Salpingita: cauze, simptome, tratament, complicatii

Trompele uterine sunt o componenta esentiala a procesului reproductiv normal. Trompa uterina captureaza ovulul dupa ovulatie si transporta spermatozoizii de la uter pana la zona unde are loc fertilizarea / fecundarea ovulului, la mijlocul portiunii trompei (ampula tubara). Uneori, insa, acest proces este perturbat de diferite cauze, iar una dintre ele poate fi salpingita.

Salpingita este un tip de boala inflamatorie pelvina. Acest termen general de "boala inflamatorie pelvina" se refera la o infectie aparuta in organele reproducatoare. Ea se dezvolta atunci cand bacteriile periculoase patrund in aparatul reproducator al femeii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Salpingita cauzeaza inflamatia trompelor uterine, iar aceasta inflamatie se poate raspandi cu usurinta de la o trompa la alta, astfel incat ambele trompe uterine pot fi afectate. Daca este lasata netratata, salpingita poate duce la complicatii pe termen lung.

Cauze salpingita

Salpingita este, de obicei, cauzata de infectiile bacteriene dobandite prin intermediul raportului sexual cu penetrare vaginala.

Cine are risc crescut de imbolnavire?

Expertii spun ca este posibil sa ai un risc mai mare de a dezvolta salpingita daca: ai avut o boala cu transmitere sexuala (BTS), ai facut sex neprotejat, ai parteneri sexuali multipli, ai un partener care are multipli parteneri sexuali.

Desi situatiile sunt rare, infectiile abdominale sau procedurile chirurgicale, cum ar fi operatia de apendicita sau inserarea unui sterilet, pot cauza salpingita.

Salpingita si alte forme ale bolii inflamatorii pelvine rezulta, de regula, de pe urma bolilor/infectiilor cu transmitere sexuala care implica bacterii, cum ar fi clamidioza (boala cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis) sau gonoreea (boala cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae, denumita si gonococ).

Simptome salpingita

O cauza a infertilitatii la femei este blocajul sau deteriorarea trompelor uterine, adesea cauzat/a de inflamatia trompelor (salpingita). Aceasta afectiune poate sa rezulte din boala inflamatorie pelvina, care este de regula cauzata de o infectie cu transmitere sexuala, de endometrioza sau de aderente. Asa ca, daca iti doresti sa ramai insarcinata si nu reusesti, este important sa mergi la medicul ginecolog pentru un diagnostic corect si pentru a vedea daca este vorba de o posibila inflamatie a trompelor uterine care te impiedica sa obtii sarcina.

Nu toate femeile care fac salpingita vor avea aceste simptome. Cand simptomele sunt prezente, este posibil sa te confrunti cu:

•    scurgeri sau secretii vaginale cu miros neplacut
•    scurgeri vaginale de culoare galbena
•    durere in timpul ovulatiei, menstruatiei sau sexului
•    spotting - te patezi sau sangerezi intre doua menstruatii
•    durere lombara surda
•    durere abdominala
•    greata
•    varsaturi
•    febra
•    urinari dese.

Salpingita poate fi acuta (debutand subit, cu simptome severe) sau poate fi cronica (boala persista pe o perioada lunga de timp, cu putine simptome sau fara niciun fel de semne).

Complicatii salpingita

Daca este lasata netratata, salpingita poate duce la complicatii cum ar fi:

  • raspandirea infectiei la alte zone din corp, la uter si ovare
  • durere abdominala si durere in zona pelvina pe termen lung
  • formarea de tesut cicatricial pe trompele uterine, formarea aderentelor si blocajelor trompelor uterine, ceea ce poate duce la infertilitate
  • abcese care afecteaza trompele uterine
  • sarcina extrauterina (ectopica).

Impactul asupra fertilitatii

Daca inflamatia este diagnosticata si tratata precoce, salpingita nu ar trebui sa aiba un impact asupra fertilitatii femeii. Aceasta ar trebui sa poata concepe un copil si sa duca sarcina la termen, fara complicatii.

Daca, insa, tratamentul este efectuat cu intarziere sau daca infectia este lasata in totalitate netratata, salpingita poate cauza blocaje, aderente, formarea de tesut cicatricial la nivelul trompelor uterine, iar aceste complicatii pot duce la infertilitate.

Daca aceste obstructii din trompele uterine nu pot fi rezolvate chirurgical, este posibil ca pacienta sa aiba nevoie de fertilizare in vitro (FIV) pentru a concepe un copil.

Tratament salpingita

Medicul iti va prescrie antibiotice orale sau intravenoase pentru a elimina infectia bacteriana. Si partenerul sau partenerii sexuali vor avea nevoie de tratament cu antibiotice.

