Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM) in cancerul prostatic

Liga Română de Cancer estimează că în România sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostată și că aproximativ 7,3% dintre bărbați mor anual din această cauză. Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer după cancerul pulmonar. Ce rol are imagistica prin rezonanță magnetică în cazul cancerului prostatic?

Prostata este un organ care în mod normal are forma și dimensiunile aproximative ale unei castane cu vârful orientat în jos, situată sub vezica urinară, străbătută de uretră, prin care trece urina în timpul micțiunii. Rolul său constă în producerea de fluide care să intre în compoziția lichidului spermatic și le servește spermatozoizilor ca mediu de deplasare. Printre bolile prostatei se numără și cancerul.

Afecțiunile prostatei

În principal sunt trei mari tipuri de patologii care afectează prostată. Acestea sunt afecțiunile infecțios-inflamatorii de tipul prostatitelor care afectează tinerii, hiperplazia benignă de tip adenomatos și cancerul de prostată, care afectează pacienții maturi sau vârstnici.

Newsletter DOC dedicat


Nu se cunosc cauzele care produc sau declanșează apariția neoplaziei prostatei și sunt incriminați mulți factori de tip alimentar, sau care țin de rasă, vârstă, nivel hormonal – în special al testosteronului, regimul alimentar bogat în grăsimi, moștenirea genetică sau diverse obiceiuri de viață.

Simptomele afecțiunilor prostatei

Simptomele care sugerează infecție sau inflamație (prostatita) sunt durerea sau jena la urinare sau la ejaculare, febra sau sindromul subfebril, frisoanele, nevoia urgentă de a urina, mirosul și culoarea anormală a urinei sau a conținutului spermatic.

Simptomele care sugerează o suferință neoplazică a prostatei sunt urinarea nocturnă frecventă, jetul urinar cu presiune mică și întrerupt, senzația de golire incompletă după micțiune. Mai grav este că mulți pacienți nu prezintă simptome, ca în cazul afecțiunilor mai sus amintite, și cancerul prostatic este descoperit în stadii avansate în care nu mai poate fi tratat.

Testul PSA

Este foarte important ca bărbații să facă vizite periodice de control la medicul urolog pentru testul PSA (antigenul specific prostatic) sau pentru efectuarea unui tușeu rectal. Acest examen direct oferă informații prețioase despre dimensiunile, structura și prezența unor deformări sau neregularități la nivelul prostatei. Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină produsă de glanda prostatică. În mod obișnuit, toți bărbații au o cantitate mică de PSA în sânge. Acest nivel al PSA crește odată cu vârsta, iar cancerul de prostată poate accelera producția de PSA.

Investigații în cancerul prostatic

Ecografia și biopsia 

Examenul ecografic prin ecografie pelvină sau transrectală poate evalua aspectul, dimensiunile, elasticitatea, raporturile vasculare ale prostatei cu organele din jur. Sub examen ecografic se poate efectua și puncția - biopsia prostatei. Ecografia permite vizualizarea zonei în care medicul poate să introducă acul prin peretele rectului pentru a preleva mici probe din țesutul prostatei.

Scorul Gleason

Probele de țesut obținute prin biopsie sunt evaluate într-un laborator de anatomie patologică. Această evaluare folosită în cancerul de prostată este cunoscută sub numele de scorul Gleason. Cu cât scorul are valori mai mici, cu atât cancerul este mai puțin agresiv. De exemplu, scorul Gleason de 6 sau chiar mai mic sugerează o probabilitate mică de diseminare tumorală malignă.

Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM)

Obiectivele efectuării acestui examen constau în stadializarea tumorii și în vizualizarea bună a limitelor glandei și a tumorii. Fiabilitatea IRM constă, de fapt, față de celelalte metode de explorare, în buna vizualizare a afectării capsulare. Prostata prezintă patru zone – zona periferică, localizată sub capsulă și formată din țesut glandular, zona centrală profundă formată din stromă, cea de tranziție care înconjoară uretra și cea periuretrală, formată din ducte scurte. Prin IRM pot fi diferențiate zona periferică și cea centrală, prin semnalul diferit.

Examenul IRM se efectuează cu antena pentru examinare pelvină sau endorectală pentru instalațiile de 1,5 Tesla iar în cazul examinării cu instalație IRM de tip 3 Tesla, examenul are cea mai mare eficiență. Examenul se face multiparametric cu multiple secvențe și tipuri complementare de imagini, dintre care care utilă poate fi și spectrometria prin Rezonanță Magnetică.

