Predispusă la cancer?

Buna ziua. Ma numesc Oana Cosma, am 36 ani si sunt îngrijorată oarecum de o anumită problema: bunica maternă a murit din cauza unui cancer la pancreas, iar mama mea a murit de cancer la sân. M-am documentat si stiu ca este ereditar si am motive de îngrijorare. Am doi copii pe care i-am născut prin cezariana. Rugămintea mea mare este sa ma îndrumați care sunt primii pași care trebuie sa ii fac pentru A PREVENI. Ce analize ar trebui sa fac?! Si unde sa fac aceste analize?! VREAU NEAPARAT SA IMI FAC TOATE ANALIZELE DIN TIMP CA SA NU FIE NICI UN FEL DE PROBLEME!!!!Momentan locuiesc in UK, dar pot veni in Romania fără probleme pentru investigații. Va multumesc din suflet.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Depinde la ce vârstă a fost diagnosticată cu cancer mama. Într-adevăr v-ați putea situa într-o zonă de risc mai mare data fiind descendenta directă. Cred că se justifică doar determinarea BRCA1 și eventual BRCA2. Cancerul de pancreas al bunicii mamei, dacă am înțeles bine, nu mărește riscul suplimentar. Alte determinări de mutații mai complexe gen My Risk nu se justifică. În schimb controlul prin autopalpare lunar, controlul clinic anual și eventual ecografic mamar și abdominopelvin de asemenea anual sunt necesare. După vârsta de 40 ani locul ecografiei trebuie luat de mamografie. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.