Despre sindromul nefrotic primitiv pur, fetiţă de 4 ani, posibile complicaţii sau alte boli?

Am auzit că sindromul nefrotic este adesea asociat cu diabetul sau Lupus, fetiţa este diagnosticată cu sindromul nefrotic de acum un an; 6 luni nu i s-a administrat nici un fel de tratament, la exact un an de la diagnostic, în iunie, a avut loc prima recădere. Curiozitatea este dacă se poate ca fetiţa să capete pe viitor diabet sau Lupus; ce semne pot indica faptul că în urma unei recăderi apar complicaţii? Şi există posibilitatea ca boala să se diminueze atât de mult încât să se vindece?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Buna ziua, este important sa discutati cu medicul fetitei pe aceasta tema si sa i se urmareasca indeaproape evolutia. Desigur, este posibil ca in unele afectiuni sa apara complicatii, de aceea este important ca boala sa fie tratata si tinuta sub control. Intr-adevar, manifestarile renale sunt printre cele mai importante in lupus (dupa cum puteti afla din acest articol: https://doc.ro/lupus-cauze-simptome-tratament/simptomele-si-diagnosticul-lupusului-eritematos-sistemic), insa este important ca fetita sa fie vazuta de un medic specialist, pentru ca este greu de spus daca va face pe viitor diabet sau lupus. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.