Durerile de genunchi: recomandări după operația de menisc

Buna ziua,

Acum doi ani am fost operata la ambii genunchii de ruptura de menisc (la interval de 6 luni, nu la amandoi odata). Vreau sa spun ca nici in momentul actual nu m-am recuperat complet si ma dor genunchii foarte tare. Recuperare am facut, dar abia dupa operatia celui de-al doilea genunchi. Recent am mai facut fizioterapie si kinetoterapie si ma dor si mai tare. Simt ca nu am stabilitate si forta in picioare. Unii medici recomanda infiltratii, altii nu. Intrebarea mea este: cand sunt recomandate infiltratiile si daca ajuta? Mentionez ca am doar 25 de ani. Exista riscul sa fac gonartroza mult mai devreme? As putea scapa macar putin de durerile pe care le am? Va multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

In primul rand pentru ameliorarea durerilor se recomanda antiinflamator non-steroidian in asociere cu Paracetamol (in cazul in care  aveti o patologie digestiva asociata se asociaza un protector gastric). Infiltratiile cu acid hialuronic sunt recomandate pacientilor care au trecut printr-o interventie chirugicala artroscopica. Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt utilizate pentru a produce un control pe termen lung al simptomelor. Chiar și în rândul pacienților fără o ameliorare simptomatică semnificativă, injecțiile cu acid hialuronic pot avea beneficii structurale asupra cartilajului, cunoscut fiind faptul că scăderea cantității şi modificarea compoziției lichidului sinovial pot determina o creștere a riscului de deteriorare a cartilajului articular. Este recomandat si program de kinetoterapie.

Referitor la intrebarea dvs daca exista risc de a dezvolta gonartoza mai devreme decat in cazul altor pacienti care nu au avut o interventie chirurgicala de menisc, raspunsul este da. Pacientii cu interventii chirurgicale la nivelul genunchilor, in special cei care au avut meniscectomie, au risc de a avea modificari de artroza mai precoce decat persoanele care nu au avut o astfel de interventie.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.