Tratament screloza multipla

Buna ziua, Am 33 de ani si la sfarsitul anului 2015, in urma unui RMN, am fost diagnosticata cu screloza multipla, diagnostic confirmat si in urma unei punctii lombare efectuata la inceputul anului 2016. Am intrat in programul national si am inceput tratamentul cu Avonex (beta-interferon) in martie 2016, iar in luna mai 2016 am avut un puseu care m-a lasat fara vedere la ochiul stang. Treptat, am castigat in proportie de 50-60% inapoi la vederea cu ochiul stang, dar anul acesta in luna iunie 2017 am mai facut un puseu. Dupa ce RMN-ul efectuat in luna septembrie 2017 a aratat ca au aparut 7 leziuni noi, medicii de la spitalul municipal, unde ma aflu sub tratament, au tras concluzia ca nu functioneaza tratamentul cu Avonex si au decis sa ma treaca pe Tysabri, un medicament monoclonal. Am facut analiza pentru virusul JC si a rezultat un index de 3,72. Am citit ca persoanele infectate cu virusul JC au un risc crescut sa dezvolte PML sub tratament cu Tysarbi. Ei spun ca in primii doi ani riscul este mai mic, dar sunt in dilema si nu stiu ce sa fac, daca sa incep sa urmez acest tratament sau sa caut o alta varianta de tratament, care sa nu aiba acest risc (am inteles ca Ocrelizumab este un alt tratament monoclonal care are rezultate bune in present, dar nu stiu nici cat costa, nici cum pot intra in posesia lui). Stiu ca in present Tysabri este singurul medicament de tip monoclonal care este inclus in programul nostru national, si din aceasta cauza mi-l recomanda, dar as vrea sa aflu daca exista si alta cale sa beneficiez de un tratament adecvat si fara risuri asa de mari.Pana acum nu am avut posibilitatea sa cer o parere medicala si in afara tarii, nu stiu unde sa ma adresez si nici nu stiu daca dispun de fondurile necesare. Nu stiu unde ma pot interesa de toate optiunile pe care le am si ma gandeam ca dvs. ma puteti indruma mai bine. Va multumesc anticipat ! Cu deosebit respect, Antonia.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Ar trebui ca medicul dvs. neurolog sa va faca aceasta recomandare. Intr-adevar, se pare ca Ocrelizumab produs de compania Roche ar avea indicatii mai bune in cazul descris de dvs., dar nu stiu daca este aprobat de ANM; personal cred ca ar trebui sa va adresati reprezentantilor acestei companii farmaceutice in tara noastra, departamnetul de relatii cu persoanele fizice si sa va interesati daca exista medici neurologi romani care sunt familiarizati cu acest tratament, care sunt costurile, daca exista vreun plan concret de includere a acestei terapii in Pachetul de gratuitate oferit de Casa Nationala.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.