10 plante care amana imbatranirea pielii

Plantele conțin antioxidanți din belșug, iar aceștia combat efectul radicalilor liberi, diminuând stresul oxidativ care este responsabil pentru îmbătrânirea pielii înainte de vreme. Iată 10 plante care te vor ajuta să îți menții pielea tânără pentru mai multă vreme.

Pielea umană, învelișul exterior al corpului, este cel mai mare organ al corpului și prima lui linie de apărare. Menținerea pielii sănătoase este importantă pentru un organism sănătos, iar unele plante sunt utilizate frecvent atât pentru pentru a trata unele afecțiuni, cât și pentru a păstra cât mai mult frumusețea și tinerețea tenului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Plante care luptă cu îmbătrânirea pielii

Iată ce plante combat semnele îmbătrânirii:

1. Gălbenele

Crema de gălbenele poate că nu mai este la modă, însă a rămas la fel de eficientă în hidratarea pielii și în accelerarea procesului de vindecare a leziunilor cutanate. Florile gălbenelelor au proprietăți benefice asupra pielii, menținând aspectul tânăr al acesteia. Prepară un ceai de gălbenele și folosește-l în fiecare zi pe post de loțiune tonică, dacă vrei ca pielea ta să beneficieze de efectele acestei plante.

2. Lavandă

Lavanda are proprietăți antioxidante, însă și antiseptice. Aceasta stimulează regenerarea pielii și o protejează de efectele nedorite ale radiațiilor ultraviolete (UV), printre care se numără și îmbătrânirea prematură.

Poți folosi atât lavandă proaspătă, cât și lavandă uscată pentru îngrijirea pielii. Pe de o parte, lavanda proaspătă o poți transforma în pastă, la blender, și o poți amesteca apoi cu un ulei hidratant precum cel de cocos, astfel încât să obții o mască intens hidratantă, cu efect de întinerire a pielii. Pe de altă parte, din lavandă uscată poți obține un ceai pe care îl poți folosi pe post de toner pentru față.

3. Cimbru

Ai probleme cu ridurile fine din jurul gurii? Lasă cimbru proaspăt la macerat în ulei de măsline, apoi masează zonele cu probleme cu acest ulei și lasă-l să acționeze peste noapte. Dacă repeți de mai multe ori procedeul, pielea ta va fi mai hidratată, iar ridurile mult mai puțin vizibile.

4. Salvie

Salvia este în mod deosebit recomandată pentru tenul gras, întrucât curăță în profunzime pielea. Antioxidanții din această plantă combat stresul oxidativ și permit pielii să își păstreze aspectul tânăr.

5. Ventrilică

Această plantă este mai puțin cunoscută, însă foarte benefică pentru piele. Prepară o infuzie din plantele de ventrilică și aplic-o cu ajutorul unei dischete demachiante, pe tenul curat, atât seara, cât și dimineața.

6. Răcovină

Denumită în popor iarba-găinii, răcovina are efecte anti-aging de care este păcat să nu profiți pentru a o folosi ca remediu când e vorba de îmbătrânirea pielii. Pune într-un mojar o mână de răcovină și ½ linguriță de ulei de argan, transformă-le într-o pastă și aplică apoi amestecul obținut pe ten și pe gât. Lasă-l să acționeze în jur de 20 de minute, apoi îndepărtează prin clătire cu apă caldă. Tenul va fi mai luminos și ridurile fine se vor estompa.

7. Coada calului

Această plantă conține silicon natural, care poate umple ridurile și poate oferi pielii tale un aspect întinerit. De asemenea, conține coenzima Q10, care stimulează producția de colagen, dar și flavonoizi, vitamina E și vitamina C.
Prepară o mască din miere 100% naturală și coada calului. Ai nevoie de 1 linguriță de coada calului mărunțită, pe care să o pui în mierea încălzită în prealabil. Lasă apoi acest amestec într-un loc uscat și răcoros și abia după 2 zile folosește-l pe post de mască hidratantă.

8. Oregano

Și oregano poate încetini îmbătrânirea pielii, datorită conținutului mare de antioxidanți și flavonoide. Ai nevoie de 2 linguri de oregano proaspăt, tocat cât mai mărunt, și de 2 linguri de ulei de cocos, de măsline sau de jojoba. Aplică masca obținută pe tenul curat și las-o să acționeze cel puțin 10 minute. Dacă folosești această mască pentru față de 2-3 ori pe săptămână, rezultatele nu vor întârzia să apară.

9. Busuioc

Expunerea la radiațiile UV fără protecție solară poate agresa pielea, favorizând îmbătrânirea prematură, dar și cancerul de piele. Poți spori elasticitatea pielii cu ajutorul busuiocului, care menține hidratarea în țesuturi. Pisează 2 linguri de busuioc, astfel încât seva plantei să iasă. Amestecă-le cu ulei de migdale și masează-ți fața și gâtul folosind pasta obținută.

10. Mușețel

Mușețelul are efecte calmante asupra pielii, combate inflamația, iritațiile de la nivelul pielii și totodată decolorează petele pigmentare. Poți folosi mușețelul și pentru a menține aspectul tânăr al pielii – prepară o infuzie de mușețel și aplic-o pe față pe post de loțiune tonică.

Ce plante poți folosi pentru a-ți proteja pielea?

