Ce trebuie sa stii despre keratina: rolul proteinei, unde se gaseste, cum te ajuta

Ce trebuie să știi despre keratină: rolul proteinei, unde se găsește, cum te ajută

Keratina (scrisă uneori și "cheratină") este un tip de proteină de care cu siguranță ai auzit. Este acea proteină care intră în alcătuirea firelor de par, se găsește în piele și în unghii. În plus, keratina se găsește și în organele și glandele interne.

De ce este importantă keratina și ce rol are?

Keratina este o proteină cu rol de protecție, mai puțin predispusă la deteriorare sau rupere decât alte tipuri de celule pe care organismul uman le produce. Ea poate fi derivată din penele și coarnele de la diferite animale și poate fi apoi folosită că ingredient în produsele cosmetice pentru îngrijirea părului.

În ce structuri există keratina?

Keratina este, așadar, o proteină dură, fibroasă, care se găsește nu doar în firul de păr, ci și în unghii și în piele. În unele situații, însă, organismul poate produce o cantitate mai mare de keratină (situație numită hiperkeratoza), că rezultat al inflamației, că răspuns la anumiți factori.

Experții subliniază că ea este o proteină structurală, care se găsește în mod natural în par, piele și unghii. Însă oamenii de știință au descoperit o modalitate prin care pot include keratina și în produsele de îngrijire a părului, pentru a ajută la îndreptarea podoabei capilare.

Metode prin care putem folosi keratina

Pentru că se știe că este o proteină importantă din structura părului, unele femei apelează la suplimente cu keratina, la produse și la tratamente pe baza acestei proteine, pentru a întări firul de par și pentru a face ca podoabă capilară să arate mai sănătoasă.

Suplimente cu keratina - Poți găsi suplimente nutritive cu keratina în farmacii. Keratina din aceste produse este disponibilă fie ca pudră, fie sub formă de capsule. Reține că este extrem de important să discuți cu medicul tău sau cu dermatologul înainte de a lua acest tip de suplimente, pentru că pot avea riscuri.

Serumuri, șampoane și balsam de păr cu keratină - Pe piață există numeroase produse cu keratină, începând de la serumuri, șampoane și balsamuri de par, însă acestea nu oferă aceleași rezultate că un tratament cu această proteină, realizat la salonul de înfrumusețare. Însă chiar și așa, aceste produse pot face părul mai rezistent și pot repara podoabă capilară uscată (din cauza vopselei de par și din cauza folosirii dispozitivelor cu aer cald).

Pentru a identifica aceste produse cosmetice, caută pe etichetă sintagma "keratin hydro lysates". Cercetatorii1 spun că aceștia sporesc hidratarea și reduc pierderea de apă trans-epidermala, acționând că un agent de umectare. Într-un studiu separat, oamenii de știință au concluzionat că acele componente active ale keratinei sunt, de fapt, un ingredient cu un mare potențial pentru persoanele care își doresc un păr mai puternic.

Tratament cu keratină la salonul de înfrumusețare - Numit uneori și tratament brazilian cu keratină, acesta este o metodă invazivă de folosire a acestei proteine, care implică mai multe etape. La început, o cremă care conține formaldehidă este aplicată pe păr, înainte că acesta să fie uscat și îndreptat la salon.

După ce tratamentul este aplicat, părul trebuie menținut uscat mai multe zile. La următoarea vizită la salon, când substanțele chimice sunt îndepărtate de pe par, se aplică un alt tratament, pentru a se seta astfel efectul de îndreptare a părului. Se estimează că rezultatele acestui tratament cu keratina durează 12 săptămâni.

Cum ajută tratamentul cu keratina în cazul podoabei capilare

 

 

Sunt persoane care au folosit keratina pe podoabă capilară și, la în urmă acestui tratament, au mărturisit că părul este mai moale și mai ușor de pieptănat, drept rezultat al acestei proteine. Desigur, trebuie să reținem că efectele tratamentelor pot varia mult, în funcție de cât de sănătos este firul de par, de grosimea naturală a firului de par și de ce tip de tratament cu keratina se folosește.

