Dietă pentru adolescenți

Bună ziua! Am 13 ani, anul acesta fac 14 și am 1,64m. Am 64 de kg și chiar vreau să slăbesc. Problema e că am încercat să alerg, am renunțat și la anumite alimente și mâncăm mai mult salate. De fiecare data când ieșeam să alerg, după puțin timp oboseam foarte tare și respiram greu, deci am renunțat. Am fost la endocrinolog și mi-a recomandat o dietă pe care am urmat-o, dar fără rezultat. Am prostul obicei să mănânc destul de multe dulciuri/chipsuri și alte snacks-uri, dar o problemă este și că mănânc după oră 18, deoarece am program după-amiază și dimineața nu mănânc mereu. Nu știu ce să fac. Am vorbit de curând cu mamă să merg la un nutriționist. Ce ați putea să îmi recomandați și dvs? Mulțumesc anticipat! O zi plăcută! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Renunţarea pe termen scurt la anumite alimente şi efortul fizic excesiv nu sunt cele mai bune alegeri pe care le puteţi face pentru a atinge şi a menţine greutatea dorită. Este nevoie să găsiţi o formă mai potrivită de mişcare, care vă place şi pe care să o puteţi face constant, chiar dacă începeţi treptat. Mesele dezorganizate, alimentele hipercalorice, snacksurile şi lipsa de mişcare sunt cele mai importante aspecte pe care aţi avea nevoie să le schimbaţi şi vă recomand să le discutaţi cu un medic nutriţionist. Până ajungeţi la consult, va recomand să începeţi treptat schimbările, cu un pic de mişcare uşoară, ca de exemplu mersul pe jos (ar fi minunat sa ajungeţi la un minim de 5000 de paşi pe zi), cu organizarea a minim 3 mese pe zi (sa aveţi un mic dejun până în ora 10 - de exemplu fructe proaspete, iaurt degresat, cereale integrale, un prânz la şcoală alcătuit dintr-un sandwich cu brânză slabă sau carne friptă şi legume şi desert până în ora 18.00), astfel încât în momentul în care ajungeţi acasă după ora 18.00 să nu vă mai fie atât de foame şi să vă fie suficientă o supă sau o salată cu o felie de carne slabă. Mult succes !


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.