Celulita: 3 modalitati simple pentru a scapa de celulita vara asta

Celulita este un termen folosit pentru a descrie o zonă de pe corp unde pielea are un aspect diferit, ca de coajă de portocală, cu mici gropițe. Potrivit cercetărilor, între 80 și 90% dintre femeile adulte au celulită, mai mult sau mai puțin pronunțată, iar aceasta se poate vedea, în general, pe șolduri, fese și coapse, dar nu numai: celulita poate să apară și pe brațe, și pe abdomen, și pe sâni ori pe partea inferioară a abdomenului. Ce tratament anticelulită te poate ajuta să minimizezi aspectul neplăcut al pielii?

Celulita este un lucru absolut normal și nu reprezintă un motiv de îngrijorare din punct de vedere medical, însă aspectul pielii poate să nemulțumească multe femei. Din nefericire, chiar și cele mai recente studii arată că indiferent de tratament (laser, fototerapie, tratamente topice etc.), celulita nu se vindecă. Din fericire, există numeroase modalități care ajută la estomparea aspectului de coajă de portocală de pe fese, coapse ori șolduri, iar în acest articol îți vom prezența trei modalități de tratament anticelulitic. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este celulita?

Celulita, cunoscută și sub denumirea de lipodistrofie ginoidă, este o afecțiune comună a pielii care apare în special la femei. Aceasta constă în modificări ale aspectului pielii, care capătă acea înfățișare de „coajă de portocală”. Celulita este rezultatul acumulării de grăsime sub piele, care determină o presiune asupra țesutului conjunctiv și a fibrelor de colagen din jur. Acest lucru conduce la deformarea structurii pielii și la aspectul denivelat și ondulat specific al celulitei.

Cauzele exacte ale celulitei nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că implică o combinație de factori, cum ar fi depozite de grăsime subcutanată excesivă, slăbirea țesutului conjunctiv și a fibrelor de colagen în piele, retenția de lichide în țesuturile subcutanate, flux sangvin redus în zona afectată, dar și factori genetici.

Factorii favorizanți pentru celulită

Iată cei mai obișnuiți factori de risc pentru celulită:

Genetica

Factorii genetici pot juca un rol important în predispoziția unei persoane la dezvoltarea celulitei. Unele studii sugerează că anumite variante genetice pot influența modul în care celulele grase sunt stocate și distribuite în țesutul adipos subcutanat, contribuind la formarea celulitei. 

Estrogenul

Și estrogenul pare să joace un rol în dezvoltarea celulitei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care celulita este mai frecventă la femei decât la bărbați. Hormonii estrogeni pot afecta metabolismul grăsimilor, circulația sangvină și calitatea țesutului conjunctiv.

Stilul de viață nesănătos

Anumite obiceiuri și factori legați de stilul de viață pot influența apariția celulitei. Acești factori includ sedentarismul, fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul excesiv de alcool și nivelurile ridicate de stres. Exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă și evitarea factorilor de risc pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a celulitei.

Circulația deficitară

Și circulația sangvină deficitară în țesuturile subcutanate poate contribui la formarea celulitei. O circulație slabă poate determina acumularea de toxine și deșeuri în țesuturile adiacente și poate afecta sănătatea țesutului conjunctiv.

Tratament anticelulitic: 3 opțiuni

Celulita nu dispare, însă există opțiuni de tratament anticelulită care să o estompeze.

1. Masajul anticelulitic

Experții spun că masajul poate să reducă aspectul celulitei în mai multe moduri: prin drenarea excesului de lichide din corp, prin redistribuirea celulelor adipoase, prin îmbunătățirea circulației sangvine și prin faptul că ajută la menținerea fermității pielii. Chiar și așa, e bine de înțeles că masajul nu va vindeca celulita, ci poate doar să amelioreze aspectul, iar rezultatele nu sunt de durată. Sunt necesare ședințe repetate de masaj, pentru ca rezultatele să dureze.

Unele studii arată că anumite tehnici de masaj pot fi benefice în reducerea celulitei, însă chiar și așa, rezultatele sunt temporare. Un studiu mai vechi a analizat efectele masajului mecanic (adică un tip de masaj care utiliza un aparat de endermologie), efectele masajului de drenaj limfatic și efectele manipulării țesutului conjunctiv (o tehnică prin care se întinde țesutul conjunctiv) asupra celulitei. Toate cele trei tehnici au fost eficiente ca tratament anticelulitic,având efecte observabile în reducerea stratului de grăsime și în reducerea circumferinței coapsei, pe locul unde s-a efectuat masajul.

2. Scrub pentru zonele cu celulită

O metodă populată utilizată ca tratament anticelulită este scrubul cu cafea măcinată. Pentru a folosi acest tip de scrub, mai întâi combină cafeaua măcinată cu apă fierbinte. Amestecă bine și continuă să adaugi câte puțin din fiecare ingredient, dacă este nevoie, până când obții consistența dorită. Dacă ai pielea uscată, poți pune și o cantitate mică de ulei de măsline ori de cocos în această compoziție de scrub.

