10 mituri despre celulită

Fiecare femeie s-a luptat cel puțin o dată în viață cu celulita. Despre această afecțiune au curs râuri de cerneală, cu vești mai mult sau mai puțin bune, mai mult sau mai puțin adevărate.

Ce este celulita

Celulita se referă la textura de „coajă de portocală” a pielii, care este cauzată de firele de colagen care se adâncesc, ducând la împingerea grăsimii. Un studiu care a folosit imagistica prin rezonanță magnetică a femeilor cu celulită a constatat că locația exactă a fiecărei „gropițe” pe fese este corelată cu benzile groase perpendiculare subiacente de țesut. Aceste benzi se pot forma parțial din cauza modificărilor fluxului sangvin sau drenajului limfatic.

Există multe ipoteze despre motivul pentru care apare celulita. De vină ar fi unii hormoni, precum estrogenul, dar și genele și chiar stilul de viață (de exemplu, dieta sau exercițiile fizice) pot juca un rol în apariția acesteia. În timp ce celulita poate fi ușor asociată cu creșterea indicelui de masă corporală (IMC), celulita nu este asociată cu consecințe negative asupra sănătății (spre deosebire de obezitate). 

Iată un top al celor mai comune 10 mituri despre celulită!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Femeile cu o greutate peste limită au mai multă celulită față de cele slabe

FALS: Celulita nu este cauzată de grăsime, ci de hormoni și  de lipsa activității fizice. Excesul de greutate face ca aspectul celulitei să fie mai vizibil; cu cât ai mai multă grăsime sub piele, cu atât este mai probabil să te confrunți cu celulita. Dar celulita apare la femeilor de toate formele și mărimile. 

2. Liposucția reduce celulita

FALS: Liposucția elimină grăsimea, nu celulita. De fapt, această procedură cosmetică ar putea chiar face distribuția grăsimii mai neuniformă, făcând aspectul exterior și mai rău. 

3. Consumul de cafea determină apariția celulitei

FALS: Chiar dacă mult timp s-a crezut că această substanță este dăunătoare corpului, ultimele studii arată că a consuma cafea, deci implicit cofeină, ajută la eliminarea excesului de lichid limfatic din corp și diminuează țesutul adipos, deci contribuie activ și la eliminarea celulitei. 

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile pe care le are cafeaua asupra celulitei, dar un studiu mai vechi publicat în „Journal of Cosmetic Dermatology” în 2008 a constatat că, aplicată local la șoareci, cofeina a redus diametrul celulelor grase cu 17%, diminuând aspectul celulitei. Cu toate acestea, efectele tratamentelor topice împotriva celulitei sunt temporare 1.

4. Fumatul contribuie la apariția celulitei

ADEVĂRAT: Fumatul tulbură microcirculația și crește producția de radicali liberi. S-a dovedit că fumul de țigară reduce fluxul vaselor de sânge și slăbește și perturbă formarea colagenului, permițând țesutului conjunctiv să se întindă și să se deterioreze mai ușor și grăsimii subiacente să fie vizibilă. În plus, fumatul te poate face să arăți rău (la propriu) și în multe alte moduri: provoacă riduri și îmbătrânire prematură, îți usucă și decolorează pielea și poate contribui la apariția vergeturilor.

5. Doar femeile se confruntă cu celulita, nu și bărbații

FALS: În timp ce 90% dintre femei vor dezvolta celulita la un moment dat în viața lor, aproximativ 10% dintre bărbați se vor confrunta și ei cu această problemă. Motivul pentru care femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta celulita (deși nu exclusiv) este dublu. În primul rând, celulele adipoase tind să se așeze pe șoldurile și coapsele femeilor, unde celulita este cea mai frecventă, în timp ce celulele adipoase se adună mai mult în jurul abdomenului bărbaților. În al doilea rând, țesutul conjunctiv care previne celulita este în mod natural mai slab la femei. 

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, corpul lor va produce mai puțin estrogen, un hormon care ajută la susținerea circulației printre alte sarcini. O scădere a circulației duce la o scădere a producției de colagen și a rezistenței țesutului conjunctiv. Corpul fiecăruia este unic, cu niveluri hormonale diferite, de aceea unele femei sunt mai înclinate să aibă celulită, în timp ce altele nu se vor confrunta niciodată cu această problemă.

6. Masajul previne și combate celulita

ADEVĂRAT: masajele de drenaj limfatic făcute de un specialist ajută la eliminarea lichidelor prin urină și poate fi mai folositor decât multe alte tratamente. Retenția de lichide favorizează apariția celulitei.

7. Sportul combate celulita

ADEVĂRAT: Practicarea regulată a exercițiilor fizice nu poate trata celulita, dar în multe cazuri poate ajuta la prevenirea sau reducerea aspectului acesteia. Celulita apare atunci când fibrele conjunctive de sub piele slăbesc sau își pierd elasticitatea, dar întinderea și întărirea acelor zone (pe lângă arderea excesului de grăsime în general) poate ajuta. Fermerea și tonifierea acelor mușchi va strânge, la rândul lor, pielea, dând iluzia că aceasta este mai puțin vizibilă. Pentru combaterea celulitei se recomandă spinningul, înotul și anumite exerciții de pilates.

8. Hidratarea ajută la combaterea celulitei

ADEVĂRAT: Hidratarea suficientă – atât prin consumul de apă, cât și prin consumul de alimente cu conținut ridicat de apă – va menține, de asemenea, țesutul conjunctiv puternic și te poate ajuta chiar să slăbești. Consumă mai mulți castraveți, ridichi, roșii și ardei gras, care (împreună cu multe alte fructe și legume) conțin peste 90% apă.

