Infectia hepatica ar putea sa creasca riscul de dezvoltare a bolii Parkinson

Un nou studiu sugereaza ca persoanele care sufera de infectie hepatica se expun la un risc ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. Studiul, publicat online pe 29 martie in revista Neurology, este cel de-al doilea din ultimul an care asociaza hepatita cu boala Parkinson.

Mai exact, noul studiu arata ca persoanele infectate cu virusul hepatic B sau C erau in proportie de 51% pana la 76% mai predispuse sa dezvolte boala Parkinson, fata de cele care nu au suferit niciodata de hepatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta nu au o explicatie pentru aceasta legatura. Iar studiul nu poate demonstra o relatie de tip cauza-efect. Dar legatura dintre boala Parkinson si hepatita pare sa fie una „puternica”, potrivit spuselor dr. Michael Okun, directorul Parkinson’s Foundation (Fundatiei pentru Boala Parkinson).

Anul trecut, un studiu desfasurat in Taiwan a aratat ca persoanele infectate cu hepatita C se confrunta cu un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. In prezent, potrivit noului studiu, la care au participat milioane de adulti britanici, acelasi risc exista si in cazul hepatitei B. „Este o descoperire remarcabila” a spus Okun, care nu a participat la cercetari. „Exista o legatura puternica intre hepatita si boala Parkinson, iar legatura exista si cu hepatita B, ceea ce inseamna o problema si mai mare.”

Hepatita B si C sunt infectii virale ale ficatului. In Statele Unite, hepatita B se transmite in majoritatea cazurilor prin contact sexual, in timp ce hepatita C se transmite in general, prin acele de seringa, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Ambele infectii, mai ales hepatita C, pot deveni cronice. CDC estimeaza ca aproape 2,2 milioane de americani sufera de hepatita B cronica, iar aproximativ 4 milioane de hepatita C.

 

 

Boala Parkinson este o tulburare a sistemului motor care provoaca tremuraturi, rigiditate la nivelul extremitatilor si probleme de mentinere a echilibrului si de coordonare. Este incurabila, iar simptomele se inrautatesc treptat. Cauza originala a bolii Parkinson este neclara, dar pe masura ce boala progreseaza, celulele nervoase cerebrale care produc dopamina, substanta chimica ce coordoneaza miscarea, mor.

Care este legatura cu hepatita?

Nu este prea clar. Dar Okun a subliniat ca este binecunoscut ca ciroza hepatica, afectiune grava a ficatului, produce uneori probleme motorii, similare cu cele cauzate de boala Parkinson. Pe langa acest lucru, a mai spus acesta, unii cercetatori sunt de parere ca boala Parkinson ar putea sa nu debuteze la nivelul creierului, ci in „stomac”.

Persoanele care in cele din urma sunt diagnosticate cu boala Parkinson sufera in general, de constipatie si probleme digestive cu multi ani inainte de aparitia simptomelor de tulburari motorii. Iar cercetarile recente asupra animalelor sugereaza ca „microbiomii” din stomac, trilioanele de bacterii din sistemul digestiv, ar putea sa aiba un rol in dezvoltarea bolii Parkinson. Dar Okun a tinut sa sublinieze ca nu este deloc clar cum toate aceste cercetari ar putea sa explice legatura dintre hepatita si Parkinson.

Dr. Julia Pakpoor, liderul echipei de cercetare al noului studiu, a precizat ca exista multe necunoscute. Este posibil ca virusul hepatic in sine sa nu fie responsabil, afirma Pakpoor, de la Universitatea Oxford din Regatul Unit. Este posibil, a mai spus ea, ca persoanele cu hepatita sa se confrunte si cu alti factori de risc care duc la aparitia bolii Parkinson, dar nu este prea clar care sunt acestia.

O alta intrebare este daca medicamentele pentru hepatita contribuie cumva la dezvoltarea bolii Parkinson. Echipa lui Pakpoor a subliniat ca studiul desfasurat in Taiwan ridica indoieli legate de acest lucru, deoarece prea putine persoane cu hepatita C urmau un tratament medicamentos. Noile constatari se bazeaza pe istoricele medicale a peste 70.000 de adulti din Regatul Unit care sufera de hepatita B sau C, internati intre 1999 si 2011. Acestea au fost comparate cu istoricele medicale a peste 6 miliarde de persoane diagnosticate cu hepatita.

Per total, 44 de persoane cu hepatita B au fost in cele din urma diagnosticate cu boala Parkinson, dar la nivel mondial,se estimeaza un numar de 25 de cazuri. De asemenea, 73 de persoane cu hepatita C au dezvoltat boala Parkinson, fata de numarul estimat de 48. Atat Pakpooor, cat si Okun sustin ca este nevoie de multe studii pentru a confirma legatura dintre hepatita si Parkinson.

Daca legatura se confirma, oamenii de stiinta trebuie sa examineze „de ce”.

 

 

Evident, majoritatea persoanelor cu hepatita nu dezvolta boala Parkinson. Prin urmare, Okun s-a intrebat daca este posibil ca hepatita sa contribuie la dezvoltarea bolii Parkinson doar la persoanele cu anumite variante de gene, care maresc riscul de tulburari motorii.

De asemenea, a atras atentia asupra altei nelamuriri - ar putea tratarea hepatitei de timpuriu sa influenteze riscul de dezvoltare a bolii Parkinson? „Nu stim. In prezent, nu exista nicio dovada ca daca va tratati rapid, nu veti dezolta Parkinson” a spus Okun.

Deocamdata, Okun a sugerat ca persoanele cu istoric de hepatita B sau C trebuie sa aiba in vedere aceasta legatura. Si daca dezvolta tremuraturi sau alte probleme motorii, nu „ar trebui sa le ignore”. „Mergeti la un neurolog pentru o evaluare” a recomandat Okun.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0