Recuperare după fractură de coccis

Bună ziua, mă numesc iulia, am 45 ani, în urmă unei facturi de cocsis din 14 02 2016 am făcut un rmn, am fost diagnosticată cu lombosciatică, am fost la neurolog. Am primit tratament cu xefor, arcosia, mydocalm, clorzoxazon, dexa inj 5 fiole 1 la 2 zile, durerile mai apar și câteodată îmi amorțesc și picioarele. Am stat 3 săptămâni în concediu medical și am făcut tratament fără întrerupere. Când am voie să fac fizioterapie? Vreau să devin un om normal. Puteți să mi dați niște sfaturi vă rog? Atașez și rezultatul la rmn. Menționez că hernia de disc am depistat-o anul trecut în urma unui rmn. Mulțumesc anticipat pt răspuns. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Din cele descrise de dvs înțeleg că este vorba despre o afecțiune mai veche (hernie de disc diagnosticată prin RMN făcut în urmă cu un an) și un traumatism recent ce a determinat fractură de coccis.  
  
Coccisul reprezintă ultimul segment al coloanei vertebrale, este format din 4 vertebre sudate între ele. Este o zonă foarte bine inervată, din această cauză traumatismele locale (ca și în cazul dvs) determină durere care se accentuează la stat în șezut perioadă indelungată, la ridicarea din poziția șezând în picioare, la ortostatism prelungit (stat în picioare mai mult timp) și la defecație (eliminarea materiilor fecale). 
  
Se recomandă repaus, se evită statul în șezut perioadă mai lungă (și trebuie folosită o pernă moale), se evită ortostatismul prelungit, se recomandă băi calde de șezut și trebuie prevenită constipația (prin hidratare adecvată, alimente bogate în fibre, administrarea de laxative la nevoie). 
  
Tratamentul pe care l-ați urmat (antiinflamator și decontracturant muscular) a fost un tratament corect. Este posibil ca durerile în zonă coccigiană să persiste o perioadă variabilă de timp și să fiți nevoită să luați antiinflamator la nevoie.  


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.