9. Dieta echilibrată ajută la combaterea celulitei

ADEVĂRAT: o dietă echilibrată conține antioxidanți din fructe și legume, kiwi, castravetele și ananasul fiind principalii aliați în lupta cu celulita. Dieta pe care o ai nu poate determina dacă vei face sau nu celulită, dar o dietă bine echilibrată, bogată în legume și fructe poate reduce inflamația în întregul corp și te poate ajuta să menții o greutate sănătoasă.

O dietă sănătoasă și un program de slăbire propus de un nutriționist te ajută și pentru sănătatea ta generală și pot chiar diminua aspectul celulitei. Dar, ar trebui să știi că pierderea dramatică în greutate poate chiar face ca celulita să arate mai rău decât înainte.

De altfel, este posibil ca pierderea în greutate să nu funcționează întotdeauna pentru a reduce celulita, deoarece celulita se formează între benzile de țesut conjunctiv puternic care atașează mușchii de piele. Componentele structurale ale acestor compartimente de depozitare a țesuturilor, precum și rezistența și elasticitatea pielii, afectează în mare măsură reducerea cu succes a celulitei.  

10. Celulita poate fi tratată

ADEVĂRAT: Într-adevăr, dermatologul îți poate recomanda tratamente de cavitație, masaj endermologic sau radiofrecvență. Academia Americană de Dermatologie (AAD) a revizuit o serie de tehnici care pot avea succes în reducerea aspectului celulitei prin ruperea benzilor de țesut conjunctiv de sub suprafața pielii.

Printre acestea se numără:

  • Terapia cu unde acustice - Un dispozitiv portabil folosește unde sonore pentru a distruge celulita. Sunt necesare mai multe sesiuni de tratament pentru a se observa o estompare a celulitei.
  • Tratament cu laser - Pentru tratarea celulitei sunt folosite diferite tipuri de tratamente cu laser. În timpul unui tratament cu laser minim invaziv, energia laserului sparge benzile dure de sub piele care ne fac să vedem celulita. Acest tratament poate îngroșa și pielea, ceea ce este important. Pielea se subțiază adesea acolo unde se formează celulita. Îngroșarea pielii poate ajuta la reducerea aspectului celulitei.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent prima injecție pentru celulită. Prin injectarea directă în celulită, această injecție poate ajuta la descompunerea sau eliberarea benzilor bogate în colagen care contribuie la apariția celulitei.

Deși aceasta este o nouă terapie promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cât de mult vor dura rezultatele și cum se compară cu alte tratamente utilizate în prezent pentru celulită. Există, de asemenea, mai multe dispozitive care au fost aprobate de FDA pentru tratamentul celulitei, inclusiv un laser și un sistem pe bază de ace care vizează benzile bogate în colagen responsabile de apariția celulitei.

Cercetătorii au descoperit că unele creme și loțiuni pot avea un efect asupra celulitei. Produsele care conțin cofeină pot deshidrata celulele, ceea ce poate face celulita mai puțin evidentă. Pentru a menține rezultatele, produsul trebuie aplicat în fiecare zi.

Un produs care conține 0,3% retinol poate avea, de asemenea, un anumit efect asupra celulitei. Retinolul poate ajuta la îngroșarea pielii, ceea ce poate reduce celulita care se vede. Înainte de a ști dacă retinolul te poate ajuta în estomparea celulitei, va trebui să aplici produsul timp de 6 luni.

Testarea pe o suprafață mică de piele este importantă înainte de a aplica o cremă sau o loțiune cu scopul de a estompa celulita. Au existat situații când persoanele care au folosit produse cu aminofilină au devenit anxioși sau s-au confruntat cu bătăi neregulate ale inimii. Persoanele care folosesc un inhalator pentru astm trebuie să evite utilizarea oricărui produs care conține aminofilină. Chiar și o cremă care are în compoziție această substanță poate provoca probleme de respirație.

Nu sunt recomandate pentru tratarea celulitei

  • Criolipoliza - Acest tratament îngheață grăsimea nedorită pentru a scăpa de ea. Deși poate fi foarte eficient pentru a scăpa de punctele mici de grăsime, în prezent nu poate estompa celulita.
  • Mezoterapie - În timpul acestei proceduri se fac numeroase injecții în zona (zonele) cu celulită. În zonă sunt injectate diferite substanțe, inclusiv cofeină, hormoni, enzime și extracte din plante. Deoarece fiecare practicant folosește un amestec unic de ingrediente, nu există nicio modalitate de a ști ce ingrediente - dacă există - sunt eficiente.
  • Suplimente - Unii oameni spun că administrarea de suplimente care conțin ingrediente precum cafeina, extractul din semințe de struguri sau ginkgo biloba poate reduce celulita. Nu există dovezi că aceste suplimente au efectul dorit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Food and Drug Administration (FDA) - QWO™ (collagenase clostridium histolyticum-aaes) for injection, for subcutaneous use
https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2020/761146s000lbl.pdf
American Society for Dermatologic Surgery - Cellulite
https://www.asds.net/skin-experts/skin-conditions/cellulite
American Academy of Dermatology Association - Cellulite treatments: What really works?
https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works
1 Studiul „Effects of caffeine and siloxanetriol alginate caffeine, as anticellulite agents, on fatty tissue: histological evaluation”, J Cosmet Dermatol. 2008 Mar;7(1):23-9., Maria Valéria Robles Velasco, Clara Tsugmi Nakamura Tano, Gláucia Maria Machado-Santelli, Vladi Olga Consiglieri, Telma Mary Kaneko, André Rolim Baby
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18254807/
 

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0