Experții explică și modul în care funcționează această proteină: keratina este cea care nivelează celulele care se întrepătrund, pentru a formă firele de păr. Straturile de celule, care sunt cuticulele transparente care alcătuiesc firul de par, absorb, teoretic, keratina, iar rezultatul este un par care arată mai bine, este mai neted și mai strălucitor. Părul creț, de pildă, va fi mai puțîn dezordonat, va fi mai ușor de aranjat și va avea un aspect mai drept.

Înainte de a încerca un tratament cu keratina pentru păr (care implică folosirea unor substanțe chimice riscante), specialiștii spun că trebuie să avem în vedere un produs cosmetic pentru par care conține keratina (șampon, balsam, serum etc.), pentru a vedea dacă putem obține cu ajutorul lui acel aspect strălucitor al podoabei capilare.

Discuta, înainte de toate, și cu un hairstylist, pentru că în funcție de textura părului tău, poate că nici nu vei avea nevoie de un tratament cu keratina pentru îndreptarea firelor de par, ci doar de alegerea produselor corespunzătoare pentru îngrijirea podoabei capilare ori de administrarea unor suplimente care hrănesc firul de par de la interior.

Argumente pro și contra ale tratamentului cu keratină

Beneficiile unui tratament profesional cu keratină sau ale unui tratament la domiciliu pot include:

  • Păr neted, strălucitor

Keratina netezește celulele care se suprapun pentru a forma fire de păr, ceea ce înseamnă un păr mai ușor de gestionat și mai puțin încrețit. Acest lucru face un păr care se usucă cu puțin încrețit și are un aspect lucios și sănătos.

Keratina poate reduce aspectul vârfurilor despicate prin netezirea  temporară a părului.

  • Rezultate de lungă durată

Atâta timp cât după un tratament cu keratina nu speli părul prea des (de 2 până la 3 ori pe săptămână este suficient), atunci rezultatul poate dura până la 6 luni.

  • Păr mai ușor de coafat

Tratamentele cu keratina fac părul mai ușor de aranjat, mai ales este deosebit de creț sau gros.

Dacă îți coafezi constant părul, vei observa că după un tratament cu keratina părul se usucă mai repede. Unii oameni estimează că se reduce timpul de uscare la jumătate.

Părul tău poate deveni, de asemenea, mai sănătos și mai puternic, deoarece îl poți usca mai des natural, protejându-l de daunele  provocate de căldură.

  • Creșterea parului

Keratina poate întări și fortifica părul, astfel încât să nu se rupă ușor. Acest lucru îți poate da impresia că părul crește mai repede, deoarece vârfurile nu se mai rup.

Riscuri potențiale ale tratamentului cu keratina

  • Formaldehidă

Multe (dar nu toate) tratamente cu keratină contin formaldehidă, care poate fi periculoasă daca este inhalată. Formaldehida este cea care îndreaptă părul.

  • Greu de întreținut

Spălarea mai rară a părului și evitarea înotului ar putea îngreuna întreținerea pentru unele persoane.

 

Tipul de apă cu care ia contact părul contează. Înotul în apă cu clor sau în apă sărată (piscină sau mare) poate scurta durata de viață a tratamentului cu keratină. De asemenea, va trebui să investești în șampon și balsam care nu conțin clorură de sodiu și sulfați, deoarece acestea pot elimina tratamentele.

Așteaptă până la prima spălare. Va trebui să aștepți 3 - 4 zile după tratament pentru a-ți uda părul, așa că, dacă ești o persoană care își spală părul frecvent, atunci acest tratament poate să nu fie potrivit pentru tine, iar unii oameni raportează un miros deranjant chiar și după spălare.

Reține! Acest tratament nu este recomandat tuturor. De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate.

Bibliografie:

https://www.healthline.com/health/keratin

https://www.healthline.com/health/keratin-treatment-pros-and-cons#pros

1Studiul "The cosmetic and dermatological potential of keratin hydrolysate.", publicat in 2017, in Journal of Cosmetic Dermatology.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0