Pont: Nu folosi cafeaua măcinată folosită deja (din ibric sau din filtrul de cafea), ci folosește o cantitate pe care nu ai utilizat-o încă la prepararea acestei băuturi. Pentru a te bucura de potențialele beneficii ale cofeinei, alege o cafea tradițională și nu una decofeinizată.
Apoi, aplică scrubul pe pielea curată. Masează cu blândețe pe zonele cu probleme, folosind buricele degetelor, fără să freci. Dacă vrei, poți folosi o cârpă moale sau o perie moale, dacă nu vrei să îți murdăreșți unghiile și mâinile cu pastă de cafea. După ce ai masat preț de câteva minute, clătește zonele. Cel mai bine ar fi să faci masajul în cadă sau în cabina de duș, pentru a nu păta pe jos cu amestecul de cafea măcinată.

Dacă nu vrei să prepari acasă propriul scrub cu cafea, poți încerca un produs din comerț, special creat pentru celulită. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj, iar dacă observi erupții cutanate ori alte semne care indică o sensibilitate la acest produs, nu îl mai folosi. Ca să vezi beneficiile, va trebui să folosești scrubul cu cafea de câteva ori pe săptămână (această regulă se aplică și în cazul altor scruburi, măști faciale etc.).

3. Uleiuri esențiale pentru celulită

Ca tratament anticelulitic poți apela și la uleiuri esențiale, dar recomandarea noastră e să discuți cu medicul de familie sau cu medicul dermatolog înainte de a folosi un astfel de ulei. Specialistul îți poate oferi informații despre cele mai bune opțiuni de tratament pentru tipul tău de piele. Dacă îți spune că este în regulă să folosești uleiuri esențiale pentru eliminarea celulitei, atunci poți să le încerci.

Uleiurile esențiale sunt folosite, deci, pentru a reduce aspectul celulitei. Potrivit unei analize ample recente, cele mai folosite uleiuri esențiale ca tratament anticelulită sunt: ulei din lemn de cedru, ulei esențial de chiparos, ulei esențial de fenicul, ulei esențial de geranium, ulei esențial de grepfrut, ulei esențial de ienupăr, ulei esențial de lavandă, ulei esențial de lămâie, ulei esențial de lemongrass, ulei esențial de lime, ulei esențial de mandarin, ulei esențial de rozmarin, ulei esențial de salvie spaniolă.

Cum se folosesc uleiurile esențiale pentru eliminarea celulitei? Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate direct pe piele, pentru că sunt foarte puternice și concentrate și pot cauza iritații cutanate. Uleiurile esențiale trebuie să fie combinate cu uleiuri purtătoare și diluate în acest mod. Cele mai comune uleiuri purtătoare sunt cel de măsline și cel de cocos, însă poți folosi și altele (de jojoba, de exemplu).

După ce ți-ai ales cel puțin un ulei esențial pentru celulită și un ulei purtător pentru a-l dilua, experții americani sugerează ca diluarea să varieze de la 1 la 5%. Dacă vrei să masezi zone mai mari de pe corp, încearcă să respecți regula de 1%:

  • 1%, adică 1 picătură de ulei esențial la 1 linguriță de ulei purtător;
  • 3%, adică 3 picături de ulei esențial la 1 linguriță de ulei purtător;
  • 5%, adică 5 picături de ulei esențial la 1 linguriță de ulei purtător.

Următorul pas este să aplici compoziția de ulei esențial și purtător pe zona afectată de celulită și să masezi ușor. Pentru că uleiurile tind să se evapore rapid, este recomandat să le aplici de două ori pe zi pe zonele cu celulită.

Un studiu mic a arătat că masajul făcut cu o compresă care conținea ulei de lime și de lemongrass (și alte uleiuri esențiale și plante), efectuat cu regularitate, pe o perioadă de 8 saptamâni, a redus aspectul celulitei, deci așa-numita coajă de portocală.

Se poate preveni celulita?

Prevenirea completă a celulitei poate fi dificilă, deoarece, cum am discutat, există factori genetici și hormonali implicați în dezvoltarea acesteia. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor obiceiuri adecvate poate contribui la reducerea riscului de apariție a celulitei și poate îmbunătăți aspectul pielii deja afectate.

Păstrarea unui indice de masă corporală în limitele normale poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a celulitei, deoarece dacă tot slăbești și apoi te îngrași și tot așa, îți crești riscul de celulită. Menținerea unui stil de viață activ, care include exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată, poate fi benefică.

Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea tonusului muscular, la îmbunătățirea circulației sangvine și la reducerea depozitelor de grăsime. Exercițiile care vizează zonele predispuse la celulită, cum ar fi antrenamentele de forță și exercițiile de tonifiere a coapselor și feselor, pot fi de ajutor. 

O dietă echilibrată, bogată în fructe proaspete, legume crude și gătite (dar nu prăjite), fibre și proteine slabe, poate susține sănătatea pielii și poate contribui la menținerea unei compoziții corporale sănătoase. Limitarea consumului de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate, poate fi utilă pentru scăderea riscului de celulită.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Cellulite 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17694-cellulite
Wiley Online Library - Cellulite: Presentation and management
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.14815
Studiul „Cellulite: Presentation and management”, apărut în Journal of Cosmetic Dermatology, February 2022, https://doi.org/10.1111/jocd.14815, autori: Gulhima Arora et al.
NCBI - Treatment for cellulite
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/
Studiul „Treatment for cellulite”, apărut în Int J Womens Dermatol. 2019 Feb; 5(1): 68–72. Published online 2018 Oct 22. doi: 10.1016/j.ijwd.2018.09.002, autor: Neil Sadick 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0