5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gonartroza tricompartimentala (globala)

Gonartroza tricompartimentala sau globala apare cand toate cele trei compartimente ale genunchiului sunt afectate de simptomele acestei forme de artrita.

Boala provoaca modificari degenerative in interiorul articulatiei. Din cauza naturii acestei afectiuni care este raspandita la tot genunchiul (de aceea se si numeste globala), gonartroza tricompartimentala poate fi mai severa decat alte forme ale gonartrozei.

Iata cateva informatii esentiale pe care este important sa le stii despre acest tip de gonartroza:

1. Boala apare cand toate cele trei compartimente ale genunchiului sunt afectate

Patru oase se intalnesc la nivelul genunchiului: tibia si fibula (de sub articulatie), femurul (se leaga de deasupra), iar rotula sau patela sta deasupra femurului si tesutului conjunctiv. Zona in care aceste oase se intalnesc creeaza cele trei compartimente din genunchi:

NEWSLETTER DOC DEDICAT

•    compartimentul patelofemural
•    compartimentul medial femuro-tibial
•    compartimentul lateral femuro-tibial. 

2. Gonartroza globala este mai grava decat alte forme ale bolii

Artroza genunchiului poate sa apara la oricare dintre aceste compartimente, insa gonartroza tricompartimentala se intampla cand toate cele trei compartimente din structura genunchiului sunt afectate.

De cele mai multe ori, artroza tricompartimentala a genunchiului este considerata a fi mai grava decat alte forme de gonartroza, pentru ca intreaga zona a genunchiului este afectata, iar pierderea cartilajului sau a sinovialei (membranei sinoviale, aceea care captuseste sau acopera articulatia) poate fi mai raspandita.

3. Cartilajul se poate deteriora complet din cauza bolii

Artroza determina uzura cartilajului si a membranei sinoviale din genunchi, de cele mai multe ori ducand la aparitia osteofitelor, structuri care cresc aceste zone. Este posibil, de asemenea, ca stratul de cartilaj sa devina aspru, sa capete asperitati, sau sa se distruga complet din cauza bolii.

Procesul acesta se agraveaza in timp si de cele mai multe ori duce la aparitia simptomelor: durere localizata si inflamatie, apa la genunchi, deteriorarea cartilajului, redoare (intepenire) articulara si dificultatea de a misca articulatia, mai ales dupa perioade lungi de inactivitate, osteofite in genunchi, care pot fi observate pe radiografie, "blocarea" genunchilor din cauza osteofitelor, slabiciune la nivelul genunchilor, o modificare in mers.

4. Pentru a confirma diagnosticul, medicul va apela la radiografii si la alte investigatii

 
 

Pentru a diagnostica in mod corect artroza tricompartimentala, medicul va pune mai intai mai multe intrebari pacientului si va face apoi examinarea fizica. Medicul reumatolog sau alt tip de specialist va intreba pacientul daca printre simptome se afla si: sunetele produse de articulatia genunchiului, intepenirea genunchiului la primele ore ale diminetii, sensibilitate sau edem in zona respectiva, daca are senzatia ca articulatiile sunt mai reci decat in mod normal.

De cele mai multe ori, medicul va folosi investigatii imagistice, cum ar fi radiografia, pentru a confirma un diagnostic de gonartroza tricompartimentala. El va cauta semne ce indica faptul ca s-a uzat sau erodat cartilajul sau ca au aparut osteofite suplimentare in zona unde ar trebui sa fie cartilajul.

Daca exista indoieli, medicul poate recomanda o scanare a tesuturilor moi, folosindu-se imagistica prin rezonanta magnetica nucleara, pentru ca in acest mod va putea sa analizeze in detaliu ligamentele, cartilajul, membrana sinoviala.

5. Un factor de risc poate fi varsta

Numerosi factori de risc sunt implicati in dezvoltarea gonartrozei tricompartimentale. Unul dintre acestia este varsta. Simptomele artrozei apar in timp, asa ca articulatiile unei persoane varstnice sunt mai uzate decat cele ale unei persoane tinere, iar astfel varsta creste riscul de a dezvolta aceasta boala.

Campanie DOC-Time RMN

Alti factori de risc pentru gonartroza sunt:

•    obezitatea (greutatea in exces poate sa solicite prea mult articulatiile, in special pe cele ale soldurilor si genunchilor);
•    genele pacientului pot sa joace si ele un rol (daca ai avut o ruda apropiata care sufera de artroza, ai un risc mai mare de a face boala); 
•    sexul (un studiu* arata ca sexul si hormonii ar putea avea un rol in dezvoltarea artrozei, iar femeile au un risc mai mare de a suferi de aceasta boala degenerativa articulara, comparativ cu barbatii); 
•    activitatile solicitante (activitatea fizica este foarte solicitanta pentru genunchi; munca intensa, faptul ca persoana ridica multe greutati sau ca are activitati fizice cu un impact mare asupra articulatiilor sunt factori ce afecteaza sanatatea genunchilor)
•    malformatiile congenitale - unele persoane se nasc cu anomalii la nivelul oaselor, cartilajului, ligamentelor sau membranei sinoviale, iar din aceasta cauza, riscul lor de a dezvolta gonartroza in a doua parte a vietii creste.

 
 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

*Studiul "Current evidence on risk factors for knee osteoarthritis in older adults: a systematic review and meta-analysis", publicat in 2015, in Osteoarthritis and Cartilage, autori: V. Silverwood, M. Blagojevic-Bucknall, C. Jinks, J.L. Jordan, J. Protheroe, K.P. Jordan.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0