Dioptriile de pe lentile în comparație cu cele de pe aparat sunt prea mici ?

Bună ziua! În urma cu ceva timp am fost la un consult oftalmologic, deși credeam că văd bine, îmi oboseau foarte repede ochii, mai ales atunci când tb să citesc sau să stau în fața pc-ului. Pe aparatul de la oftamologie am avut următoarele dioptri: OS :+2.25 cu 0.25 cilindru și la OD: +2.25 cu 0.75 cilindru. Doamna doctor mi-a dat următoarele dipotrii pe ochelari: OS +0.75 , 0.5 cilindru și OD: +0.75 cu 0.75 cilindru. Nu am putut să mă acomodez cu ochelarii, mă usturau ochii și podeaua o vedeam puțin înclinată. Am decis să fac un alt consult într-un alt cabinet. Dioptriile de pe ochelari au fost: OS : +0.75 cu 0.25 cilindru și OD"+0.75 cu 0.75 cilindru. Pot spune că m-am acomodat la aceste noi dioptrii. Însă, după 6 luni când am fost la control , într-o altă parte mi s-a spus că dipotriile pe care le am pe lentile sunt prea mici și că ar tb să am la sferă cel puțin + 1.50, deși eu consider că văd destul de ok cu ele și că ar tb schimbate dioptriile la sferă, iar în timp să ajung la lentile de +2.25 pe ochelari. Iar clinidru rămâne neschimbat (0.25 OS și 0.75 OD). Ce mă sfătuiți să fac ? Și, dacă port dioptriile prea mici, există posibilitatea ca boala să avanseze ? 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Viciul de refracție pe care îl aveți se numeşte hipermetropie (mă refer la acel "+2.25"), însoțită de un mic astigmatism (acel "cilindru"). Atunci când ne naştem, toți copiii sunt hipermetropi, cu dioptrii în jur de +3.00, poate chiar mai mari. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, spre 6-7 ani, are loc emetropizarea ochiului (dioptria scade spre zero). Unii copii, ca şi Dvs, nu mai au parte de această scădere naturală a dioptriei si rămân cu o hipermetropie restantă toată viața. Copiii au un sistem natural de compensare a acestei dioptrii - procesul de acomodație, care este mai puternic la copii şi din ce în ce mai slab la adulți.

La un moment dat, pentru că în vederea de aproape avem nevoie de o dioptrie mai puternică decât la distanță, adultul hipermetrop va începe să aiba dureri de cap şi oboseală oculară la citit scris mic de aproape şi chiar la calculator. Atunci se prescriu de obicei primii ochelari, pe care pacientul ar trebui să-i poarte permanent, nu doar în vedere de aproape. Treptat, pentru că ochii vor fi mai odihniți, acel proces de acomodație se va relaxa, şi va trebui crescută dioptria.

Concluzionând, în cazul Dvs, este corect să se crească dioptria la +1.25/+1.50 sferă, în funcție de cât tolerați la proba cu lentilele. Acest lucru nu înseamna că "ochiul se va lenevi", ci că îl veți ajuta să nu mai stea permanent în acomodație, proces natural doar pentru vederea de aproape. Asadar, mergeți regulat la oftalmolog, pentru ajustarea dioptriei, conform necesităților vizuale ale ochilor Dvs.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.