Infectiile glandelor salivare: cauze, simptome & tratament

Infecția glandelor salivare se petrece atunci când o bacterie sau un virus pătrunde la nivelul acestora. Infecțiile glandelor salivare apar, în general, la nivelul celor două glande principale, care sunt localizate în fața urechii (glanda parotidă) și sub bărbie (glanda submandibulară).

Glandele salivare sunt organe importante ale sistemului digestiv care produc și secretă saliva în cavitatea orală. Aceste glande îndeplinesc mai multe funcții esențiale pentru procesul de digestie și pentru menținerea sănătății orale. Infecția glandei salivare se mai numește și sialadenită și poate cauza un blocaj la nivelul canalelor salivare din cauza inflamației. Astfel, apar simptome precum durerile, sensibilitatea și problemele la înghițire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce funcții au glandele salivare?

Iată câteva aspecte importante despre glandele salivare și rolurile acestora:

Producția de salivă

Glandele salivare sunt responsabile de producerea și secreția salivei în cavitatea orală. Saliva este un lichid compus în principal din apă, dar conține și enzime digestive (cum ar fi amilaza salivară), electroliți, imunoglobuline și alte substanțe. Saliva are un rol crucial în procesul de digestie, începând cu descompunerea alimentelor în timpul mestecării și facilitarea înghițirii și coborârii alimentelor în esofag.

Hidratarea și lubrifierea

Saliva ajută la hidratarea și lubrifierea mucoasei orale și a gâtului, facilitând înghițirea și prevenind senzația de uscăciune. Aceasta contribuie și la menținerea unui echilibru adecvat al pH-ului în gură, ceea ce contribuie la prevenirea apariției cariilor dentare și a altor afecțiuni orale.

Digestia

Enzimele din salivă, în special amilaza salivară, încep procesul de descompunere a amidonului și a altor carbohidrați în gură, înainte ca alimentele să ajungă în stomac. Aceasta este prima etapă a digestiei chimice, care facilitează procesul de absorbție a nutrienților din alimente.

Protecție împotriva bacteriilor și infecțiilor

Saliva conține substanțe antibacteriene și enzime care ajută la protejarea cavității orale împotriva bacteriilor și infecțiilor. Aceste substanțe pot inhiba creșterea bacteriilor și pot preveni formarea plăcii dentare și a cariilor.

Gust și vorbire

Glandele salivare contribuie la producerea și distribuția salivei în cavitatea orală, ceea ce ajută la percepția gustului și la pronunția corectă a sunetelor în procesul de vorbire.

Din ce cauze se infectează glandele salivare?

Infecțiile glandelor salivare apar atunci când o bacterie sau un virus infectează glanda care este responsabilă cu saliva. Acest lucru se poate petrece din următoarele cauze:

  • Flux redus de salivă din cauza unor probleme medicale;
  • Igienă orală precară, care favorizează multiplicarea bacteriană;
  • Un blocaj la nivelul glandei salivare cauzat de o tumoră, un abces;
  • Deshidratare severă din cauza unei afecțiuni sau a unei intervenții chirurgicale.

Bacteriile sunt, de cele mai multe ori, responsabile pentru infecția care afectează glandele salivare, în special Stafilococul auriu, însă și unele virusuri, precum HIV sau herpes simplex pot fi de vină.

Ce simptome observă o persoană cu sialadenită?

Glandele salivare infectate provoacă simptome precum:

  • Gust neplăcut în gură;
  • Incapacitatea de a deschide complet gura;
  • Disconfort sau chiar durere la deschiderea gurii sau în timpul mestecării și înghițirii alimentelor;
  • Puroi în gură;
  • Uscăciunea gurii;
  • Dureri la nivelul cavității bucale și al gâtului;
  • Inflamarea maxilarului, mai ales în jurul urechilor sau sub maxilar;
  • Inflamarea feței sau a gâtului;
  • Semne de infecție precum febră, frisoane.

Dacă ai de-a face cu asemenea simptome, apelează la ajutorul unui medic. Infecțiile glandelor salivare imită adesea alte afecțiuni și pot fi confundate cu ușurință cu alte probleme.

Cum se diagnostichează infecția la glandele salivare?

Medicul poate stabili diagnosticul de sialadenită în urma unei examinări fizice. Durerea și puroiul la nivelul glandei afectate pot indica o infecție bacteriană, de exemplu. Testele precum ecografia, RMN-ul sau tomografia computerizată (CT) pot fi folosite pentru depistarea cauzei infecției glandei salivare. Și biopsia poate fi necesară, dacă medicul vrea să identifice cu exactitate bacteria sau virusul care a cauzat problema.

Cum se tratează infecțiile glandelor salivare?

De multe ori, o asemenea infecție care afectează glandele salivare se vindecă de la sine, în câteva zile, fără să fie necesar un tratament medicamentos. 

Tratament medicamentos sialadenită

Pacienții care au de-a face cu o infecție de natură bacteriană vor avea nevoie de tratament pe bază de antibiotice. În ceea ce privește infecțiile virale, nu există un tratament standard, însă se vor folosi medicamente care reduc simptomele.
În cazul în care o tumoare blochează canalele salivare, medicul va recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acesteia. Paacienții care au de-a face cu un abces vor avea nevoie de drenaj.

