Infectiile pulmonare la pacientul cu cancer

Infectiile pulmonare sunt frecvent intalnite la pacientii oncologici, in special in contextul terapiilor sistemice. O serie de factori favorizeaza instalarea si evolutia acestor infectii, printre care comorbiditatile, terapia cortizonica cronica, antecedentele terapeutice gen chimioterapia sau radioterapia, tipul de tumora sau statusul imunosupresor. Intotdeauna infectiile pulmonare sunt un motiv de alarma si trebuie tratate cu maxima seriozitate, dat fiind contextul special al aparitiei acestora.

Etiologie

Infectiile pulmonare sunt determinate de o gama extrem de variata de germeni. Sunt mai multe tipuri de clasificari ale germenilor implicati. Dintre acestea, probabil cea mai realista se refera la gradul de imunosupresie al fiecarui pacient afectat. In aceste conditii se identifica 4 categorii de infectii pulmonare corespunzatoare diferitelor statusuri imunologice:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1 - Pacienti cu valori normale ale neutrofilelor: virusuri respiratorii comune (influenza, parainfluenza, sincitial respirator, adenovirusuri, rhinovirusuri), agenti patogeni similari populatiei generale.

2 - Pacienti cu valori scazute ale neutrofilelor (neutropenici): bacili gram negativi sau gram pozitivi, gen Stafilococcus aureus, sau agenti multiplu rezistenti (Acinetobacter, Citrobacter, Enterobacter, Pseudomonas, Klebsiella), pacienti cu risc crescut de infectii fungice: Aspergillus, Zygomycete si Fusarium.

3 - Pacienti cu afectarea imunitatii umorale: pacienti cu afectiuni hemato-oncologice de tipul mielomului multiplu sau al limfoproliferarilor, cu transplant autolog sau allogenic de celule stem, susceptibili la infectii cu microorganisme incapsulate de genul Streptoccocus si Haemophylus.

4 - Pacienti cu afectarea imunitatii celulare: afectiuni limfoproliferative, utilizarea chimioterapiei pe baza de analogi purinici, terapie corticoida cronica sau terapie imunosupresiva, susceptibili pentru infectii cu Legionella, Nocardia, Listeria monocitogenes, Micobacterii, infectii virale cu citomegalovirus, herpes simplex, varicella zoster sau herpesvirus, precum si infectii parazitare cu Pneumocystis carinii, toxoplasma si nu numai.

Manifestari clinice infectii pulmonare la pacientul cu cancer

Pacientii oncologici cu infectii pulmonare pot prezenta o serie de semne si simptome in functie de agentul patogen implicat, statusul imunosupresiv si etapa terapeutica. Pentru pacientii non-neutropenici, tabloul clinic este, in general, similar pacientilor non-oncologici cu febra, tuse productiva si dispnee.

Toti pacientii oncologici si mai ales cei imunosupresivi pot prezenta indiscutabil o frecventa mult mai mare a complicatiilor acestor infectii. In acest context, de exemplu, pneumoniile bacteriene pot progresa rapid si se insotesc de o rata a mortalitatii semnificativa.

Pacientii imunocompromisi prezinta adesea o simptomatologie minimala, probabil datorita raspunsului inflamator alterat. In aceste conditii, trebuie o atentie sporita pentru acesti pacienti, datorita riscului evolutiei galopante a acestor infectii.

Pacientii cu cancer pulmonar dezvolta frecvent infectii din cauza obstructiei bronsice, produsa adesea de catre tumora insasi, infectie care poate progresa pana la abcedare.

Adesea, in cazul pacientilor cu cancer pulmonar, cerebral sau cancere ale capului si gatului se produce o activare a unei infectii tuberculoase latente.

Pacientii cu cancere ale sferei ORL sau cu tumori cerebrale pot dezvolta pneumonii de aspiratie, pneumonii severe, cu prognostic rezervat.

Diagnostic infectii pulmonare la pacientul cu cancer

Diagnosticul precoce este esential pentru eradicarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Pentru aceasta, o anamneza coerenta si un examen clinic complet reprezinta baza diagnosticului precoce. Examinarea radiologica standard completata cu examenul Computer Tomografic este esentiala.

Identificarea agentului patogen incriminat este foarte adesea dificila, mai ales in cazul pacientilor cu neutropenie. Totusi, recoltarea de sputa, eventual bronhoscopic, secretie nazala, hemocultura, analize imunologice si, in cazuri selectionate, chiar proceduri invazive cu biopsie de tesut, sunt proceduri necesare in vederea unui diagnostic corect.

Tratament infectii pulmonare la pacientul cu cancer

Majoritatea pacientilor pulmonari si imunocompromisi trebuie obligatoriu spitalizati. In acest grup, o atentie deosebita trebuie acordata pacientilor sever neutropenici, celor cu status postransplant, hipotensivilor, celor cu boala metastatica sau in tratament cortizonic cronic.

Tratamentul este antibiotic, antimicotic, antiviral, se face in concordanta cu agentul etiologic incriminat. Terapia trebuie efectuata de o echipa multidisciplinara, instruita pentru managementul fiecarui caz in parte, cu atentie speciala pentru pacientii imunocompromisi.

La pacientii neutropenici, folosirea factorilor de crestere a globulelor albe trebuie facuta cu maxima prudenta, din cauza riscului de agravare a simptomatologiei respiratorii in conditiile cresterii veriginoase a numarului globulelor albe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0