Tratament de substitutie hormonala

Bun gasit,

Va urmaresc cu mare interes, atunci cand pot. Am sperat sa gasesc raspuns la problema mea, dar nu. Si de aceea, imi permit sa va rog sa-mi dati un raspuns/rezolvare la urmatoarea problema de sanatate:

Am 50 de ani si de 2 ani ma confrunt cu trecerea la menopauza. Bufeuri foarte dese, indispozitii, anxietate si, mai rele decat toate, dureri de cap foarte intense si interminabile. Trebuie sa va spun ca de la 23 de ani am suferit de migrene cumplite fara ca nimeni sa-mi gaseasca leacul si, acum, am sperat sa scap de ele, dar s-au transformat in cefalee permanenta. Medicul ginecolog mi-a spus sa iau Climen cate 3 luni, apoi sa fac pauza si sa continui asa.

Deja iau de aproape 2 ani si, cat iau, ma simt chiar bine. Dar cat pot sa iau acesti hormoni? Nu ma afecteaza negativ? Citeam ca ar putea duce la cancer la san! Deci: Sa mai iau si cat timp? Cat dureaza perioada asta afurisita si se regleaza sistemul endocrin de la sine sau toata viata, de acum incolo, va trebui sa fac tratament? Va multumesc din suflet pentru raspuns si va doresc multa sanatate! Crisan Maria

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Climen puteti lua pana la disparitia completa a simptomelor dar si dupa aceea. Este un tratament care poate fi administrat pe termen lung, in conditiile unei monitorizari regulate la medicul ginecolog, inclusiv a sanilor. Perioada de intrare in menopauza poate dura pana la 10 ani, probabil nu este cazul Dvs avand in vedere ca varsta maxima de intrare in menopauza este in jur de 55 ani. Dupa intrarea in menopauza veti aprecia impreuna cu medicul ginecolog daca se mai impune terapie de substitutie hormonala sau nu, in functie de starea Dvs de sanatate si de simptomele care mai apar.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.