Acneea și soarele: ce reguli să respecți pentru a proteja tenul acneic la plajă?

Dacă ai tenul predispus la acnee, este important să îi acorzi o îngrijire specială când mergi la plajă, pentru a-l proteja de radiațiile ultraviolete și pentru a reduce riscul de apariție a petelor maronii generate de soare.

Deși soarele ne îndeamnă să stăm mai mult afară și să ne bucurăm de vară, tenul acneic are de suferit în aceste lunile cu temperaturi mari și foarte mari. De altfel, chiar și tenul fără acnee trebuie îngrijit cu atenție și ferit de radiații. Transpirația face că pielea feței să fie ca un magnet care atrage praful, murdăria și poluarea, mai ales dacă petrecem mai mult timp în aer liber. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Combinația aceasta, dintre căldură extremă și murdăria care se depune pe față și pe alte zone de piele, este rețeta perfectă care favorizează apariția coșurilor și face acneea să recidiveze. Praful și murdăria înfundă porii, iar căldura din lunile de vară le oferă bacteriilor un mediu propice pentru a se dezvolta.

Ce reguli este bine să respecți pentru a-ți proteja tenul acneic, atunci când mergi la plajă?

Pentru a reduce problemele cauzate de acnee, mai ales când vrei să mergi la plajă, în concediu, trebuie să îți îngrijești tenul cu regularitate, pentru a menține pielea curată și să ții cont de câteva îndrumări.

Evită soarele la orele amiezei

E de la sine înțeles că te poți bucura de activități plăcute dimineața devreme, dacă îți place să alergi pe plajă sau să stai la soare pentru a te bronza, la fel și seara, spre apusul soarelui. Nu uita, însă, că soarele din timpul verii este dușmanul tenului tău, mai ales dacă ai piele cu tendința acneică. Petrecând timp în aer liber, în soare, crește foarte mult secreția de sebum, însă în același timp, te expui la efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete (UV).

În intervalul 10.00-15.00, radiațiile sunt mai mari, așa că este bine să nu stai prea mult afară între aceste ore și să eviți să mergi la plajă. Orice activități dorești să întreprinzi în aer liber, e bine să fie dimineața, între 6:00 și 10:00 și după-amiaza, după ora 16:00.

Investește într-o loțiune cu factor de protecție solară (FPS)

O loțiune ori cremă cu factor de protecție solară, care îți matifiază pielea, este o opțiune bună pentru tenul cu acnee, pentru că în acest fel, fața nu va fi uleioasă, nu va fi lucioasă, iar pielea va avea protecția necesară împotriva radiațiilor UVA și UVB. Dacă nu știi ce fel de loțiune cu rol de ecran solar să alegi, întreabă medicul dermatolog sau cere sfatul farmacistului. Alege o loțiune care să aibă cel puțin SPF 30, pentru a proteja adecvat tenul.

Caută un produs de curățare cu acțiune blândă

Întreabă medicul dermatolog ce fel de produs de curățare pentru tenul acneic îți recomandă și de câte ori pe zi trebuie să îl folosești. Este important că produsul de curățare (fie că este spumă, fie că este gel) să îndepărteze excesul de sebum, dar fără să îți usuce tenul.

Zona T are cel mai probabil nevoie de spălare frecventă, pe când zona obrajilor tinde să se usuce, așa că o curățare corectă a feței este secretul. Șervețelele absorbante pentru față te pot ajuta atunci când ești la plajă, pentru a tampona pielea și pentru a absorbi excesul de sebum de pe zonele cu probleme, fără să îți usuce tenul.

Hidratează-te bine, nu doar atunci când mergi la plajă

De-a lungul zilei, bea multă apă și sucuri cu tot cu pulpă preparate de tine din fructe și legume proaspete astfel încât să îți hidratezi organismul de la interior. Asigură-te și că îți hidratezi bine tenul și restul pielii și la suprafață, cu o cremă pe bază de apă, pentru a-ți menține pielea suplă, pentru că și tenul acneic se poate deshidrata. În plus, este recomandat ca produsul cu care îți hidratezi pielea să conțină substanțe care reduc sebumul, cum ar fi acidul salicilic sau acid glicolic.

Nu uita: există riscul de hiperpigmentare a pielii acneice

O altă problemă cu care te poți confrunta, mai ales dacă ai tenul puțin mai închis la culoare, atunci când te expui la radiațiile UV, este riscul de a dezvolta ceea ce se numește hiperpigmentare postinflamatorie. În această situație, inflamația care se află în coșuri declanșează producția de melanină de către melanocite, așa că pe măsură ce roșeața lăsată de acnee se estompează, în locul ei apare o zonă de pigmentație maronie. Prin urmare, este extrem de important că persoanele cu tenul gras sau predispus la acnee să găsească o loțiune care asigură o bună protecție împotriva razelor soarelui, potrivită acestui tip de ten.

Alte recomandări de care să ții cont, pentru a-ți menține tenul sănătos în perioada verii și cât mergi la plajă:

Întrerupe folosirea unor substanțe care irită pielea

De exemplu, dacă folosești produse exfoliante cu regularitate, cum ar fi acidul glicolic, e bine să știi că acesta crește sensibilitatea pielii la soare cu până la 45%. Este mai bine să întrerupi folosirea acidului glicolic cu 7 zile înainte de a merge la plajă.

Reaplică loțiunea sau crema cu SPF cât mai des

Nu doar valoarea factorului de protecție solară este importantă, ci și cât de des aplici crema ori loțiunea, precum și cantitatea pe care o aplici. Se recomandă ca, dacă mergi la plajă, să aplici loțiunea cu SPF cât mai des, o dată la 2 ore sau o dată pe oră dacă transpiri mult. De asemenea, loțiunea trebuie aplicată de fiecare dată când ieși din apa mării sau din piscină. Nu uita să masezi loțiunea de protecție și pe zonele pe care le omiți de obicei: pe urechi, pe laba piciorului, pe degetele de la picioare, pe pleoape.

Mergi la duș după ce ai intrat în apa marii

Apă sărată a mării deshidratează foarte mult pielea, așa că e bine să te clătești cu apă curată pe față și pe corp înainte de a pleca de la plajă - dacă există dușuri pe plajă. Dacă nu, clătește-ți cel puțin fața cu apă îmbuteliată până ajungi la hotel să faci duș.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Acne
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048
Keys Dermatology - Does Sun Exposure Help Acne? 
https://www.keysdermatology.com/2018/05/23/can-the-sun-help-with-my-acne/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0