Legatura dintre infertilitate si varsta femeii

Exista mai multi factori de risc care pot afecta atat fertilitatea barbatilor, cat si pe cea a a femeilor. Unul dintre acestia este varsta inaintata.

Varsta, pe lista factorilor de risc

Fertilitatea femeilor si - intr-o masura mai mica - fertilitatea barbatilor scade odata cu varsta. La femei, cea mai semnificativa reducere a fertilitatii incepe la jumatatea decadei a treia de viata (aproximativ 35 de ani). Asadar, varsta inaintata a unui partener (sau a ambilor) poate fi un factor de risc pentru infertilitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum influenteaza varsta capacitatea unei femei de a avea copii?

Multe femei, arata statisticile, asteapta pana dupa varsta de 30 de ani si 40 de ani pentru a avea copii. De fapt, statisticile pentru tara noastra arata ca:

  • in 2007, varsta medie a mamei, la primul copil, era de 27,1 ani
  • in 1997, varsta medie a mamei, la primul copil, era de 23,1 ani.

 

Asociatia pentru Reproducere Umana de la noi din tara arata ca varsta medie a mamei la primul copil este de:

  • 28,7 ani, in mediul urban
  • si de 30,3 ani in Bucuresti.

 

Dupa cum arata datele pentru tara noastra, varsta mamelor romance la nasterea primului copil este in continua crestere, asa ca se poate spune ca varsta este o cauza ce sporeste problemele legate fertilitate. Expertii de peste Ocean spun ca aproape o treime dintre cuplurile in care femeia are peste 35 de ani au probleme in ceea ce priveste fertilitatea, deci nu reusesc sa conceapa un copil.

Inaintarea in varsta scade sansele unei femei de a avea un copil, iar acest lucru se intampla in mai multe moduri:

- ovarele femeii sunt mai putin capabile sa elimine ovulele

- femeia are un numar mai mic (o rezerva mai mica, deci) de ovule ramase

- ovulele femeii nu sunt intr-o stare optima, nu sunt perfecte

- femeia are o probabilitate mai mare de a avea alte afectiuni care pot cauza probleme de fertilitate

- femeia are mai multe riscuri de a suferi un avort.

Atat in tara noastra, cat si in alte state, varsta din ce in ce mai mare la care femeile devin mame este un factor care contribuie la problemele legate de fertilitate. Multe femei au primul copil dupa varsta de 35 de ani. Odata ce o femeie ajunge la aceasta varsta, complicatiile ce tin de fertilitate apar la aproximativ 1 din 3 cupluri care incearca sa aiba un copil. Studiile sugereaza ca dupa varsta de 30 de ani, sansele unei femei de a ramane insarcinata scad in fiecare an, in special dupa varsta de 37 de ani.

Rezerva de ovule scade, la fel si calitatea acestora

Una dintre cele mai mari provocari in ceea ce priveste tratamentele pentru infertilitate este legata de varsta inaintata a mamei, cand calitatea ovulelor si numarul ovulelor scad. Pentru femeile de varsta mai mare, tratamentul poate sa ajute, de regula, pacienta sa dobandeasca ovulatia, dar problema consta in faptul ca aceasta nu are ovule de o buna calitate, care sa ii sporeasca sansele de conceptie.

Inaintarea in varsta nu doar ca reduce probabilitatea de a avea un copil, ea creste in acelasi timp sansele de avort spontan sau sansele de a naste un bebelus cu anumite probleme de sanatate. Sarcinile cu risc ridicat sunt, de asemenea, mai probabile pe masura ce femeile inainteaza in varsta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand sa mergi la medicul specialist pe probleme de fertilitate

Pentru cuplurile care au incercat fara succes sa aiba un copil, expertii recomanda ca barbatii si femeile sa ceara ajutor de specialitate, dupa ce au incercat cel putin 1 an (daca femeia are sub 35 de ani) sau dupa ce au incercat 6 luni (daca femeia are mai mult de 35 de ani). Totodata, este o idee buna pentru cupluri sa discute cu un medic ginecolog sau un specialist in infertilitate chiar inainte de a incerca sa aiba un bebelus.

 

Bibliografie:

  • Primul studiu de analiza a problemelor de infertilitate din Romania - http://www.arur.ro/2018/06/18/855/
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/
  • Office on Women's Health din cadrul U.S. Department of Health & Human Services - https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/infertility
  • National Institutes of Health, parte din Department of Health and Human Services - https://newsinhealth.nih.gov/2015/07/pregnancy-problems

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0