Soluție pentru hiperhidroza

Buna ziua! De mulți ani am aceasta problema: transpir abudent. Am o igienă corespunzatoare, am folosit tot felul de deodorante, chiar dacă port haine de bumbac tot transpir. Am 24 de ani, și cred că această problemă mi-a apărut dupa prima menstruație. Țin să precizez că am mers la un specialist endocrin și am făcut analizele cerute, și erau bune analizele, iar la ecograf totul era ok. Recunosc, sunt o persoana mai agitata, anxioasă.. Dar și uneori când sunt foarte calma, tot transpir. Sincer, nu știu ce să mai fac. La ce medici sa mai merg. Poate fi aceasta problema și de origine ginecologica (prezenta chisturilor pe ovare )? Va mulțumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Transpiraţia excesivă poartă numele de hiperhidroză. Aceasta poate fi de două feluri:

-       primară: apare încă din timpul copilăriei sau adolescenţei, uneori are o componentă de moştenire genetică (mai există membri în familie care au aceeaşi afecţiune) şi nu este legată de prezenţa unei alte boli. Se poate asocial cu o personalitate de tip anxios. Terminaţiile nervoase din jurul glandelor sudoripare sunt mai active şi mai responsive la factorii stimulatori interni sau de mediu, activarea acestor terminaţii nervoase ducând la apariţia sudoraţiei crescute.

-       secundară: se dezvoltă la un moment dat în viaţa de adult, ca urmare a prezenţei unei afecţiuni, între care se numără mai frecvent: diabet, hipertiroidie, intrarea la menopauză, etc.

Având în vedere că această situaţie a apărut la dumneavoastră începând din adolescenţă, înclin să cred că este vorba de o hiperhidroză primară şi nu una legată de  o patologie asociată.

Ca şi metode de a controla transpiraţia excesivă, cea mai la îndemână este utilizarea antiperspirantelor, substanţe care împiedică temporar secreţia glandelor sudoripare. Aceste substanţe sunt reprezentate de obicei de sărurile de aluminiu şi se găsesc cel mai adesea, sub formă de spray-uri.

Dacă antiperspirantele nu sunt de ajuns, puteţi încerca iontoforeza. Această metodă implică folosirea unui curent electric ce este aplicat pe zone ca: axile, faţ[, palme, tălpi şi scade tranzitoriu, pentru o anumită perioadă, secreţia sudoripară.

În ultimii ani se practică din ce în ce mai mult şi cu succes injectarea de toxină botulinică la nivelul zonelor de hipersudoraţie: axile în principal şi, mai rar palme şi tălpi, deoarece la nivelul acestora două din urmă, injectarea este dureroasă. Injectarea de toxină botulinică reduce foarte mult secreţia sudoripară pe o perioadă de mai multe luni. Ulterior, efectul se pierde şi injectarea trebuie reluată. Chiar dacă există acest neajuns al necesităţii injectărilor repetate la cateva luni (de obicei între 6-8 luni), tehnica oferă un control foarte bun al sudoraţiei excesive, cu rezultate foarte mulţumitoare pentru pacienţi.

În cazuri selecţionate se decide administrarea unor substanţe cu efect anticolinergic, ce scad secreţia sudoripară, dar au şi alte efecte secundare, ceea ce face ca ele să nu fie administrate pe termen lung. Uneori se poate practica excizia chirurgicală a glandelor sudoripare axilare.

 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.