Semnele infertilitatii la femei

Multe cupluri intampina probleme atunci cand vor sa conceapa un copil si o parte dintre acestea apeleaza la ajutorul unui medic, fie ca este vorba de ginecolog, fie ca e vorba de un specialist in infertilitate.

Multe dintre aceste cupluri care se straduiesc de mai bine de 1 an sa aiba un copil nu au niciun simptom. Femeile si barbatii nu au niciun motiv sa suspecteze ca ar putea fi afectati de infertilitate, pana cand nu incearca sa conceapa un bebelus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din acest motiv, este recomandat ca acele cupluri care incearca sa obtina o sarcina de mai bine de 1 an (fara succes) sa ceara sfatul unui medic. Iar pentru femeile care au trecut de varsta de 35 de ani, intervalul de timp in care nu reusesc sa obtina o sarcina se reduce la 6 luni.

Cele mai intalnite semne/simptome ale infertilitatii, in cazul femeilor:

Menstruatiile neregulate

In medie, durata unui ciclu menstrual al unei femei este de 28 de zile, dar chiar si o depasire de cateva zile poate fi considerata normala, atat timp cat aceste cicluri sunt constante. Un exemplu bun in acest sens: o femeie poate avea intr-o luna un ciclu cu durata de 33 de zile, urmatorul ciclu ar putea avea 31 de zile, iar ciclul de dupa acesta ar fi unul de 35 de zile. Aceasta femeie are, cel mai probabil, menstruatii "regulate".

Insa atunci cand ciclul menstrual variaza, ca durata, atat de mult incat femeia nu poate sa estimeze cand ar putea sa aiba urmatoarea menstruatie, atunci se poate spune cu certitudine ca ea are cicluri menstruale neregulate (cu alte cuvinte, numarul de zile intre fiecare menstruatie variaza in fiecare luna). Aceste probleme se pot datora unor dezechilibre hormonale sau sindromului ovarelor polichistice. Ambii factori pot contribui la infertilitate.

Menstruatiile abundente sau dureroase

Majoritatea femeilor se confrunta cu crampe in timpul menstruatiilor, insa daca luna de luna femeia are menstruatie dureroasa, care ii afecteaza activitatile de zi cu zi, acesta ar putea fi un semn al endometriozei (o cauza a infertilitatii). Retine, asadar, ca un simptom al infertilitatii pot fi menstruatiile anormale, atunci cand sangerarile sunt mai abundente sau mai putin abundente decat in mod normal. Si tot un semn al infertilitatii este durerea ce apare la menstruatie. Este posibil, la unele femei cazuri, sa apara durerea de spate, durerea in zona pelvina si crampele foarte mari.

Lipsa menstruatiilor

Factori precum stresul sau antrenamentele foarte solicitante de la sala pot face ca in unele luni sa nu ai menstruatie. Aceasta "dispare" temporar. Insa daca nu ai mai avut de luni bune menstruatie, este timpul sa mergi la medic, pentru a afla daca nu cumva problema tine de fertilitate. Retine ca infertilitatea poate avea ca simptom faptul ca nu ai avut niciodata menstruatie sau menstruatiile se opresc subit.

Simptome ale dezechilibrelor hormonale

Specialistii spun ca fluctuatiile hormonale la femei ar putea indica posibile probleme in ceea ce priveste fertilitatea. Discuta cu medicul tau ginecolog sau mergi la un specialist in infertilitate daca te confrunti cu urmatoarele simptome:

- probleme ale pielii - apar modificari ale tenului, femeia observa ca are mai multa acnee

- libidou scazut - dorinta sexuala scade

- cresterea parului facial - apare par inchis la culoare deasupra buzelor, pe piept si pe barbie

- subtierea firelor de par sau caderea parului

- cresterea in greutate.

Durere in timpul actului sexual

Sunt femei care au simtit durere in timpul sexului in cea mai mare parte a vietii lor, asa ca au ajuns sa creada ca acest lucru este normal. Insa nu este deloc asa. Durerea in timpul sexului ar putea fi legata de tulburari hormonale, de endometrioza sau de alte afectiuni care ar putea, de asemenea,  contribui la infertilitate.

De retinut!

Principalul simptom al infertilitatii este faptul ca nu poti sa ramai insarcinata. Un ciclu menstrual care este prea lung (de peste 35 de zile), prea scurt (mai putin de 21 de zile), un ciclu neregulat sau absent poate sa insemne ca nu ovulezi. Uneori, s-ar putea sa nu existe alte semne sau simptome.

Cand sa mergi la medic

Momentul la care trebuie sa ceri ajutorul unui medic specialist depinde de varsta ta:

- Daca ai pana in 35 de ani - majoritatea medicilor recomanda sa incerci cel putin 1 an sa ramai insarcinata, inainte de a-ti face testele sau de a incepe tratamentul pentru infertilitate

- Daca ai intre 35 si 40 de ani, discuta motivele ingrijorarii tale cu medicul tau, dupa ce ai incercat 6 luni (fara succes) sa ramai insarcinata

- Daca ai peste 40 de ani, medicul tau s-ar putea sa doreasca sa inceapa sa iti faca toate testele necesare sau sa inceapa imediat tratamentul pentru infertilitate.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/understanding-infertility-symptoms#1-2

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0