Ingalbenirea pielii, simptom al hepatitei

Bilirubina este pigmentul biliar care se formează în momentul degradării hemoglobinei. Un ficat nesănătos, care nu mai funcționează așa cum ar trebui, nu poate distruge bilirubina în exces și astfel apare icterul sau îngălbenirea pielii și a ochilor. Cum se prezintă icterul, ce afecțiuni trădează și cum poate fi tratat?

Afecțiunile hepatice, tratamentul cu anumite medicamente precum și consumul excesiv de alcool pot cauza îngălbenirea pielii. Icterul nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al unei probleme hepatice, a vezicii biliare ori a pancreasului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se manifestă icterul?

Culoarea galbenă pe care o capătă pielea, dar și ochii, sunt specifice icterului. În cazurile mai grave, partea albă a ochilor poate deveni chiar maro sau portocalie. Urina închisă la culoare și scaunele decolorate pot apărea, de asemenea, odată cu icterul. Dacă hepatita virală este de vină pentru declanșarea icterului, atunci pot apărea și simptome asociate precum oboseala, greața și vărsăturile.

Este important de menționat că e vorba despre icter numai atunci când atât pielea, cât și ochii capătă o nuanță galbenă, altfel, dacă este vrba doar despre îngălbenirea pielii, este posibil să fie vorba despre exces de betacaroten în organism. Betacarotenul este un antioxidant care se regăsește în morcovi, dovleac și cartof dulce și excesul acestuia în organism poate pigmenta pielea.

Cauzele care declanșează icterul

Celulele roșii bătrâne sunt distruse și, în momentul distrugerii acestora, se produce bilirubina, un pigment de culoare galbenă. În momentul în care ficatul este bolnav, nu mai este capabil să metabolizeze bilirubina așa cum ar trebui și apare icterul.

Ce afecțiuni trădează icterul?

Îngălbenirea pielii poate trăda o serie de afecțiuni, majoritatea hepatice, dar nu numai – iată despre ce este vorba:

O infecție la nivelul ficatului

Infecțiile la nivelul ficatului pot fi cauzate de diverse agenți patogeni, inclusiv virusuri, bacterii, paraziți sau fungi. Printre cele mai comune infecții hepatice se numără hepatita virală, care poate fi cauzată de virusurile hepatitice A, B, C, D și E, dar și de alte virusuri precum virusul herpes simplex sau virusul Epstein-Barr.

Infecțiile hepatice pot fi contractate prin consumul de alimente sau apă contaminate, contact sexual cu o persoană infectată, transfuzii de sânge sau utilizarea de droguri intravenoase cu seringi nesterile. De asemenea, infecțiile hepatice pot fi transmise de la o mamă infectată la copilul nou-născut. Factorii de risc pentru apariția infecțiilor hepatice includ consumul excesiv de alcool, expunerea la substanțe toxice, diabetul și fumatul. 

Ciroză

Icerul poate trăda și o ciroză. Ciroza este o afecțiune hepatică cronică, caracterizată prin deteriorarea progresivă a ficatului, în care țesutul normal este înlocuit cu țesut cicatricial (fibroză). Această cicatrizare afectează funcționarea normală a ficatului, împiedicându-l să-și îndeplinească adecvat funcțiile. Ciroza poate apărea ca urmare a mai multor factori de risc.

Alcoolul este o cauză frecventă de ciroză, deoarece consumul excesiv pe termen lung poate duce la inflamație cronică a ficatului și la formarea de cicatrici. Infecțiile cu virusul hepatitei B sau C pot duce, de asemenea, la inflamație cronică a ficatului și la formarea de cicatrici, crescând riscul de ciroză.

Alți factori de risc pentru această afecțiune sunt boala ficatului gras non-alcoolic, diabetul și obezitatea, precum și anumite boli autoimune, cum ar fi hepatita autoimună și boala celiacă. În plus, unele afecțiuni genetice precum hemocromatoza și boala Wilson pot duce la acumularea anormală de fier și cupru în ficat, crescând riscul de ciroză.

Calculi biliari

Calculii biliari sunt depozite dure, de dimensiuni variabile, care se formează în vezica biliară sau în căile biliare. Aceștia apar din cauza unui dezechilibru al substanțelor care alcătuiesc bila. Bila este o substanță produsă de ficat și stocată în vezica biliară, care ajută la digestia grăsimilor; este formată din colesterol, săruri biliare, bilirubină și alte substanțe. Când există prea mult colesterol, săruri biliare sau bilirubină în bila stocată în vezică, aceste substanțe se pot cristaliza și pot forma calculi biliari. 

Un risc mai mare de calculi biliari îl au nu doar oamenii cu istoric familial de calculi biliari, ci și femeile mai în vârstă, persoanele supraponderale sau cu obezitate și cele care au o alimentație bogată în grăsimi și colesterol și săracă în fibre.

Cancer la ficat

Îngălbenirea pielii poate fi corelată și cu cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular, care poate apărea ca urmare a mai multor factori de risc.

