recuperare cartilaj rotula erodat

Buna ziua. In urma unui RMN efectuat la genunchi s-a constatat că am erodat cartilajul rotulei genunchiului peste 50 %( gradul 3 ). 1. Se mai poate face ceva in această situație pentru a prelungi cât mai mult erodarea totală.?Deocamdată deși iau antiinflamator Msm de 2 luni încă nu vad îmbunătățiri și am dureri atunci cand cobor scări sau urc. 2.Se pot combina antiinflamatoarele cu suplimentele pentru articulatii? Se pot face infiltratii?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Pentru durerile pe care le aveti la urcatul si coboratul scarilor in contextul gonartrozei (diagnostic confirmat prin RMN, asa cum precizat) tratamentul este unul complex.

Puteti folosi la nevoie (la durere) antiinflamator non-steroidian in combinatie cu antialgic. Suplimentele nutritive pe care deja le-ati luat de 2 luni sunt recomandate pacientilor cu gonartroza, deoarece contin componente naturale ale cartilajului articular care incetinesc degradarea acestuia si amelioreaza simptomatologia artrozei. Dupa 2-3 luni de pauza, puteti relua tratamentul cu suplimente nutritive ce contin glucozaminosulfat si condroitin sulfat. Suplimentele nutritive se pot combina cu antiinflamator non-steroidian si alte terapii antialgice.

In masura in care simptomatologia persista, infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic sau preparate cotizonice pot reprezenta o solutie terapeutica.

Puteti amana prin cateva metode erodarea completa a cartilajului in aceasta faza prin suplimente de tip UnoCardio Sports, fizioterapie, scaderea in greutate, folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene si a analgezicelor - sau asa-zisa viscosuplimentare, injectarea unor substante derivate din acidul hialuronic in articulatiile genunchiului.Produsele pentru viscosuplimentare sunt injecti intra-articulare de acid hialuronic. Un tratament tipic cu un astfel de produs necesita intre una si cinci injectii de acid hialuronic, la distanta de o saptamana. Rezultatele viscosuplimentarii nu sunt imediate. De fapt, poate dura cateva saptamani pentru ca efectele depline ale tratamentului sa fie resimtite, dar calmarea simptomelor dureaza de obicei cateva luni. trebuie sa stiti  ca nu toti pacientii raspund la aceste injectii. Sanatate!

Atunci cand se compara injectarea intrarticulara cu acid hialuronic cu injectarea intraarticulara cu un preparat cortizonic, beneficiul maxim are loc la momente diferite. Astfel, administarea produselor cortizonice determina rezultate superioare in prima luna, iar in cazul administrarii acidului hialuronic, superioritatea se constata in intervalul cuprins intre 1 luna si 6 luni. Fiecare medicament injectabil poate avea un rol diferit in tratarea pacientilor cu gonartroza. Tratamentul cortizonic poate avea utilitate pentru a rezolva rapid un episod acut de durere la nivelul articulatiei genunchiului, pentru a face "o punte" pana la instalarea efectului altor tratamente suplimentare. In schimb, injectiile cu acid hialuronic sunt utilizate pentru a produce un control pe termen lung al simptomelor.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.