Propafenona cu eliberare prelungită?

Mama mea a avut fibrilații repetate, a ajuns de nenumărate ori la urgență. I s-a stabilit cu greu un tratament, prin încercări repetate cu mai multe medicamente, pt stabilizare. Nu a reacționat pozitiv la cordarone și i s-a prescris propafenona de 3 ori pe zi. Diagnosticul e boală de nod sinusal. E bătrână și uneori uită să le ia de atâtea ori pe zi. Am înțeles că în vest există propafenona cu eliberare prelungită. Există așa ceva și unde aș putea găsi? Dacă există, are același efect ca cealaltă? Vă mulțumesc mult! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm a inimii în care pulsul devine complet neregulat și rapid. Ea începe brusc și poate dură variabil între câteva secunde și până la ore, zile sau săptămâni, în funcție de cauza și de tratamentul aplicat. În unele cazuri fibrilația atrială devine permanentă și înlocuiește complet ritmul cardiac normal. Pacientul resimte de obicei palpitații neregulate, senzație de sufocare, oboseală sau uneori durere în piept dacă suferă și de cardiopatie ischemică. Principala problemă a fibrilației atriale este riscul sau de recurență, unii pacienți dezvoltând nenumărate episoade unele mai lungi, simptomatice, altele scurte de care nu știu și care se înregistrează la examene specifice cum este examenul Holter ECG. 

Pericolul principal al fibrilației atriale este reprezentat de formarea de cheaguri în interiorul cavităților cardiace prin care sângele nu mai circulă normal și stagnează. Aceste cheaguri sunt antrenate de curentul sanguin și se pot opri în diferite vase ale organismului. Teritoriul cel mai important în care cheagurile se pot opri este creierul, iar consecință redutabilă este accidentul vascular cerebral ischemic. 

Dacă fibrilația atrială este recent instalată trebuie făcute eforturi de a readuce ritmul cardiac normal, procedură numită conversie la ritm sinusal sau defibrilare. Aceasta se poate obține prin administrarea de medicamente de obicei intravenos sau prin șoc electric extern. Ambele proceduri trebuie efectuate de medic după prezentarea la spital și efectuarea unor explorări de laborator și imagistice dintre care cea mai importantă este ecocardiografia. 

Medicul trebuie să determine în același timp cauza bolii, pentru ca uneori fibrilația este consecință unor boli de inimă serioase cum sunt infarctul miocardic, bolile valvelor inimii sau ale tiroidei. Uneori tratamentul cauzei fibrilației poate reduce sau poate face să dispară și fibrilația atriala. Este cazul bolilor glandei tiroide, în care tratamentul hipertiroidiei vindecă și fibrilația atrială. 

La pacienții vârstnici după 65 ani este frecvent necesară administrarea medicamentelor anticoagulante care previne riscul de accidente vasculare cerebale sau periferice. 

În cazul pe care mi-l descrieți este foarte probabil necesară vizita la cardiolog care poate decide internarea pentru efectuarea mai multor investigații necesare descoperirii cauzei bolii. Este necesară cu siguranță administrarea medicației anticoagulante în lipsa unui risc de hemoragie dat de alte boli, pe care nu le precizați și în măsură în care ele există. Se poate încerca menținerea ritmului cardiac cu medicamente din categoria celor pe care le descrieți, amiodarona, propafenona, flecainida sau sotalol, fiecare cu profilul sau de tolerantă siguranță și reacții adverse, pe care îl poate stabili numai medicul. 

Dacă nici unul din medicamentele antiaritmice nu este tolerat sau nu este eficace există și soluția ablației cu radiofrecvență a fibrilației atriale, procedură ce se efectuează de către un medic specializat în electrofiziologie. Procedura este costisitoare, are riscurile intervențiilor invazive și poate vindeca până la cca 80% din pacienții la care se aplică.  


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.