Impactul menopauzei asupra colesterolului

Colesterolul mărit poate afecta viața femeilor aflate la menopauză, chiar dacă, de exemplu, ele sunt într-o formă fizică de excepție, fac exerciții fizice regulate și au o dietă echilibrată. Din păcate, puține femei știu că instalarea menopauzei poate afecta nivelul colesterolului.

Dar nivelul colesterolului poate crește și după menopauză. Estrogenul pe care organismul femeii îl produce în mod natural în anii de dinaintea instalării menopauzei are un efect favorabil asupra nivelurilor colesterolului LDL și HDL, precum și asupra profilului lipidic al femeii, spun specialiștii, însă nivelul estrogenului suferă modificări în timpul menopauzei, dar și după instalarea ei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Din păcate, spun specialiștii, nu ne putem aștepta ca nivelul colesterolului total sau cel al colesterolului LDL să scadă după menopauză. Nivelul colesterolului HDL, numit și colesterolul „bun“ scade, de fapt, după menopauză.

Ce este menopauza

Menopauza este un eveniment natural care apare în viața unei femei atunci când nivelul hormonilor sexuali feminini (estrogenul și progesteronul) scade dramatic, iar organismul încetează să mai producă ovule.

Menopauza este o etapă naturală a vieții care apare atunci când o femeie nu mai are menstruație timp de peste 12 luni. În medie, acest lucru se întâmplă la aproximativ 51 de ani. Singurul mod prin care poți ști dacă ești la menopauză este să îți faci un test de sânge, pentru a verifica nivelul hormonilor implicați în acest proces, lucru care poate fi recomandat de medicul tău specialist. Tocmai de aceea este important să discuți cu el despre orice fel de modificări apărute în ceea ce privește menstruația.

Rolul menopauzei

Menopauza afectează toate femeile. Nu este o boală, ci o etapă normală. Vârsta medie la menopauză este afectată de factori precum genetica, nutriția, fumatul și vârsta menarhei; în Europa este în jur de 51 de ani. Pe măsură ce calitatea și numărul ovocitelor scad treptat, modificările legate de scăderea nivelului de estrogen pot începe cu mulți ani înainte.

Deficitul de estrogen poate duce la probleme de sănătate precoce, intermediare și pe termen lung. Există o conștientizare pe scară largă a simptomelor comune ale menopauzei precoce, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, insomnia și schimbările de dispoziție. 

Simptomele intermediare care apar la menopauză, precum uscăciunea vaginală, iritație, disconfort și modificări ale vezicii urinare sunt foarte frecvente. Efectul pe termen lung al menopauzei asupra oaselor, cu lipsa de estrogen care duce la pierderea rezistenței osoase (și în cele din urmă la osteoporoză) cu un risc crescut de fractură, este destul de bine cunoscut și abordat frecvent. Cu toate acestea, nu se vorbește mult despre efectelor importante pe termen lung ale menopauzei asupra sistemului cardiovascular.

De ce menopauza afectează nivelurile colesterolului?

În timpul menopauzei, ovarele încetează să mai producă estrogen, iar nivelul acestui hormon începe să scadă mult în organism, provocând un număr mare de schimbări importante. Înainte de menopauză, atunci când femeia ia în greutate, ea are mari riscuri să poarte excesul ponderal în zona șoldurilor și coapselor (are o „siluetă în formă de pară“). În perioada următoare instalării menopauzei, femeile tind să ia în greutate, iar grăsimea se depune în zona abdominală (obezitate centrală), fenomen numit și „silueta în formă de măr“.

Se crede că această tranziție (când grăsimea de pe corp este distribuită către alte zone - de la silueta în formă de pară, la cea în formă de măr) declanșează o creștere a nivelului colesterolului total și a colesterolului LDL (colesterolul „rău“) și o scădere în ceea ce privește colesterolul HDL (colesterolul „bun“), iar astfel, femeile au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Doar 34% dintre femeile cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au colesterolul peste 90 mg/dl, comparativ cu 88% dintre femeile cu vârste între 55 și 64 de ani, arată studiile.

Ficatul joacă un rol important în metabolism prin utilizarea acizilor grași, trigliceridelor și colesterolului pentru a satisface nevoile metabolice ale organismului.

Estrogenul ajută la reglarea metabolismului lipidelor din ficat. De aceea, scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei poate duce la niveluri mai mari de colesterol LDL și trigliceride. Potrivit Australasian Menopause Society, persoanele care intră la menopauză devreme au de două ori mai multe riscuri de a dezvolta boli de inimă, în comparație cu femeile de vârstă similară care nu sunt încă la menopauză.

Deși multe femei percep că unul dintre principalele riscuri pentru sănătatea lor este cancerul de sân, la nivel global, femeile au riscuri de nouă ori mai mari de a muri de boli cardiovasculare decât de cancer de sân, potrivit statisticilor.

