Pot avea policitemia vera?

In urma cu 1 an si 7 luni in urma unor analize uzuale am descoperit că am hemoglobina 18.8 si hematocrit 53. Eritrocite 5.60.celelate analize ale hemoraamei fiind in limite normale.am facut analiza jak2 care a ieșit negativa.splina este in limite normale.testul pt hepatită b si c ă iesit negativ.medicul hematolog mi a recomandat aspenter.dupa 2 luni valorile au scazut aproape de limita normal respectiv 17.3 hemoglobina si 51 hematocritul care s au menținut aproape un an.in urma cu 2 zile am repetat Hemograma si am constatat faptul că ai greșit iarăși la 17.9 respectiv 53..Ce ma sfătuiți să fac?Este ceva grav.?,Pot face cheaguri dr sange la valorile astea.? Va multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

trebuie sa mergeti la un medic hematolog  si sa mai faceti o serie de analize, minore, insa care sa ajute la un diagnostic mai precis- cum ar fi masurarea nivelului de eritropoietina. Este posibil sa va confruntati cu aceasta afectiune si da, se pot face tromboze in aceste conditii de valori persistent crescute ale hemoglobinei adica   >16.5 g/dL la femei. Investigati si splina si solicitati instituirea unui tratament antitrombotic - de tip aspirina,dar si  flebotomie(sangerari controlate) eventual terapie cu Interferonul alfa...sanatate multa!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.