Remedii naturiste sialadenită

În paralel cu tratamentul recomandat de medic, pacientul poate folosi o serie de remedii pentru tratarea cât mai rapidă a infecției glandelor salivare. Printre acestea se numără:

  • Consumul abundent de lichide, pentru stimularea producției de salivă;
  • Masarea glandelor afectate pentru stimularea fluxului salivar;
  • Aplicarea unor comprese călduțe pe glandele afectate;
  • Clătirea gurii cu apă salină călduță;
  • Sugerea unor bomboane sau acadele fără zahăr, care stimulează producția de salivă;
  • Consumul unor alimente care stimulează producția de salivă, precum murăturile sau limonada.

Cum se previn infecțiile la glandele salivare?

Nu există o metodă 100% eficientă prin care aceste infecții pot fi prevenite, însă unele strategii pot fi de ajutor, împiedicând multiplicarea bacteriană:

  • Hidratarea corespunzătoare pe tot parcursul zilei;
  • Spălatul dinților de două ori pe zi;
  • Folosirea aței dentare și curățarea cavității bucale cu apă de gură în mod regulat;
  • Mestecarea gumei fără zahăr;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Evitarea tutunului;
  • Consumul regulat al alimentelor care stimulează producția de salivă – mere, murături, lămâie;
  • Curățarea profesională a danturii la fiecare 6 luni;
  • Curățarea gurii cu apă sau apă de gură după consumul de băuturi dulci sau carbogazoase, dar și după consumul de alimente dulci.

Ce alte boli pot afecta glandele salivare?

În afară de infecțiile despre care am discutat, glandele salivare pot fi afectate și de alte boli:

Pietre salivare (sialolitiaza)

Acestea sunt depozite dure, similare cu pietrele, care se formează în interiorul glandelor salivare sau în conductele lor. Pietrele salivare pot bloca fluxul de salivă, cauzând durere, umflături și inflamații ale glandelor. În cazul pietrelor mici și asimptomatice, este posibil ca fluxul crescut de salivă și hidratarea adecvată să faciliteze eliminarea pietrelor. Mestecarea gumelor fără zahăr sau consumul de alimente acre (care stimulează producția de salivă) pot ajuta în acest sens.

Dacă pietrele sunt mari și nu pot fi eliminate natural, medicul poate efectua o extracție manuală utilizând instrumente speciale. Acest procedeu poate fi realizat sub anestezie locală și poate necesita o incizie mică în glandă sau conductă pentru a accesa și a îndepărta piatra.

Xerostomia

Cunoscută și sub denumirea de „gură uscată”, xerostomia este caracterizată prin scăderea producției de salivă. Aceasta poate fi cauzată de diverse motive, cum ar fi efectele secundare ale anumitor medicamente, afecțiuni autoimune sau radioterapie în zona capului și gâtului. Xerostomia poate provoca dificultăți în mestecare și înghițire, senzație de arsură în gură și creșterea riscului de carii dentare și infecții bucale.

Pentru a trata xerostomia, evită consumul excesiv de alcool și cafeină, deoarece acestea pot agrava senzația de gură uscată și bea, în schimb, mai multă apă de-a lungul zilei. Utilizează și un umidificator în încăperea în care dormi sau petreci mai mult timp pentru a adăuga umiditate în aer. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea senzației de uscăciune în gură. Evită și mâncărurile și băuturile acide ori picante, precum și fumatul, deoarece acestea pot agrava simptomele de gură uscată.

Tumori ale glandelor salivare

Pot apărea și tumori benigne (noncanceroase) sau maligne (canceroase) în glandele salivare. Acestea pot provoca umflături, durere, deformări ale glandelor și alte simptome, în funcție de localizarea și natura lor.

Îndepărtarea chirurgicală a tumorii este adesea primul pas ca tratament. În funcție de mărimea și localizarea tumorii, poate fi efectuată o excizie parțială sau rezecție a glandei salivare afectate sau, în unele cazuri, o excizie completă - sialoadenectomie. În unele situații, poate fi necesară și îndepărtarea limfnodulilor din apropiere. 

Radioterapia poate fi utilizată înainte sau după intervenția chirurgicală, în funcție de specificul tumorii și de stadiul acesteia. Radioterapia poate fi administrată extern, prin dispozitive externe care livrează radiații, sau intern, prin implantarea temporară a unor surse radioactive.

În cazul tumorilor glandelor salivare, și chimioterapia poate fi utilizată în combinație cu intervenția chirurgicală sau cu radioterapia, mai ales în cazurile în care tumorile sunt mari, agresive ori s-au răspândit la distanță.

Terapia țintită poate fi utilizată în anumite tipuri de tumori glandulare salivare, în special în cazurile în care există mutații genetice specifice. De asemenea, imunoterapia poate fi recomandată în anumite cazuri, în special în tumorile cu expresie crescută a anumitor markeri imunologici.

În concluzie, este important să mergi la medicul de familie în cazul în care ai simptome sau probleme legate de glandele salivare, iar acesta îți va da trimitere la un specialist ORL, care poate diagnostica și trata afecțiunile glandelor salivare și poate recomanda un plan de tratament adecvat în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii cu care te confrunți. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDCR - Saliva & Salivary Gland Disorders
https://www.nidcr.nih.gov/health-info/saliva-salivary-gland-disorders
Johns Hopkins Medicine - Salivary Gland Infection (Sialadenitis) 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/salivary-gland-infection-sialadenitis


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0