Se crede că asta se datorează efectelor protectoare ale estrogenului care apar în anii dinaintea menopauzei. Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, adesea la vârsta de 40 de ani, efectul protector se pierde și apar modificări care duc la un risc crescut de boli de inimă în anii următori.

De exemplu, un studiu din 2020 a descoperit că nivelurile de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride au fost mult mai mari la femeile după menopauză, în comparație cu persoanele aflate în stadiile incipiente 1. Aceste niveluri mai ridicate cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Prevenția este cheia pentru a avea o inima sănătoasă

Un sondaj mai vechi a arătat că doar una din patru femei asociază menopauza cu colesterolul crescut, ceea ce duce la o lipsă de conștientizare a necesității de a lua în considerare controlul nivelului de colesterol în timpul menopauzei. 

O dietă echilibrată și un stil de viață activ pot face diferență în ceea ce privește colesterolul mărit, la femeile de peste 45 de ani. Așa că aceste două elemente sunt cea mai bună bază dacă vrei să ai o sănătate bună pe termen lung.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că 80% dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin modificarea dietei și a stilului de viață și, într-adevăr, un studiu european mai vechi a arătat că 73% dintre respondente au spus că ar prefera să gestioneze simptomele menopauzei adoptând un regim alimentar potrivit.

Consumă grăsimile bune - renunță la grăsimile saturate care se găsesc în carnea grasă, produsele lactate din lapte integral și la grăsimile "ascunse" în torturi, prăjituri și produsele de patiserie. Excesul de grăsimi saturate din dietă - din surse precum carnea roșie, lactatele bogate în grăsimi și untul - este legat de creșterea nivelului de colesterol LDL.

Verifică etichetele alimentelor pentru a alege variante cu mai puține grăsimi (3 g sau mai puțin la 100 g este un aliment săracă în grăsimi).

Include în dieta ta alimente care scad colesterolul "rău".

Găsește o activitate fizică plăcută (grădinărit, plimbările sau mersul pe jos) și stabilește-ți ca obiectiv să fii activă cel puțin 30 de minute, 5 zile pe săptămână sau mai mult de atât. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată și antrenament de forță cel puțin 2 zile pe săptămână.

Newsletter DOC dedicat

Menține-ți greutatea la un nivel optim și evită dietele prea stricte, care nu dau rezultate pe termen lung.

Osteoporoza este o problemă majoră de sănătate la vârstnici, în special la femei, așa că este important să incluzi în dieta ta alimente bogate în calciu (lapte, brânză, iaurt și legume verzi), care te ajută să îți menții oasele sănătoase. Vitamina D3 este importantă și ea pentru sănătatea oaselor, așa că ia-ți doza de vitamina D expunandu-ți pielea la soare.

Încearcă să consumi alimente bogate în fibre:

  • leguminoase, precum fasole, edamame, năut, mazăre și linte
  • cereale integrale, precum orzul și ovăzul
  • fructe și legume proaspete, precum merele și morcovii
  • suplimente, precum psyllium

Mănâncă cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care o porție ar trebui să fie un pește gras (macrou, somon, sardine sau hering), care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Renunțarea la fumat poate îmbunătăți nu numai sănătatea inimii, ci și sănătatea oaselor și ar trebui să fie o preocupare majoră la femeile aflate la menopauză. 

Tensiunea arterială este de obicei verificată ca parte a evaluării menopauzei și, ulterior, ca parte a revizuirii pentru femeile care urmează terapie de substituție hormonală. 

Efectuarea exercițiilor fizice și pierderea în greutate pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, dar de multe ori este nevoie de terapie medicamentoasă. 

Colesterolul ridicat de obicei nu are simptome și o persoană poate realiza că are un nivel prea mare de colesterol doar după ce a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă verificarea nivelului de colesterol o dată la 5 ani.  

Deoarece nivelul de colesterol crește odată cu modificările care apar la menopauză, verificarea nivelului de colesterol ar trebui să fie, de asemenea, luată în considerare ca parte a evaluării menopauzei. S-a demonstrat că o reducere cu 10% a colesterolului LDL poate duce la o reducere a riscului de boli cardiovasculare cu până la 20%. Medicamentele, cum ar fi statinele, pot și ele ajuta, în reducerea nivelului de colesterol.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul  „Lipid profile changes during the menopausal transition”, Menopause, 2020 Jul, Veronica Inaraja, Israel Thuissard, Cristina Andreu-Vazquez, Esteban Jodar
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32187130/
American Heart Association - Recommendations for Physical Activity in Adults and Kids
https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/aha-recs-for-physical-activity-in-adults
Centers for Disease Control and Prevention - Cholesterol Myths and Facts
https://www.cdc.gov/cholesterol/myths_facts.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0