aport adecvat de potasiu este important pentru menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

Totodată, cireșele conțin și quercetină, bioflavonoid important pentru organism, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice.

De ajutor în inflamație

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la boală sau rănire. Pe termen scurt, poate fi de ajutor. Cu toate acestea, inflamația pe termen lung este implicată în multe afecțiuni cronice.
Deși o dietă care este în general bogată în fructe, legume și fibre poate ajuta la reducerea inflamației, cireșele pot fi deosebit de benefice ca parte a unei diete antiinflamatorii. Potrivit unei recenzii din 2018, 11 din 16 studii pe oameni au arătat că acestea au scăzut inflamația 4.

Cum să consumi cireșele

Cireșele pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de suc, ca să beneficiezi de toate proprietățile acestor fructe. De asemenea, cireșele pot fi folosite și în prăjituri de vară, smoothie-uri și în salate.

Rețetă : salată cu cireșe și quinoa

Timp de preparare: 50 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 

  • 2 căni de cireșe fără sâmburi, 
  • 2 căni de quinoa, 
  • ½ cană de orez sălbatic, 
  • 1 cană de varză kale,
  • ½ cană de țelină mărunțită, 
  • ½ cană de migdale mărunțite, 
  • sare de mare și piper după gust, 
  • ¼ ulei de măsline extravirgin, 
  • ¼ cană de oțet de mere, 
  • 1 linguriță de muștar, 
  • 1 cățel de usturoi mărunțit

Mod de prepare :

Înmoaie quinoa în apă preț de 15 minute. Gătește, apoi, orezul în 3 căni de apă, timp de încă 15 minute. Scurge quinoa și adaug-o peste orez. Gătește, apoi, la foc mic, întregul amestec, pentru încă un sfert de oră. Strecoară apoi amestecul de orez și quinoa și adaugă legumele, împreună cu cireșele și migdalele. Asezonează salata cu ulei de măsline, oțet și muștar. La final, adaugă sarea și piperul. Salata se servește caldă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Cardiovascular diseases (CVDs)
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
1 Studiul „Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Cherry Extract: Nanosystems-Based Strategies to Improve Endothelial Function and Intestinal Absorption”, Foods. 2020 Feb; 9(2): 207., Denise Beconcini, Francesca Felice, Angela Fabiano, Bruno Sarmento, Ylenia Zambito, Rossella Di Stefano
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074069/
3 Studiul „Prospective Association between Total and Specific Dietary Polyphenol Intakes and Cardiovascular Disease Risk in the Nutrinet-Santé French Cohort”, Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1587., Solia Adriouch, Aurélie Lampuré, Anouar Nechba, Julia Baudry et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266343/
4 Studiul „A Review of the Health Benefits of Cherries”, Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 368., Darshan S. Kelley, Yuriko Adkins, Kevin D. Laugero
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/
 

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0