Hepatita B și C sunt două tipuri de hepatită virală care pot provoca inflamație cronică a ficatului și pot duce la apariția cancerului hepatic. Consumul excesiv de alcool poate cauza ciroză, o afecțiune hepatică cronică care crește riscul de apariție a cancerului hepatic. De asemenea, boala ficatului gras non-alcoolic, diabetul și obezitatea pot crește riscul de apariție a cancerului hepatic.

Și expunerea la anumiți agenți chimici sau substanțe toxice, cum ar fi arsenicul, poate crește riscul de cancer la ficat, dar acest risc este sporti și de unele afecțiuni genetice precum hemocromatoza, deficiențele de alfa 1-antitripsină și sindromul de neoplazie endocrină multiplă de tip 1.

Cancer pancreatic

Icterul poate fi și un semn de cancer la pancreas. Cancerul pancreatic este o afecțiune în care celulele din pancreas se divid și cresc necontrolat, formând o tumoare. Această tumoare se poate răspândi și poate invada alte părți ale corpului, cauzând complicații grave. Cauza exactă a cancerului pancreatic este încă necunoscută, dar există mai mulți factori de risc care pot contribui la apariția acestei afecțiuni. 

Printre acești factori se numără atât istoricul familial și vârsta de peste 60 de ani, cât și fumatul (un factor important de risc pentru cancerul pancreatic, deoarece substanțele chimice din țigări pot afecta celulele pancreatice și pot crește riscul de formare a tumorilor), alimentația bogată în grăsimi, carne roșie și produse de patiserie și săracă în legume și fructe, precum și pancreatita.

Afecțiuni ale sângelui precum anemie hemolitică

O altă afecțiune asociată cu îngălbenirea pielii este anemia hemolitică, o boală caracterizată prin distrugerea prematură a globulelor roșii din sânge. 

Această afecțiune poate apărea din mai multe motive: în caz de tulburări autoimune (când sistemul imunitar al organismului atacă propriile celule sangvine, considerându-le străine), infecții (unele infecții pot determina sistemul imunitar să distrugă globulele roșii), o boală genetică (sferocitoza care face ca celulele sangvine să fie de formă neregulată și să fie distruse mai repede decât ar fi normal), medicație sau expunere la substanțe toxice, cum ar fi plumbul ori mercurul.

Supradoză de medicamente precum cele pe bază de paracetamol

Deși icterul nu este un simptom comun al supradozei de acetaminofen (paracetamol), poate, totuși să apară, însoțit de alte simptome precum greață, vărsături, durere abdominală, transpirații și dureri de cap. În cazurile severe, supradoza de acetaminofen poate provoca insuficiență hepatică și chiar moartea, de aceea este extrem de important să se respecte doza indicată în prospect.

Abuz de băuturi alcoolice

În cazul consumului excesiv de alcool, ficatul este afectat, iar funcția hepatică poate fi perturbată. În cazul în care ficatul nu funcționează corespunzător, așa cum am discutat, acest lucru poate duce la o creștere a nivelului de bilirubină în sânge, ceea ce poate provoca icter.

Icterul este, de asemenea, frecvent în rândul nou născuților, în special în cazul celor născuți prematur. Ficatul bebelușilor nu este dezvoltat în totalitate așa că nu poate metaboliza bilirubina în exces.

Icterul și hepatita

Icterul este, cum spuneam, o afecțiune cauzată de nefuncționarea ficatului. Așadar, icterul poate fi declanșat de instalarea hepatitei, care cauzează inflamarea ficatului. Virusul hepatic pătruns în ficat împiedică acest organ important să funcționeze așa cum ar trebui și astfel poate apărea și icterul.

Medicul este cel în măsură să spună dacă icterul este cauzat de hepatită virală ori dacă există o altă cauză pentru îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Pacientului cu icter i se vor face o serie de analize pentru depistarea hepatitei. Îngălbenirea pielii și a ochilor însă nu sunt semnele clare ale hepatitei întrucât, în multe cazuri de hepatită virală acută, icterul nu se manifestă.

Cum se tratează icterul?

Icterul este tratat prin rezolvarea afecțiunii de bază, care a declanșat excesul de bilirubină și incapacitatea ficatului de a o metaboliza adecvat. În cazul în care este vorba despre o formă de hepatită acută virală, pacientul nu va avea nevoie de tratament pentru că organismul va elimina virusul pe cont propriu, iar atunci icterul se va vindeca de la sine. 

Unele tipuri de icter pot fi tratate prin modificarea dietei. Medicul poate recomanda o dietă săracă în grăsimi sau o dietă mai bogată în carbohidrați pentru a ajuta la reducerea cantității de bilirubină din sânge. De asemenea, anumite medicamente pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea nivelului de bilirubină din sânge. 

Și fototerapia este o metodă eficientă în tratarea icterului moderat, în timp ce în cazurile severe de icter este necesară o transfuzie de sânge pentru eliminarea bilirubinei din organism. În cazurile grave de icter, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta blocările din tractul biliar. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Jaundice
https://www.nhs.uk/conditions/jaundice/
MSD Manual - Jaundice
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/approach-to-the-patient-with-liver-disease/jaundice

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0