Daca infectia care a cauzat un abces la nivelul trompelor uterine, medicul poate efectua o interventie chirurgicala laparoscopica, pentru a rezolva problema.

Daca infectia a cauzat formarea de aderente sau de tesut cicatricial, medicul poate recomanda interventia chirurgicala, pentru a se indeparta zonele deteriorate. Aceasta recomandare se poate face indeosebi daca pacienta doreste sa ramana ulterior insarcinata.

Daca trompele uterine sunt pline cu lichid, medicul va efectua o interventie chirurgicala, pentru a drena lichidul sau pentru a indeparta zona umpluta cu lichid.

Cum se explica, de fapt, consecintele asupra fertilitatii

Salpingita este definita de experti ca fiind o inflamatie a tubului falopian, acea punte de legatura intre ovare si uter, numita si trompa uterina. Salpingita poate fi impartita in trei tipuri majore: acuta, cronica si granulomatoasa.

Salpingita este o afectiune ce apare atunci cand uterul si trompa uterina sunt infectate de microorganisme care se afla, de regula, in cervix (colul uterin) si vagin.

Salpingita acuta, adica forma primara, este o infectie care rezulta atunci cand un microorganism patologic care cauzeaza cervicita invadeaza trompa uterina. Totodata, salpingita poate sa debuteze si ca perisalpingita, adica sub forma unei infectii secundare ce apare ca urmare a unei infectii intraabdominale, insa acest tip de salpingita este mai rar intalnit.

Inflamatia trompei uterine (numita si salpinx sau salpinge) poate sa afecteze fertilitatea femeii daca tesutul cicatricial si anumite aderente formeaza o obstructie in interiorul tubului falopian.

Cum poate inflamatia trompelor uterine sa iti afecteze fertilitatea?

Pentru ca procesul natural de conceptie sa aiba loc, sunt necesari mai multi factori:

  • ovulatia trebuie sa aiba loc,
  • trebuie sa existe o cantitate adecvata de spermatozoizi, care sa aiba o motilitate buna in lichidul seminal
  • in al treilea rand, trompele uterine trebuie sa fie permeabile.


Ultima conditie este esentiala pentru ca ovulul si spermatozoidul sa se intalneasca si pentru ca fecundarea ovulului sa aiba loc ulterior.

Cand avem de-a face cu trompe uterine infundate sau blocate, ele nu pot primi ovulul care este eliberat de ovar in timpul ovulatiei. Cand trompele uterine nu functioneaza in mod corect, asa cum se intampla cand sunt inflamate, transportul spermatozoizilor catre ovul sau transportul ovulului fecundat catre cavitatea uterina, pentru implantarea in uter, este afectat.

In aceasta situatie, daca embrionul nu ajunge in cavitatea uterina, exista riscul ca acesta sa se implanteze in interiorul trimpei uterine si sa genereze ceea ce se numeste sarcina ectopica sau sarcina extrauterina.

Inflamatia trompelor uterine sau salpingita are loc, in general, drept rezultat al bolilor cu transmitere sexuala (infectiilor).

In 9 din 10 cazuri de salpingita, bacteriile sunt cauza infectiei. Unele dintre cele mai intalnite bacterii care sunt responsabile de salpingita (de trompe infundate) sunt: Chlamydia, gonococii (Neisseria gonorrhoeae), adica acele bacterii care determina gonoreea, micoplasma, stafilococii si streptococii.

Bacteriile trebuie sa aiba mai intai acces la sistemul reproducator al femeii pentru ca infectia sa aiba loc. In unele cazuri, bacteriile pot patrunde in aceasta zona prin multe modalitati: prin actul sexual, introducerea unui dispozitiv intrauterin (steriletul), avort spontan (pierderea sarcinii), avort, nasterea naturala, apendicita.

Oamenii de stiinta au studiat de-a lungul timpului mai multe boli cu transmitere sexuala (BTS), inclusiv cele cauzate de infectia cu Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, pentru a putea intelege care este rolul acestor microorganisme in salpingita si infertilitate. In plus, si alti patogeni precum Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis si alte microorganisme din microflora vaginului ar putea sa indeplineasca mai multe roluri in deteriorarea trompelor uterine si in alte cauze potentiale ale infertilitatii*.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317

*Sexually Transmitted Diseases and Infertility, ianuarie 2018, American journal of obstetrics and gynecology, Ms. Danielle G. Tsevat, Harold C. Wiesenfeld, Caitlin Parks, Jeffrey F. Peipert.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0