Tiroida autoimuna

Fetita mea in varsta de 12 ani a fost diagnosticata cu aceasta boala de vreo 4ani. La ultimul contol pe care l-am facut pe data de 25.10.16 avea TSH-5.14 siFT4-16.47, la o inaltime de 1.59 si o greutate de 80 de kg. Toate aceste date m-au dat total peste cap si nu reusesc sa-mi revin. Problema cea mai grava este ca se ingasa cel putin cu un kg.pe luna. Am incercat sa reduc din paine, dulciuri..dar tot se ingrasa. Daca pana acum lua Levotinoxina (eutiyox) cate 50mg pe zi acum trebuie sa ia cate 75mg.pe zi. Daca exista o solutie sa o fac sa nu mai ia in greutate ar fi ceva minunat: am incercat cu miscare pe bicicleta, inot, kangoo..dar niciun rezultat...Va multumesc.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Buna ziua.  Inainte de orice dieta, este important sa reglati tiroida, asta inseamna ca la fiecare 3 luni va trebui sa repetati TSH si FT4 pentru ajustarea tratamentului pana la gasirea dozei potrivite. Este foarte bine ca a inceput miscarea, la aceasta varsta, cand corpul este in crestere, este important sa ne ajutam de ea.

Pe de alta parte, va recomand ca dieta sa-i oferiti doar alimente simple, proaspete de la hipermarket sau de la piata sau preparate in casa si sa-i restrictionati accesul la alimente de tip cofetarie, patiserie, fast-food, mancare din oras, orice fel de rontaieli, biscuiti, etc. Alegeti pentru micul-dejun 2 felii de paine integrala cu branza sau ou si legume crude, la pranz o portie de carne slaba la gratar sau la cuptor cu o salata generoasa sau legume gatite la abur, la cuptor sau in tigaie antiaderenta cu doar 1 lingura de ulei, iar pentru masa de seara o supa de zarzavat cu barnza de vaci sau o supa de carne cu multe legume. Intre mese poate servi un fruct si un iaurt, dar nu mai tarziu de ora 20.00.

Daca nu va descurcati singura, apelati la ajutorul unui medic care se ocupa de nutritie pediatrica. Mult succes!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.