Influenta sportului asupra lipsei de fier

Buna ziua, In ultimul an, am lipsa maricica de fier. Sideremia, feritina, vit.B12 si vit.D sub limitele inferioare. Am urmat tratament zilnic, incepand cu luna iunie. Pana in luna august am reusit sa triplez nivelul sideremiei (ajungand la 65), insa acum, in decembrie mi-a scazut la jumatate. Vit.B12 a crescut considerabil, avand acum aproape de nivelul superior. Specific faptul ca imi place sa fac sport: aerobic, alergare si, in ultimele 2 luni am inceput sa merg la sala, de 3 ori pe saptamana. Am 1.65m si 53kg. Intrebarea mea catre dvs este: sportul favorizeaza pierderea fierului din organism? (Ciclul menstrual il am abundent si stiu ca pierd si de acolo). Ar trebui sa fac mai rar de 3 ori pe saptamana sau...deloc? Psihic, sportul imi face tare bine si nu cred ca as putea renunta, insa am citit ca se pierde fier si astfel. Aveti vreo recomandare, in afara de alimentatie, a unui produs medicamentos de fier? Mi-a fost foarte buna Fier+Molibden de la Fares, dar nu se mai fabrica. Acum iau Glubifer. Va multumesc mult! Cristiana.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna! Sportul nu are legatura cu scaderea sideremiei. Exista cateva intrebari

1. iei si vitamina C sau te asiguri ca fierul este administrat cu un mediu acid - suc portocale, limonada, etc.? 

2. care este cauza pierderii fierului? - poate o sangerare nedepistata - de origine digestiva, de obicei (hernie mediastinala, polip intestinal, etc)

3.exista analize hematologice complete si avizul unui medic hematolog- pentru excluderea unei afectiuni hematologice? - de tip talasemie, trombofilie etc.

Daca toate sunt excluse, poate mai trebuie suplimentat cu acid folic si facuta o transfuzie.... sfatuiti-va cu un hematolog. Sanatate!

 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.