tamoxifen versus produse naturiste

Buna ziua, sunt operata de cancer mamar din 2012 (gr.I cu mastectomie partiala) si de histerectomie totala din 2013. In 2012, mi s-a recomandat doar radioterapie pe care am facut-o. Alte probleme nu am mai avut. Din 2012 iau tamoxifen, iar medicul oncolog mi-a recomandat sa iau inca 3 ani (zece in total). Intrebarea mea este daca pot lua si produse naturiste care contin estrogeni vegetali? Multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Buna ziua, sfatul meu este sa respectati intocmai recomandarea medicului dvs. oncolog si sa nu intrerupeti tratamentul prescris. In ceea ce priveste produsele naturiste de care vorbiti, parerile oamenilor de stiinta sunt impartite. Studiile recente arata ca fitoestrogenii au tinte multiple in interiorul celulelor si, in vreme ce studiile cu doze suprafiziologice ale acestor compusi indica faptul ca ei pot sa inhibe dezvoltarea si progresia cancerului mamar, s-a aratat ca dozele mai mici de estrogeni vegetali contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase in vitro si la tumorile induse experimental in vivo (Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129534/). Cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul oncolog cu privire la aceste produse naturiste cu estrogeni de origine vegetala, pentru ca exista posibilitatea ca acestea sa va faca mai mult rau decat bine. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.