Probleme cu tenul acneic și diabet

Buna dimineata Numele meu este Gabriela si am 32 de ani.Am diabet de 20 de ani si stilul meu de viata este unul sanatos.Mananc regim dar in ciuda acestui lucru de la pubertate am probleme cu tenul.am un ten sensibil cu tendinte acneice.am fost la multi medici dermatologi am urmat diferite tratamente care au avut rezolvare pe moment.In prezent am multe cicatrici si cosuri in zona gatului si zona T-ului si nu stiu ce sa mai fac.Daca ma puteti ajuta cu un sfat sau un tratament. Va multumesc din suflet.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Bună ziua. Acneea este o afecţiune cronică, ce îşi menţine potenţialul de apariţie a coşurilor pe parcursul a numeroşi ani. Anumite dezechilibre endocrinologice pot accentua sau întreţine apariţia coşurilor. Având diabet, nu este musai să existe şi alte dezechilibre endocrinologieş totuşi, potenţiala lor existenţă ar trebui investigată. Aici mă refer la efectuarea unor analize pentru a căuta o cauză de disfuncţie ovariană, cel mai frecvent, sindromul ovarelor polichistice, dar şi alte afecţiuni cu secreţie crescuta de hormoni androgeni. În cadrul analizelor necesare intră o ecografie ovariană şi dozarea în sânge a profilului hormonal (hormoni androgeni, estrogeni şi hormoni ce reglează secreţia androgenilor şi estrogenilor).

Pentru ameliorarea cicatricelor există mai multe tehnici intervenţionale care se pot efectua pe durata mai multor şedinţe, cu ameliorarea aspectului acestora şi netezirea pielii. Printre acestea se află peelingurile chimice, tratamentele cu lasere ablative, dermaroller-ul. Întrucât aceste tehnici produc inflamaţie şi este restricţionată expunerea la soare între şedinţe, ele se efectuează pe perioada anotimpului rece. În ceea ce priveşte tratamentul leziunilor active, acesta se împarte în tratament de atac şi tratament de întreţinere, care săconsolideze rezultatele obţinute şi să prevină apariţia unor noi erupţii. Tratamentul de atac trebuie urmat cel puţin 3-4 luni, iar cel de întreţinere, cât mai mult.

Pe lângă produsele pentru tratamentul topic, se pot asocia şi tratamente medicamentoase orale, în funcţie de severitatea erupţiei. Iar topic, în îngrijirea tenului acneic intră atât tratamente medicamentate, cât şi utilizarea produselor de îngrijire destinate special acestei afecţiuni: demachiante, soluţii tonice, creme dermato-cosmetice, produse pentru gomaj, toate din game antiacneice. Cel mai bine este ca aceste produse sa fie recomandate de un medic dermatolog in urma unui consult în funcţie de situaţia actuală a leziunilor (severitate, extindere, etc). Multă sănătate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.