Protocolul se bazează pe realizarea de secțiuni în diverse planuri în T1 și T2, folosind tehnicile de supresie a grăsimii. Prin utilizarea antenei endorectale, injectarea substanței de contrast paramagnetice, dar și contrastul dintre vezica urinară în repleție sau semirepleție și țesutul prostatic, pun bine în evidență localizarea și extensia tumorală în cazul acestui cancer prostatic. Atunci când este posibil, se recomandă și explorarea renală, mai ales dacă nu a fost făcută prin alte metode.

Rolul IRM în stabilirea extensiei locoregionale se bazează pe raporturile cu veziculele seminale și pe vizualizarea stării grăsimii pelvine. Iată ce alte funcții mai are:

  • Rolul IRM mai constă în măsurarea exactă a dimensiunilor formațiunii tumorale, dar și în vizualizarea grupelor ganglionare de drenaj.
  • Ureterele, rectul, plexurile venoase periprostatice trebuie în egală măsură investigate.
  • Leziunile osoase, focare ale leziunilor secundare, trebuie de asemenea avute în vedere.

Sistemul de clasificare a tumorilor

Medicii utilizează sistemul de clasificare de tip TNM și pentru examenul IRM - sistem de raportare de tip PIRADS - Prostate Imaging – Reporting and Data System.

Stadializarea T (tumora)

Se bazează pe localizarea tumorii la nivelul bazei, a apexului, în zona periferică sau tranzițională. Extensia locală extracapsulară poate produce protruzia neregulată a capsulei prostatei, extensia tumorală pericapsulară, modificarea unghiului rectoprostatic, asimetria pachetului neurovascular, invazia veziculelor seminale, a vezicii urinare și a rectului.

  • Tx tumora primară nu poate fi evaluată
  • T0 nu se evidențiază tumora primară
  • T1 clinic inaparentă nu poate fi palpabilă sau evidențiată imagistic
  • T1 a tumoră incidental găsită în mai puțin de 5 % din țesutul tumoral rezecat
  • T1 b tumoră incidental găsită în mai mult de 5 % din țesutul tumoral rezecat
  • T1 c tumoră identificată prin biopsie (PSA cu nivel crescut)
  • T2 tumora este limitată la prostată
  • T2a tumora afectează un lob
  • T2b tumora afectează doi lobi
  • T3 tumora se extinde dincolo de prostată
  • T3 a tumora se extinde unilateral dincolo de capsulă
  • T3 b tumora se extinde la glandele seminale
  • T4 tumora se extinde la alte structuri decât veziculele seminale, vezica urinară,  sfincterul extern vezical, rectul, mușchiul levator sau peretele pelvin

Stadializarea N (nodes - ganglioni limfatici)

Se face prin măsurarea a două dimensiuni ale ganglionilor limfatici, prin creșterea numărului de ganglioni vizibili. Creșterea dimensiunilor ganglionilor limfatici de aceeași parte cu extensia tumorală are semnificația unor metastaze. Localizarea poate fi regională la nivelul ganglionilor iliaci interni, obturatori, iliaci externi, sacrați sau ganglioni la distanță para-aortici, iliaci comuni, inghinali superficiali și profunzi. Primele grupe ganglionare afectate sunt ganglionii obturatori din grupul iliac intern. Atât ganglionii interni cât și externi sunt considerați extensii regionale ale bolii canceroase prostatice.

Stadializarea M (metastaze) – cel mai frecvent la nivel osos

  • M1 metastaze la distanță
  • M1a ganglioni limfatici regionali
  • M1b osoasă și M1c la nivel visceral

Rezultatele ajută la identificarea stadiului cancerului de prostată

Medicii vor utiliza toate rezultatele examinării prostatei corelate ale PSA, biopsiei și ale explorărilor, pentru a identifica stadiul cancerului de prostată descoperit. Este foarte importantă stadializarea cancerului pentru că acesta va determina ce tipuri de tratament vor fi necesare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RadiologyInfo - Prostate MRI
https://www.radiologyinfo.org/en/info/mr_prostate
Pub Med - Prostate Magnetic Resonance Imaging, with or Without Magnetic Resonance Imaging-targeted Biopsy, and Systematic Biopsy for Detecting Prostate Cancer: A Cochrane Systematic Review and Meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31326219/
Prostate Magnetic Resonance Imaging, with or Without Magnetic Resonance Imaging-targeted Biopsy, and Systematic Biopsy for Detecting Prostate Cancer: A Cochrane Systematic Review and Meta-analysis, apărut în Eur Urol. 2020 Jan;77(1):78-94. doi: 10.1016/j.eururo.2019.06.023, autori: Frank-Jan H Drost et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0