Indigestie după masa de Crăciun? Trucurile care te scapă de disconfort

Indigestia sau dispepsia, așa cum mai este numită uneori, poate să apară în special după mesele îmbelșugate, precum cea din seara sau din ziua de Crăciun.
 
Potrivit definiției, dispepsia este o tulburare a procesului de digestie, iar aceasta se manifestă prin dureri în partea superioară a abdomenului, balonări și modificări ale motilității stomacului și ale intestinului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dispepsia apare atunci când întâmpini dificultăți în digerarea alimentelor și poate fi prezentă sub forma unui număr mai mic sau mai mare de simptome, inclusiv dureri de stomac, senzații de disconfort abdominal, de prea plin sau o durere arzătoare în partea superioară a abdomenului.

Poți preveni indigestia, o poți trata și poți să redobândești echilibrul sistemului digestiv prin schimbarea stilului de viață, inclusiv prin modificarea obiceiurilor tale alimentare.
Medicii specialiști în tulburări digestive ne recomandă, după mese precum cea de Crăciun, să evităm substanțele care irită mucoasa stomacului, precum cofeina și alcoolul, să mâncăm porții mici, cu un conținut sărac de grăsimi pe parcursul zilei de după Crăciun și nu numai.

Cum se simte indigestia

Indigestia poate avea mai multe simptome diferite, dar întotdeauna implică un anumit nivel de durere sau disconfort abdominal. Abdomenul este locul în care se află majoritatea organelor din sistemul digestiv, așa că, dacă acestea întâmpină dificultăți în timp ce își fac treaba, acolo o vei simți. Simptomele indigestiei apar întotdeauna după ce ai mâncat, când stomacul face digestia - ceea ce furnizorii de servicii medicale numesc perioada postprandială.

Experții sunt în general de acord că simptomele indigestiei includ:

  • Durere epigastrică. Epigastrul este regiunea abdominală centrală, superioară. Aici se află stomacul.
  • Senzație de arsură. Arsura poate proveni de la acizii stomacali și enzimele din tractul gastrointestinal sau de la inflamație.
  • Sațietate timpurie sau tardivă. Senzația de sațietate la scurt timp după ce ai mâncat, sau la mult timp după, sugerează că stomacul tău este copleșit.

Dar persoanele care se confruntă cu indigestie raportează adesea și alte simptome împreună cu aceasta, cum ar fi:

  • Balonare.
  • Gaze.
  • Greață.
  • Râgâială.
  • Regurgitare (când mâncarea înghițită se întoarce în sus).
  • Reflux de acid.
  • Arsuri la stomac.

Află ce alimente de la masa de Crăciun declanșează indigestia 

Cu toții avem preferatele noastre atunci când vine vorba de alimentele de Crăciun, fie că este vorba de sarmale, preparate specifice de porc sau alte deserturi cu rețetă primită de la bunica. 

Oricare ar fi tradițiile tale de Crăciun, este probabil ca meniul festiv să conțină o mulțime de alimente bogate care pot declanșa indigestia. Declanșatorii tipici ai indigestiei includ: 

  • Alimentele grase
  • Alimentele uleioase
  • Alimente picante
  • Cofeină
  • Ciocolată
  • Alcool 
  • Băuturi carbogazoase.

Cum poți scăpa de disconfortul asociat cu indigestia

Bea apă

Bea aproximativ 8 pahare (a câte 240 ml) de apă pe zi, pentru că acest truc te ajuta să previi și să tratezi indigestia. Consumând apă din belșug, lichidul te poate ajuta să neutralizezi acizii și să îi alungi în stomac, acolo unde este locul lor, în loc să își croiască drum în esofag, acolo unde aceștia pot provoca boala de reflux gastroesofagian.

De asemenea, apa ajută resturile de alimente să se miște și să circule prin sistemul digestiv, prevenind constipația și reducând balonarea. Încearcă să bei un pahar cu apă înainte și după mese și să înlocuiești băuturile cofeinizate cu apă, pentru că acestea pot irita mucoasa stomacului.

Alege alimente cu un conținut scăzut de grăsimi

La o masă copioasă, precum cea de Crăciun, cu siguranță ai întâlnit și alimente grase, iar indigestia poate că nu îți dă pace a doua zi. Alege alimente mai sărace în grăsimi și renunță la alimentele grase, care sunt greu de digerat și care pot provoca un stomac deranjat, arsuri la stomac și indigestie.

Optează pentru bucăți de carne slabă și surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pui, de curcan și de pește și gătește-le la aburi, pe tigaia grill sau pe grătar sau coace-le la cuptor ori rotisor, renunțănd să le mai prăjești în ulei.

Dacă ți-e poftă de lapte, alege o variantă degresată în locul celei integrale, pentru că laptele integral poate să încetinească digestia și poate să irite stomacul.

Atenție la porții și la modul de hrănire

Apetitul nostru tinde să crească în timpul lunilor de iarnă și cei mai mulți dintre noi sunt mai predispuși să mănânce mese mari. Este ușor să mănânci prea mult de Crăciun, dar încearcă să eviți acest lucru pe cât de mult poți dacă dorești să previ indigestia. Nu este nimic rău în a te bucura de o masă copioasă, dar ascultă-ți corpul, mâncând doar atunci când ți-e foame și oprindu-te imediat ce ești sătul. De asemenea, este foarte important să mănânci încet și să mesteci foarte bine fiecare bucată, astfel încât să ajuți sistemul digestiv în procesul de digestie.

Folosește ghimbir și usturoi

Un studiu din 2011 publicat în "World Journal of Gastroenterology" a constatat că ghimbirul a stimulat golirea gastrică în cazul participanților care aveau dispepsie funcțională, lucru care a putut să ajute la reducerea simptomelor gastrointestinale din partea superioară a abdomenului.

Usturoiul este și el recomandat pentru a trata simptomele date de acumularea de gaze intestinale și de flatulență. Usturoiul (pe care poate l-ai folosit și ca ingredient în rețetele de piftie) poate fi folosit și în scop medicinal, deoarece ucide bacteriile nocive și neutralizează toxinele nedorite, pentru a elimina gazele acumulate și pentru a îmbunătăți digestia.

Mănâncă iaurt bogat în probiotice

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Multe iaurturi sunt surse de probiotice, adică acele bacterii "prietenoase" cu intestinele noastre și care ajută la o sănătate mai bună a sistemului digestiv. Alege iaurturi simple, fără adaos de zahăr, deoarece multe produse din comerț au un conținut mare de zahăr, care poate la rândul său să provoace un dezechilibru la nivelul bacteriilor din tractul gastrointestinal. De exemplu, poți lua o gustare alcătuită dintr-o porție de iaurt simplu, între mese sau ca desert, după cină, pentru a calma sistemul digestiv.

De asemenea, poți să:

  • Alegi un supliment care susține bacteriile intestinale bune
  • Renunți la fumat
  • Bei mai puțin alcool
  • Reduci consumul de cofeină
  • Încerci yoga sau câteva exerciții simple de stretching
  • Rămâi activ și să mergi pe jos după mese
  • Gestionezi nivelul de stres.

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Indigestion” - https://www.nhs.uk/conditions/indigestion/#:~:text=Indigestion%20is%20often%20caused%20by,and%20fatty%20or%20spicy%20foods
“Indigestion (Dyspepsia)” - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/7316-indigestion-dyspepsia 
“Symptoms & Causes of Indigestion” - https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/indigestion-dyspepsia/symptoms-causes 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0