Tratament leucemie acuta mieloidă

Tatăl meu, în vârstă de 61 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu aproape 30 de zile cu LAM la spitalul Fundeni. Medicul i-a recomandat chimioterapie paliativă în doze mici și tratament suportiv (10 zile cu 10 zile pauză), plus un regim adecvat și igienă riguroasă, având în vedere anemia avansată și riscul mare de infecție - puteți vedea în atașament biletul de externare. Așadar, i s-a recomandat mai degrabă un tratament pentru ameliorarea simptomelor, nu pentru eliminarea cauzei, deoarece chimioterapia intensivă îi poate fi fatală. Ni s-a comunicat că boala avansează foarte rapid și că nu se poate face mai mult de atât. Cât despre prognostic, acesta a fost nefavorabil (câteva luni). Întrebarea mea este: există o altă variantă terapeutică în afară de cea recomandată, având în vedere rezultatele analizelor? Medicul curant ne-a spus că ar exista un medicament ce imită chimioterapia, cu efecte adverse mai puțin severe, dar acesta este administrat experimental pacienților cu vârsta peste 65 de ani, deci tatăl meu nu se încadrează. Vă mulțumesc în avans pentru răspuns, care sper să îmi ofere o cât de mică speranță! Toate cele bune!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Leucemia mieloida acuta este o afectiune extrem de grava si in general cu un prognostic extrem de rezervat. Prognosticul depinde intre altele si de fenotipul leucemiei, de gradul de incarcare cu celule leucemice si de rezerva medulara. Nu am reusit sa vizualizez rezultatele analizelor in biletul de iesire dar din cate am dedus rezerva medulara este extrem de modesta iar anemia este severa. Ceea ce v-a spus medicul curant este, din pacate, foarte adevarat.

Nu se poate administra nici o secventa de tratament agresiv in aceste conditii hematologice. Acest lucru ar fi posibil numai in conditiile in care ar exista certitudinea administrarii fara restrictii de masa eritrocitara, sange integral, plasma. Si la maniera intensiva, or acest lucru nu este posibil, cel putin in Romania.

Anemia severa nu permite administrarea nici unei formule chimioterapice. Daca s-ar administra asa ceva ar exista riscul de anaplazie, adica o scadere si mai dramatica a tuturor componentelor sangelui care inexorabil ar duce la final. In acest context, schema terapeutica recomandata de specialistul hematolog este intr-adevar tot ceea ce se poate face. Nu este posibil fizic sa administrezi o schema terapeutica cu agresivitate hematologica marcata pe un fond atat de debil hematologic, ar fi  fatal. Cat despre alte variante de tratament, intrebati medicul curant hematolog despre eventuale studii clinice in desfasurare, in centrul respectiv sau in alte centre de profil hematologic, cu medicamente novatoare, cu efecte promitatoare in acest domeniu si care sa se plieze pe tipicul afectiunii tatalui dumneavoastra.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.