Ref colita ulcerativa si sarcina

Buna ziua, Sunt bolnava de colita ulcerativa extinsa de 5 ani de zile. De atunci am facut tratament cu pentasa, clisme salofalk, budesonide mmx, prednison cu revenire a bolii cam la 3-4 luni. In primii 2 ani, boala se calma foarte repede, inclusiv de la un probiotic luat cateva zile... Acum insa tot mai greu. Nu am ajuns la Imuran sau biologice inca, mai ales ca acum am ramas insarcinata. Am 11 saptamani de sarcina, sper sa reusesc sa o duc pana la capat. In aceste saptamani, boala nu s-a linistit de tot, scaunele mai moi si miros mai intepator, dar totusi simt imbunatatire, doar un scaun pe zi si pot manca cam de toate. Medicul gastroenterolog mi-a recomandat sa nu intrerup pentasa 4 gr/ zi, care le iau in permanenta. As dori sa stiu daca e ok sa continui cu ele si daca mai pot folosi clisme salofalk in care simt ceva probleme mai accentuate? Nu ar trebui sa intru in remisie totala? Medicul de familie mi-a recomandat altofer fol pentru ca am putin scazuta feritina, dar mi-e frica sa-l folosesc pentru ca scrie ca este nerecomandat in colita. Ce ma sfatuiti? Sunt si ceva ceaiuri - scoarta de stejar si rachitan, dar nu stiu daca le pot lua in sarcina. Multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Claudia Marin - Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC

In acest articol, veti afla mai multe despre sarcina in cazul femeilor cu colita ulcerativa: https://doc.ro/totul-despre-colita-ulcerativa/colita-ulcerativa-si-sarcina-riscuri-si-tratament. Recomandarea mea este sa respectati sfaturile primite de la medicul gastroenterolog si sa nu intrerupeti tratamentul. De asemenea, discutati cu medicul de familie si tineti cont de recomandarile sale. In privinta remediilor din plante medicinale - pentru ca ati mentionat ceaiurile - aveti mare grija, pentru ca pot fi unele plante medicinale care sunt contraindicate in sarcina, cauzand probleme. Ca o complicatie a colitei, nu uitati ca poate sa apara deficitul de vitamine si minerale (https://doc.ro/totul-despre-colita-ulcerativa/ce-complicatii-poate-avea-colita-ulcerativa), asa ca in perioada sarcinii, medicul ginecolog va va recomanda anumite vitamine, tinand cont de faptul ca suferiti de colita ulcerativa. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.