Tiroida autoimuna si lupus eritematos cutanat

Bună ziua, am tiroidă autoimună, dar nu necesit tratament, am lupus eritematos cutanat pentru care iau tratament (medrol 16mg, o pastilă pe zi), fac atacuri de panică pentru care iau stimuloton și anxiar. Doresc să știu cum îmi pot îmbunătăți alimentația, viața în general. Doresc să scap de atacurile de panică și despre lupus ce să zic, îmi doresc să intre în remisie. Ce îmi recomandați să fac. Mulțumesc frumos.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Bună ziua!

Tiroidita şi lupusul eritematos cutant au ambele componente autoimune. Ambele sunt afecţiuni cronice, astfel că şi tratamentul trebuie să fie unul de lungă durată. Ţineţi de medicii care vă au în grijă şi nu ezitaţi să faceţi controale regulate.

Ca stil de viaţă pentru problema cutanată, cu siguranţă cunoaşteţi deja importanţa fotoprotecţiei eficiente, întrucât soarele induce formarea leziunilor cutanate. Utilizarea zilnică a cremelor ecran solar cu factor maximal de protecţie atât pentru UVB, cât şi pentru UVA şi a unor haine şi pălării care să protejeze cât mai eficient pielea de acţiunea ultravioletelor, va scădea acest risc de apariţie a leziunilor la expunerea la soare (expunerea la soare însemnând orice ieşire în aer liber). Cu atât mai mult este necesară fotoprotecţia eficientă, întrucât există unele medicamente care pot avea efect fotosensibilizant, şi anume cresc riscul de apariţie a unor leziuni la expunerea la soare, medicamente de care este posibil să aveţi nevoie la un moment dat în timp. Întrucât aceste medicamente vor trebui administrate pentru afecţiunile pe care le aveţi, dat fiind potenţialul lor fotosensibilizant, trebuie să păstraţi fotoprotecţia riguroasă. De asemenea, există şi unele alimente care pot avea potenţial fotosensibilizant, cum ar fi morcovii, citricele, salata, muştarul, pătrunjelul, păstârnacul. Se întâmplă foarte rar, dar la unele persoane predispuse, consumarea acestora în cantităţi mari poate avea efect fotosensibilizant.

Inflamaţia cronică autoimună duce la apariţia acidozei în organism, astfel că ar putea fi utilă o dietă cu mai multe alimente alcalinizante (care să contrabalanseze acidoza). Vă doresc multă sănătate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.