Limba alba

Am pe limpa niste pete pe limba care sunt dureroase.Mentionez ca sunt si insarcinata.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Carmen Trufaș - Medic Stomatologie

Bună ziua. Cu toate că informația este insuficientă pentru a pune un diagnostic precis, după puțina descriere presupun că ar putea fi o stomatită (aftoză) de sarcină. Cauzele stomatitei de sarcină sunt destul de previzibile, începând cu modicările hormonale ca urmare a scăderii imunității, aceasta manifestându-se cu inflamații și ulcerații. La primele semne ar trebui consultat un medic. 

Cum se manifestă stomatitele în general? Sunt afectate structurile de țesut moale, din care face parte și limba și dau o senzație de durere asociată cu înroșire, umflare, sângerări ocazionale care pot fi de intensități diferite. Inflamația poate fi cauzată de condițiile din gură, precum este și igiena precară, arsuri provocate de alimente sau băuturi fierbinți ori de alte probleme care afectează întregul organism, așa cum sunt efectele secundare ale unor medicamente. Furnizez toate aceste informații deoarece poate fi cazul unei stomatite herpetice sau al uneia aftoase. Alte cauze mai pot fi respirația orală (pe gură), răni mici cauzate de probleme dentare (mușcături ocazionale, dinți fracturați care agață, etc.), reacții alergice la anumite alimente sau substanțe, inclusiv stresul. Poate fi de asemenea infecție cu ciupercă Candida Albicas. Ce este de făcut într-o astfel de situație? Igienă riguroasă a întregii guri (dinți, gingie, limbă și obraji) cu periuță de dinți, pastă de dinți, ață dentară și apă de gură. O limbă sănătoasă trebuie să aibă culoarea roz, orice modificare de culoare ne arată o igienă incorectă. Evitarea alimentelor acre, astringente (roșii, citrice, oțet), a celor fierbinți, picante și a produselor lactate. După realizarea unei igiene corecte, de două ori pe zi, se clătește gura cu ceai de salvie la temperatura camerei, apă cu sare, apă cu bicarbonat de sodiu. În farmacii se găsesc diferite geluri și creme pentru afte (stomatite) care se pot aplica pe zonele afectate. Pentru un diagnostic de certitudine, recomand controlul la medicul stomatolog pentru a fi identificată cauza precum și schimbarea periodică a periuței de dinți. Zâmbește vieții cu încredere, oriunde ai fi!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.