Oamenii de știintă au studiat diverse plante medicinale, pentru a afla în ce mod ne pot proteja acestea pielea de radiațiile ultraviolete și de alți factori externi. Iată câțiva aliați de care pielea ta se va bucura și care vor ajuta la combaterea îmbătrânirii premature a pielii:

Uleiul de limba mielului (Borago officinalis)

Acest ulei stimulează activitatea celulelor pielii și regenerarea pielii. Uleiul de limba mielului conține cantități mari de acid gama-linoleic (GLA), astfel că este util în tratarea tuturor afecțiunilor pielii, în special în calmarea alergiilor, dermatitei, inflamației și iritației. Cercetătorii mai spun că uleiul de limba mielului penetrează pielea cu ușurință și are beneficii pentru toate tipurile de ten, în special pentru pielea uscată, deshidratată, matură sau pielea care îmbătrânește prematur.

Uleiul de primulă (Oenothera biennis, numită și „primulă de seară” ori „luminița nopții”)

Acest ulei de culoare galbenă are un conținut mare de GLA, care stimulează repararea pielii și contribuie la menținerea sănătății acestui organ. Uleiul de primulă calmează problemele pielii și inflamația, fiind o opțiune bună pentru pacienții cu eczemă, psoriazis și orice tip de dermatită. Mai are și alte beneficii: ajută la combaterea uscăciunii pielii și a îmbătrânirii premature a tenului.

Aloe vera

S-a dovedit, din punct de vedere științific, că planta de aloe vera este benefică pentru toate formele de arsuri ale pielii, fie că vorbim de arsuri cauzate de radiație, fie de cele cauzate de temperatura ridicată ori de arsurile solare.

Planta este folosită în dermatologie în principal pentru efectele sale calmante, iar substanțele chimice naturale pe care le conține sunt numeroase: aminoacizi, enzime, lignani, minerale, acid salicilic, saponine, steroli și vitamine. Cercetătorii spun că aloe vera nu doar că îmbunătățește structura fibroblastelor (celule din țesutul conjunctiv), ci în același timp accelerează și procesul de producție a colagenului.

Și suplimentele cu colagen și vitamina D amână îmbătrânirea pielii

Colagenul este regele suplimentelor antiîmbătrânire, spun unii specialiști, motiv pentru care atât de multe tratamente așa-zise de întinerire se concentrează pe reînnoirea sau revitalizarea producției de colagen în organism. Acest proces poate fi realizat pur și simplu prin suplimentarea alimentară cu colagen.

Colagenul este o proteină care ajută la menținerea elasticității pielii, dar, pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțin din ea, ceea ce duce la riduri și lăsarea pielii. Se crede că producția de colagen începe să încetinească încă de la vârsta de 20 de ani. Cu toate acestea, atunci când corpul nostru începe să încetinească producția, ne putem asigura că nivelurile de colagen rămân ridicate prin administrarea unor suplimente alimentare. 

Unele cercetări au arătat că suplimentele cu colagen îmbunătățesc elasticitatea pielii și reduc ridurile. De exemplu, un studiu care a durat 12 săptămâni și la care au luat parte 72 de femei a arătat că administrarea regulată a unui supliment care conținea 2,5 grame de colagen (împreună cu alte câteva ingrediente) a îmbunătățit semnificativ aspectul pielii în ce privește elasticitatea și catifelarea.

Producerea colagenului este stimulată și de consumul unor alimente precum albușul de ou, grepfrutul, fructele de pădure, usturoiul, frunzoasele (spanac, sfeclă elvețiană, varză Kale etc.) și fasolea. De asemenea, o sursă alimentară directă de colagen este supa de oase (deoarece oasele și cartilajele de porc, vită, miel și pasăre conțin colagen). Parctic, se fierb în apă pentru mai multe ore, la foc mic (sau la slow cooker) oase, morcovi, ceapă, țelină, rădăcină de pătrunjel, după care supa se strecoară și se poate consuma. Se poate păstra și la congelator într-o tăviță pentru cuburi de gheață pentru a o adăuga ulterior în alte mâncăruri.

Îmbătrânirea pielii poate fi întârziată și cu ajutorul administrării de vitamina D. Aceasta este cunoscută sub numele de vitamina soarelui, deoarece unul dintre modurile în care o sintetizăm este prin expunerea la soare (15 minute fără protecție solară sunt suficiente). Vitamina D este o vitamină puternică anti-îmbătrânire, corelată cu longevitate și cu o posibilă reducere a bolilor și afecțiunilor legate de îmbătrânire.

Cercetările au arătat că vitamina D este eficientă în prevenirea îmbătrânirii premature prin protejarea pielii de lumina ultravioletă, una dintre cele mai frecvente cauze ale ridurilor și liniilor fine. Deși efectele vitaminei D asupra îmbătrânirii au rămas mult timp nerecunoscute, cercetări recente arată că este mult mai puternică decât se credea anterior.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Plantly - Best Plants For Glowing Skin
https://plantly.io/plant-care/best-plants-for-glowing-skin/
NCBI - Plant-Derived Antioxidants: Significance in Skin Health and the Ageing Process
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8776015/
Studiul „Plant-Derived Antioxidants: Significance in Skin Health and the Ageing Process”, apărut în Int J Mol Sci. 2022 Jan; 23(2): 585. Published online 2022 Jan 6. doi: 10.3390/ijms23020585, autori: Monika Michalak
Pub Med - Food-derived bioactive compounds with anti-aging potential for nutricosmetic and cosmeceutical products
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32772550/
Studiul „Food-derived bioactive compounds with anti-aging potential for nutricosmetic and cosmeceutical products”, apărut în Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(22):3740-3755. doi: 10.1080/10408398.2020.1805407. Epub 2020 Aug 10, autori: David Fonseca Hernandez et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0